- Admin
- 244
- 656
W końcu zdecydowałem się na napisanie posta na temat pozwoleń na broń w Polsce.
Postaram się opisać wszystko na tyle zwięźle na ile to możliwe i jednocześnie przekazać wystarczająco wiedzy, aby każdy po przeczytaniu mógł stwierdzić czy to coś dla niego czy jednak nie.
W całym opisie będę posługiwał się przykładem jednego (największego?) ogólnopolskiego klubu strzelecko kolekcjonerskiego "Amator" czyli braterstwo.eu, ponieważ u nich robiłem pozwolenie i według mojej wiedzy aktualnie w Polsce prościej się nie da.
Druga kwestia to rodzaj pozwolenia - opisuję tylko pozwolenia na posiadanie broni sportowej do celów sportowych oraz kolekcjonerskich z powodów jak wyżej.
Trzecia kwestia to zakres pozwolenia - opisuję komplet czyli pistolet + karabin + strzelba.
Pozwolenie na broń w Polsce może robić osoba, która ukończyła 21 lat, jest niekarana, zdrowa psychicznie i mieszka na stałe w Polsce.
Starałem się nie zrobić tl;dr i mam nadzieję, że mi się udało.
Jeśli ktoś ma pytania lub wątpliwości to w pierwszej kolejności zachęcam do zapoznania się:
braterstwo.eu
oraz:
braterstwo.eu
a następnie pytania tutaj.
* Kurs na patent organizowany przez braterstwo do Was nie przyjedzie, ale egzamin możecie zdawać gdzieś bliżej miejsca zamieszkania.
** WPA w różnych województwach akceptują różne liczby sztuk na wnioskach, ale nie ma co się tym za bardzo przejmować - w przyszłości można "rozszerzać" pozwolenia aby móc kupować więcej jeśli ktoś ma fantazję i kasę.
*** 8 osobostartów można zrobić w trakcie dwóch wizyt na strzelnicy.
**** Noszenie broni do celów kolekcjonerskich jest zakazane, ale nie ma żadnego przepisu prawa wskazującego sankcję za złamanie tego zakazu.
Postaram się opisać wszystko na tyle zwięźle na ile to możliwe i jednocześnie przekazać wystarczająco wiedzy, aby każdy po przeczytaniu mógł stwierdzić czy to coś dla niego czy jednak nie.
W całym opisie będę posługiwał się przykładem jednego (największego?) ogólnopolskiego klubu strzelecko kolekcjonerskiego "Amator" czyli braterstwo.eu, ponieważ u nich robiłem pozwolenie i według mojej wiedzy aktualnie w Polsce prościej się nie da.
Druga kwestia to rodzaj pozwolenia - opisuję tylko pozwolenia na posiadanie broni sportowej do celów sportowych oraz kolekcjonerskich z powodów jak wyżej.
Trzecia kwestia to zakres pozwolenia - opisuję komplet czyli pistolet + karabin + strzelba.
Pozwolenie na broń w Polsce może robić osoba, która ukończyła 21 lat, jest niekarana, zdrowa psychicznie i mieszka na stałe w Polsce.
- W dużym skrócie.
- Krok 1. Zapis do klubu (po czym trzy miesiąca czekania).
- Krok 2. Przejście szkolenia przygotowującego do egzaminu na patent strzelecki.
- Krok 3. Zdanie egzaminu na patent strzelecki (czekamy aż przyznają patent).
- Krok 4. Złożenie wniosku o licencję zawodniczą (czekamy aż przyznają licencję).
- Krok 5. Badania do pozwolenia na broń (okulista/psychiatra/psycholog/orzecznik).
- Krok 6. Złożenie wniosku o wydanie pozwolenia (czekamy na wizytę dzielnicowego - wywiad środowiskowy).
- Krok 7. Wydanie pozwolenia.
Cały proces trwa około pół roku z czego połowa to prawie tylko czekanie na uzyskanie trzymiesięcznego stażu w klubie (staż wymagany do podejścia do egzaminu na patent). Koszt to 1500 - 2000 zł za wydanie samego pozwolenia oraz wszystkie koszty związane z jego uzyskaniem. Poza tym trzeba kupić szafę klasy min. S1 (nieduże zaczynają się od 500zł, ale moim zdaniem lepiej wydać z 1500zł na coś większego). Dalej już tylko koszty broni, amunicji i około 10-200 zł rocznie za utrzymanie pozwolenia.
- Ile czasu trzeba na to poświęcić?
- Zapis do klubu --- 5 minut.
- Nauka teorii do egzaminu na patent strzelecki --- 5 - 20 godzin (wypada raz przeczytać całą Ustawę o Broni i Amunicji oraz nauczyć się odpowiedzi na niecałe 500 pytań jednokrotnego wyboru ABC, z których większość jest logicznych i nie wymaga specjalistycznej wiedzy).
- Nauka praktyki do egzaminu na patent strzelecki --- 4 - 8 godzin (większości osób do zdania egzaminu praktycznego wystarcza przejście obowiązkowego kursu organizowanego przez braterstwo i trwa to około 4h, ja potrenowałem trochę więcej).
- Badania przed egzaminem na patent oraz sam egzamin --- 1 - 2 godziny.
