Powstaje kolejna policja polityczna

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
a raczej zistaje przywrócona instytucja "folksdojcza". O co chodzi? MSWIA chce obciążyć hosterów odpowidzialnością za treści. Wystarczy jeden donos aby hoster musiał zablokować zgłoszone treści

"MSWiA opracowało założenia do projektu ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Zawiera on dwa zapisy, które wzbudziły kontrowersje wśród prawników. Założenia przewidują wprowadzenie czegoś na kształt amerykańskiego „notice and takedown” oraz zakazu linkowania do zasobów naruszających prawa autorskie."
http://webhosting.pl/MSWiA.chce.obciazy ... linkowania

Zgłoszony będzie mógł zostać każdy.

A

Antoni Wiech

Guest
Faszyści. Pomijając już to, to uderzają w ten sposób w polski biznes hostingowy, bo trzymanie treści na polskich serwerach staje się coraz bardziej ryzykowne.

ford

Active Member
314
33
Kolejny doskonały dowód, aby całkowicie zrezygnować z domen .pl i serwerów w Polsce dla świętego spokoju i wolności słowa. Chcesz mieć problemy? Kup domenę .pl, serwer w Polsce i załóż na niej jakiekolwiek forum, portal, serwis społecznościowy z możliwością wypowiedzi gości, nie wspomnę o stronach o treści nie do końca legalnej z nieżyciowym prawem. Co *.pl to do dupy. Domeny globalne .com, .net, .org, .info... w razie czego można przenieść je do "rejestratora" w kraju o bardziej liberalnym prawie, z domenami .pl, nie ma żadnego wyboru. Domena .pl może być, tylko dopełnieniem dla domeny globalnej, ale nigdy jej nie zastąpi. Obecnie już wszystko .pl jest na cenzurowanym i rejestrowanym, to już nie jest ten sam internet co jeszcze 10lat temu.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
No to w Polsce zostaną jedynie sklepy internetowe legalnie działających firm, "zatwierdzone" konta pocztowe do komunikacji z urzędami, oficjalne portale i reszta bzdetów dla pokemonów, która jest gówno warta.
W sumie z czasem wyjdzie na to, że ABWhera i inne psiarnie będą miały mniej informacji o ludziach niż obecnie.

MaxStirner

Well-Known Member
2 782
4 724
Znalazłem ciekawą informację na cytowanym w tekscie z webhosting.pl blogu.
Jest to blog prawniczy a ja rzadko te tasiemcowe teksty czytam zmęczony żargonem i słowotokiem autorów ale przy końcu pojawia się taki fragment:

mówi się o zastrzeżeniu, iż usługą w rozumieniu ustawy będą tylko usługi odpłatne (str. 7) -- gdzie wobec tego znajdą się zwykłe fora internetowe??

Czyli jak rozumiem (chyba że rozumiem źle) normalnych forów ta cała procedura nie dotyczyłaby..
hmm jesli tak by zostalo to nie byłoby jeszcze najgorzej..

Całośc TU

A

Antoni Wiech

Guest
Nie jestem pewien, ale tutaj chodzi chyba o zgłoszenia pokrzywdzonych do firm oferujących hosting. Czyli pisząc na przykładzie, jeśli będzie prowadzona jakaś działalność nawet niekomercyjna np. forum i pojawią się na tym forum jakieś treści, które będą się kwalifikowały jako bezprawne informacje to pokrzywdzony będzie musiał się zgłosić do firmy, która oferuje hosting pod to forum, a nie do samego właściciela forum. Wtedy jeśli firma hostingowa uzna, że te treści na tym forum są bezprawne zablokuje takie forum, albo wyśle do takiej osoby, która prowadzi to forum nakaz usunięcia tej treści.

MaxStirner

Well-Known Member
2 782
4 724
Pewnie masz rację bo to byłoby zbyt piękne gdyby było prawdziwe
Poza tym chyba nie może być tak jak napisałem bo wtedy te nowe przepisy stracą sens pobudzając zbyt wielu ludzi do kombinowania jak je obejsc a na to Wielki Brat sobie nie pozwoli.

Do góry Bottom