Popyt na tanie towary

F

fmichniewicz

Guest
Zazwyczaj, gdy jakaś grupa konsumentów potrzebuje, np.: dywanów, to producenci zaspokajają ich potrzeby produkując dywany. Jak będzie zapotrzebowanie na masło, to w sklepach pojawi się masło. Gdy trzeba pułapek na szczury to będą pułapki i tak dalej. Zgodnie z prawami rynku, gdy popyt na towar się zwiększa, to również zwiększa się cena tegoż towaru( chyba że coś przekręciłem). Moje dziwne pytanie więc brzmi: Co jeśli zwiększa się popyt na towar o konkretnej właściwości jaką jest niska cena? Z jednej strony powinien taki towar zdrożeć, ale z kolei wtedy straciłby właściwość która powodowała popyt na niego.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 860
Nie jest chyba tak, że przy dużym popycie automatycznie wzrasta cena. Może też wzrosnąć podaż, jeśli wyprodukowanie towaru nie wymaga
zużywania jakichś wyjątkowo rzadkich zasobów.

OP
OP
F

fmichniewicz

Guest
Nie jest chyba tak, że przy dużym popycie automatycznie wzrasta cena. Może też wzrosnąć podaż, jeśli wyprodukowanie towaru nie wymaga
zużywania jakichś wyjątkowo rzadkich zasobów.

Ale załóżmy, że towar jest bardzo rzadki. Co wtedy?

Brehon

Well-Known Member
555
1 486
Nie wiem co w tym dziwnego. Tak samo jak w innych przypadkach, jak wzrośnie popyt to producenci zwiększą cenę, bo nie będą w stanie go zaspokoić. Wyższa cena i zyski zachęci do zwiększenia inwestycji i wchodzenia nowych producentów do branży, co spowoduje wzrost podaży i spadek ceny.

Ewentualnie można się spodziewać, że w takim wypadku jak mówisz będzie wysoka elastyczność cenowa popytu.

Ostatnia edycja:
M

Matrix

Guest
Popytowi pomagają banki dając kredyty na dany towar, który może drożeć i całe twoje rozumowanie nie jest już nikomu potrzebne. Mówię tu o drogich rzeczach. A zwykła żywność jest tania i popyt na nią jest, ale wtedy produkcja jej musi być tania, poprzez jakieś sztuczki. Nikomu nie przychodzi do głowy podrożenie jej tylko tańsze jej produkowanie, konkurencja nie pozwala na podrażanie, gdy popyt rośnie.

Do góry Bottom