Prawdopodobnie największy rabunek w historii

D

Deleted member 427

Guest
Dziś w nocy na szczycie Unii Europejskiej [już nawet nie wiem czy to Rady UE czy czegoś innego] podjęto kluczowe decyzje - tak głosi przynajmniej oficjalna propaganda. Ale czy na pewno? Decyzje jakie podjęto to:

- ograniczenie zadłużenia Grecji o 100 mld, czyli do poziomy 250 mld Euro z 350 mld,
- zobowiązanie do redukcji stosunku długu publicznego do PKB Grecji z 160% na 120%,
- dokapitalizowanie komercyjnych banków o ok. 100 mld Euro,
- zwiększenie Europejskiego Funduszu Stabilizacyjnego do 1bln Euro [1000 mld czyli 1.000.000 mld - suma kosmiczna];

http://skarabeusz87.blogspot.com/2011/1 ... skiej.html

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Pytanie tylko, czy Cygaro Zwycięstwa będzie można zapalić jak to wszystko już pierdolnie, czy dopiero wtedy zacznie się piekło?

Kimono

Active Member
163
30
Czyli zajebią. W dodrukowaniu jest jeszcze problem taki, że niewiadomo, którędy to gówno na powierzchnię wypłynie. Będą tacy, którzy będą to wiedzieć i będą mogli zwiać, by ich to gówno nie trafiło. Inflacja nigdy nie rozkłada się równomiernie.

M

Matrix

Guest
Czyli Grecja uratowana. Nikt nie chce powtórki ze Stanów Zjednoczonych i bankructwa banków, może jak Grecja będzie cięła wydatki to się uratuje. Jak by się to powiodło, to by znaczyło, że Unia Europejska ma sens, zobaczymy.
Jako woman nie chciałabym bankructwa. Wolę ratowanie....

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Gdyby w ciągu ostatnich kilku kryzysów bankom nie pomagano, tylko pozwalano im zbankrutować, pochłaniając również pieniądze zwykłych ludzi, to dzisiaj nikt normalny by nie trzymał kasy na kontach (tzn. pomijając to, że państwo zmusza nas do posiadania rachunku bankowego). Wystarczy, że wszyscy by teraz wyciągnęli kasę z banków i system by się zesrał :D
Jako man, też wolę ratowanie, ale nie za moje pieniądze. Eurokomuchy niech sobie zrobią zrzutkę na ten 1bln Euro, ale ze swoich kieszeni :)

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
http://dwagrosze.com/2011/10/triumf-dia ... kseli.html

Dobre są komety pod tekstem:

Jak czytałem wczoraj tytuły to przez dłuższą chwilę nie mogłem zrozumieć o co chodzi i w sumie to nadal nie wiem…
O takie na przykład:
„Sukces szczytu strefy euro! Jest porozumienie ws. pomocy dla Grecji. Banki zgodziły się na 50% strat”
Lub inna wersja tego samego:
„Sukces szczytu strefy euro. Banki stracą sto miliardów euro na Grecji”

Po pierwsze gdzie tu sukces?
Po drugie jeśli to jest sukces to co jest porażką? Chyba nie chcę tego wiedzieć…

A

Anonymous

Guest
Patrząc zboku to myślę, że wszyscy by wyszli lepiej zostawiając Grecję samą sobie, pozwalając jej zbankrutować, a kasę odzyskać dzięki przejęciu państwowej własności w postaci przedsiębiorstw i np. wysp, baz wojskowych, portów przeładunkowych, etc. A także rozdrapać ich sprzęt wojenny między siebie. Nam np. przydałyby się nowiuśkie okręty :).

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Heh, gdyby zwyczaje średniowieczne były dzisiaj w modzie, Grecja już dawno zostałaby najechana, ziemie zajęte, a ludność dostałaby propozycje nie do odrzucenia. Kiedyś zasady było prostsze, a politycy bardziej bezpośredni ;)

M

Matrix

Guest
kawador napisał:
Heh, gdyby zwyczaje średniowieczne były dzisiaj w modzie, Grecja już dawno zostałaby najechana, ziemie zajęte, a ludność dostałaby propozycje nie do odrzucenia. Kiedyś zasady było prostsze, a politycy bardziej bezpośredni ;)
Ale teraz mamy XXI wiek. Obowiązują troszkę inne standarty:) Ma być wszystkim przyjemnie stosownie do stopnia rozwoju cywilizacji, aby z innych Galaktyk ludziki z nas się nie śmiali. ;)

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
A wg mnie:

Wiek XIX trwał do 1914 (wybuch I WŚ)
Wiek XX trwał do 1991 (rozpad bloku sowieckiego) albo do 2001 (atak na WTC). Z obecnej perspektywy ciężko jeszcze ocenić, ale chyba raczej 1991.
Wiek XXI będzie trwał do ???? (upadku państ i nastania wszechświatowego libertarianizmu)

Wiek XXI nie będzie wesoły. Dopiero wiek XXII będzie dobrym wiekiem...

Niestety uważam, że obecny system będzie się rozkładał jeszcze przynajmniej kilkadziesiąt lat. Większość z nas nie dożyje.
Cesarstwo Rzymskie też nie upadło w jeden dzień.

Do góry Bottom