Portugalczycy bojkotują właściciela Biedronki

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
http://manager.money.pl/news/artykul/po ... 01525.html

Portugalczycy są oburzeni, że koncern Jeronimo Martins przenosi się do Holandii. O sprawie pisze dziennik Jornal I. Zwykli obywatele oskarżają giganta, do którego należy między innymi sieć marketów Biedronka, o opuszczanie tonącego okrętu i brak patriotyzmu.

A ja pierdole ich w bambus, kupuje tam zwłaszcza czerwone wina, bo są tanie i dobre :)

A

Anonymous

Guest
Ja też. Z resztą w Polsce zarabiają więcej niż w Portugalii( czytałem kiedyś artykuł). Chyba u nas są niższe podatki niż w Holandii? Mogli się do nas przenieść.

Ja tam kupuje żywność. U mnie na wiosce jest od lat Biedronka. Do innych sklepów rzadko kiedy chodzę. Poza tym mają same polskie produkty, a ta ich cola z czasem poprawiła się w smaku. Dawniej myślałem, że pije jakiś detergent. No i jest tanio i dobrze. Mam kilka ulubionych produktów, jak np. taka pakowana kiełbasa w folię, chyba 8 zł kosztuje.

OP
OP
Trigger Happy

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
Na forach winiarskich przetoczyła się niedawno awantura, że w Biedzie jest wino Casillero del Diablo w cenie 33 zł (ciągle jest w ofercie), "a takie wino u uczciwego importera musi, ale to kurwa musi, stać po 6 dyszek, i ani zyla krócej" :)

[video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=w0XBQ84IZIE&feature=player_embedded[/video]

radzimir

New Member
9
0
Jak to protestują? Przecież kapitalizm się nie sprawdził, to po co im ci kapitaliści?

Jak się wyprowadzą to pozostanie sam socjalizm, czyli nikomu nie będzie działa się krzywda.

Ja bym tam wszystkich tych kapitalistów wyrzucił, najlepiej do Polski.

M

Matrix

Guest
radzimir napisał:
Jak to protestują? Przecież kapitalizm się nie sprawdził, to po co im ci kapitaliści?

Jak się wyprowadzą to pozostanie sam socjalizm, czyli nikomu nie będzie działa się krzywda.

Ja bym tam wszystkich tych kapitalistów wyrzucił, najlepiej do Polski.

To nie wiesz, że kapitaliści przenoszą się tam, gdzie można dobrze zarobić, nie maja sentymentów, jak głupi socjaliści i tak w koniec końcu wyjdą wygrani, o złych praktykach potem wszyscy zapominają. czy dziś ktoś pamięta o wykorzystywaniu kobiet w biedronce, jakaś pani kierowniczka wygrała z nimi proces, o tej pani nikt już nie pamięta, a do biedronki nadal ludzie chetnie chodza.

D

Deleted member 427

Guest
Nie dalej jak kilka dni temu był o niej program na tvn24. Mrozowski robił wywiad. Cała prawda całą dobę.

countryboy

New Member
131
1
Od tego roku przedsiębiorstwa, których zyski przekraczają 1,5 miliona euro rocznie, będą płacić już nie 25-, a 28-procentowy podatek dochodowy. Zyski Jeronimo to kilkaset milionów euro rocznie.
To chyba normalne, że skoro chcą ich oskubać to się przenoszą. Patriotyzm nie ma z tym nic wspólnego. Biznes to biznes.

A ci, którzy robią ten fejsowy bojkot powinni się społecznie, kolektywnie i w duchu europejskiej wspólnoty zrzucić na zwalnianych pracowników, gdy obroty zaczną spadać. Tak samo towarzystwo które tępi biedronki.
Ostatecznie pewnie posada kasjerki nie jest tak intratna jak dyrektor departamentu w jakimś ministerstwie, ale jest to praca. Poza tym mają tam całkiem przyjemny socjal;), a zatrudnienie jest raczej długoterminowe (co obserwuję po moich paniach w biedronce) .
A co do mobbingu, to jest to sprawa na linii kierownik sklepu-pracownicy, więc tylko o nich powinna się rozbijać. Oskarżanie całej sieci jest co najmniej niepoważne.

M

MichalD

Guest
W mojej ocenie, nie można ewidentnie stwierdzić, że sklep Jeronimo Martins nie będzie płacił podatków w Portugalii. Spółki w Holandii zakłada się przede wszystkim dla celow optymalizacji podatkowej dywidend akcjonariuszy. Jeśli spółka holenderska ma udział w spółce w PT powyżej 5%, wtedy dywidenda będzie zwolniona z opodatkowania w NL.

Także opozycja krytykuje rodzimy koncern i zapowiada propozycje zmian w prawie podatkowym, które w przyszłości uniemożliwią tego typu machinacje.
Portugalia musiałaby wystąpić z Unii Europejskiej, żeby nie było to możliwe (sic!). :)

Do góry Bottom