Poznań, Parada Równości - czy będzie dym?

D

Deleted member 427

Guest
Platforma Obywatelska nie realizuje żadnego programu ani nie wyznaje żadnej ideologii. Ma jednak pewien schemat działania, którego trzyma się za każdym razem, gdy zamierza czegoś zakazać:

1) wstępna nagonka zaprzyjaźnionych mediów (Dzieci ćpają dopalacze! Kibole to bandyci! Faszyści przejdą przez Warszawę!)
2) wydarzenie medialne mające wstrząsnąć przeciętnym wyborcą, zmyślone przez dziennikarzy bądź sprowokowane przez policję (Nastolatek umarł po wzięciu dopalaczy! Zadyma na stadionie w Bydgoszczy! Zamieszki w Warszawie!)
3) "zdecydowane działania" rządu "na granicy prawa" - innymi słowy, nielegalne (zamknięcie sklepów z dopalaczami, zatrzymania kibiców za antyrządowe hasła, pałowanie przypadkowych przechodniów 11 XI)
4) błyskawiczne przegłosowanie nowych ograniczeń wolności (zakaz sprzedaży dopalaczy, ustawa o bezpieczeństwie imprez masowych, zakaz zasłaniania twarzy na demonstracjach)

Teraz jesteśmy pomiędzy punktem trzecim a czwartym; Marsz Niepodległości ma posłużyć za pretekst do ataku na prawo do zgromadzeń. Rząd i sprzymierzone z nim media będą wykorzystywać każdą okazję, by wmówić przerażonym obywatelom przed telewizorami, że nowe zakazy są konieczne.

Tymczasem w sobotę, jak co roku, ma się w Poznaniu odbyć tradycyjny Marsz Równości i równie tradycyjna pikieta jego przeciwników. Dla władzy to wymarzona sytuacja. Kilku nieumundurowanych policjantów w tłumie, parę kamieni - i już będzie kolejny "dowód", że ustawa o zgromadzeniach publicznych jest "zbyt liberalna" i trzeba ją zmienić.

Dlatego apeluję do wszystkich przeciwników Marszu Równości, do UPR-owców, kibiców Kolejorza, narodowców i całej reszty: nie dajcie pretekstu!

Jeśli jakiś prowokator spróbuje zaatakować Marsz, powstrzymajcie go. Jeśli policja zaatakuje Was - nie dajcie się wciągnąć w bójkę. Filmujcie wszystko, żeby w razie czego przedstawić własną wersję wydarzeń. Każdy Wasz błąd zostanie wykorzystany przeciwko Wam i przeciw całemu społeczeństwu.

Uważajcie.

http://derepublica.blox.pl/2011/11/Vinc ... malum.html

crack

Active Member
784
110
To "wolnościowcy" z UPR są przeciwni wolnym zgromadzeniom ?
A zapomniałem, jak idą swoi to są za a jak nie swoi to przeciwni.

RiGhT_WiNg

Schizoid
233
44
Będzie jak zawsze: przyjdą bałwany których jedyną pasją w życiu jest napierdalanie kogoś po ryju a Centrum Informacji "Anarchistycznej" zrelacjonuje to 100x bardziej kreatywnie niż Wyborcza :(

crack

Active Member
784
110
kawador napisał:
Wolność zgromadzeń swoją drogą, ale kontr-parada musi być :)
Chyba idzie nowa moda - kontr-coś tam. Ty robisz manifestacje, ja robię kontr-manifestacje. Ty strajkujesz - ja kontr-strajkuje. Ty się oburzasz - ja się kontr-oburzam. Np.

http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,106 ... onych.html

;)

W przypadku parad równości to nie nowa moda a stara tradycja sięgająca początków tych zgromadzeń, czyli coś 2005 rok.
Tak samo kontr-manifestacja wobec marszu niepodległości to stara tradycja :)

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Hehe powala mnie hipokryzja tych środowisk (wczoraj - nie mają prawa blokować!1!1 dzisiaj - blokujemy!1!! - i vice versa)

M

Matrix

Guest
aluzci20 napisał:
Hehe powala mnie hipokryzja tych środowisk (wczoraj - nie mają prawa blokować!1!1 dzisiaj - blokujemy!1!! - i vice versa)
Blokować w dobrej sprawie to co innego, popieram blokadę ! jak w ogóle można porównywać tę blokadę pederastów do blokady Marszu Niepodległości ! Jakim prawem !

Cokeman

Active Member
768
120
Stirner napisał:
Gdy mowa o prawie, zawsze pada pytanie: „Kto lub Co daje Mi prawo do tego?” – I odpowiedź brzmi: Bóg, miłość, rozum, natura, ludzkość, itd. Ależ skąd! Tylko twoja siła, twoja moc daje Ci prawo (np. może dać Ci je również twój rozum).

Do góry Bottom