- Złożenie wniosku o licencję zawodniczą --- 15 minut.
- Badania do pozwolenia na broń --- 2 - 4 godziny.
- Zebranie dokumentów do kupy i złożenie wniosku o wydanie pozwolenia --- 1 - 2 godziny (dodatkowo z godzina na zrobienie paru zdjęć takich jak do dowodu jeśli ktoś nie ma).
- Wywiad środowiskowy czyli rozmowa z dzielnicowym --- 30 minut.
Razem niecałe 40 godzin nauki i biurokracji nie licząc dojazdów. Jeśli będziecie chcieli robić w braterstwie to na kurs do patentu oraz ewentualnie na egzamin* będzie trzeba podjechać do Warszawy lub Wrocławia.
- Utrzymanie pozwolenia.
Po przebyciu całej drogi macie dwa pozwolenia:
- Pozwolenie na posiadanie broni palnej sportowej do celów sportowych.
- Pozwolenie na posiadanie broni palnej sportowej do celów kolekcjonerskich.
W obu macie konkretną liczbę sztuk broni, którą możecie kupić (np. ja mam 6 do celów sportowych i 10 do celów kolekcjonerskich**).
Jedyna istotna różnica między jednym a drugim jest taka, że na pozwolenie do celów sportowych możecie na co dzień nosić ze sobą załadowaną broń.
W kwestii utrzymania pozwoleń są dwie drogi:
- Utrzymanie obu, aby móc nosić broń - wiąże się to z opłatą składki w klubie (w braterstwie 60 zł rocznie), opłatą za licencję zawodniczą (70 zł rocznie) oraz 8 startami w zawodach strzeleckich na rok*** (w braterstwie 5-10 zł za jeden start).
- Utrzymanie tylko pozwolenia do celów kolekcjonerskich - wiąże się to tylko z opłatą składki w klubie (w braterstwie 10 zł rocznie).
- Wady i zalety pozwolenia na broń w Polsce.
Zalety:
- możemy posiadać współczesną broń palną
- możemy kupić prawie wszystko to co jest dostępne od ręki w większości stanów USA na rynku cywilnym
- możemy nosić załadowaną broń (jeśli utrzymujemy pozwolenie do celów sportowych****)
Wady:
- każda sztuka broni jest rejestrowana
- strzelać można tylko na strzelnicach (założenie własnej jest łatwe w teorii, rzadko łatwe w praktyce)
- nosić załadowanej nie można wszędzie (np. w komunikacji publicznej jest zakaz, można przewozić tylko rozładowaną)
- upierdliwa biurokracja (rejestrowanie broni po zakupie, wyrejestrowanie po sprzedaży, wnioski o wydanie promes na zakup broni itp.)
- nie można kupić wszystkiego (m.in. broni samoczynnej oraz w kalibrach powyżej 12mm)
- w teorii broń powinna być zawsze przechowywana w szafie/sejfie klasy S1, więc odpada trzymanie w szafce nocnej itp. (w praktyce kontrola przechowywania broni przez policję jest zawsze z telefonicznym uprzedzeniem)
- w tzw. środowisku strzeleckim jest dużo osób nieprzyjaznych powszechnemu dostępowi do broni, ale nie ma przymusu się z nimi zadawać
- jeśli ktoś nosi to liczy się z możliwością ewentualnego użycia, co niestety w Polsce (prawie?) zawsze kończy się zarzutami
- Co możecie mieć i za ile? - przykłady
Pistolety:
Mossberg Maverick 88 - około 1300 zł
KelTec KSG - około 3500 zł
Amunicja:
- .22 Long Rifle – od 0,30 zł
- 9x19 mm – od 0,70 zł
- .45 ACP – od 1,30 zł
- .223 Remington – od 1,20 zł
- 7,62 x 39mm – od 1,20 zł
- .308 Winchester – od 2,00 zł
- .12/70 – od 0,80 zł
Starałem się nie zrobić tl;dr i mam nadzieję, że mi się udało.
Jeśli ktoś ma pytania lub wątpliwości to w pierwszej kolejności zachęcam do zapoznania się:
FAQ: często zadawane pytania | Braterstwo
Braterstwo.eu to największa organizacja strzelecka w Polsce. Pomożemy Ci zdobyć pozwolenie i broń palną. Mamy sieć własnych strzelnic!

Inne pytania: nieco rzadziej zadawane | Braterstwo
Braterstwo.eu to największa organizacja strzelecka w Polsce. Pomożemy Ci zdobyć pozwolenie i broń palną. Mamy sieć własnych strzelnic!

* Kurs na patent organizowany przez braterstwo do Was nie przyjedzie, ale egzamin możecie zdawać gdzieś bliżej miejsca zamieszkania.
** WPA w różnych województwach akceptują różne liczby sztuk na wnioskach, ale nie ma co się tym za bardzo przejmować - w przyszłości można "rozszerzać" pozwolenia aby móc kupować więcej jeśli ktoś ma fantazję i kasę.
*** 8 osobostartów można zrobić w trakcie dwóch wizyt na strzelnicy.
**** Noszenie broni do celów kolekcjonerskich jest zakazane, ale nie ma żadnego przepisu prawa wskazującego sankcję za złamanie tego zakazu.
Ostatnia edycja: