Polska drugimi Chinami

Gość niedzielny

Well-Known Member
968
2 124
Producenci małego AGD mają coraz więcej zamówień od światowych koncernów. Obecnie z ponad 5 mln wytwarzanych urządzeń powyżej miliona powstaje na zlecenie zagranicznych firm. Szukają one dostawców w Polsce, bo mają już dość rosnących kosztów pracy w Chinach. W tej chwili, jak oceniają eksperci, są one już tylko o 10 – 15 proc. niższe niż w Polsce. Jakość jest podobna, a wygrywamy tym, że na dostawy z Azji trzeba czekać nawet 3 miesiące.

http://gospodarka.dziennik.pl/news/...mi-chinami-u-nas-tez-produkuje-sie-tanio.html

Inny problem Chin to kurcząca się siła robocza. Opublikowany 17 lutego 2011 r. raport Rady Chińskiego Przemysłu Tekstylnego zwraca uwagę na niedobór 2 mln pracowników w delcie Rzeki Perłowej, a w prowincji Szangdong ok. 700 mln. (...) Chiny znajdują się w punkcie zwrotnym Lewisa: spadku podaży siły roboczej wymuszającej na pracodawcach wzrost pensji.

http://m.obserwatorfinansowy.pl/blogi/metablog/co-oznacza-3-4-razy-wyzszy-kredyt-od-pkb-w-chinach/

C

Cngelx

Guest
Czyli przygotowania do wojny idą pełną parą. Brak współzależności to gwarantowany konflikt zbrojny.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
To w końcu Chiny zaatakują Rosję? Rosja z Chinami zaatakują USA? Czy na USA napadną ufoludki z kosmosu? Bo ciągle czytam jakieś nowe scenariusze, które sobie nawzajem zaprzeczają.

Sorry ale już rzygam tymi przepowiedniami wojny, gadacie jak jacyś nawiedzeńcy od 2012 :p . Ja nie mówię, że będzie cacy pokój i w ogóle, bo sytuacja na świecie nie jest fajna ale czy kiedykolwiek była? W przeszłości już nie raz było większe lub mniejsze zagrożenie wojną światową a nawet nuklearną, różne siły groźnie mruczały, że coś tam zrobią, ale jakoś ciągle jest względny spokój.

pLT napisał:
Brak współzależności to gwarantowany konflikt zbrojny.

Spytałem o te sprawy jednego doktoranta od stosunków międzynarodowych, który specjalizuje się właśnie w tamtych rejonach i on powiedział, że Chiny ciągle robią z USA interesy wybiegające wiele lat naprzód, więc on żadnych zawirowań w bliskiej przyszłości nie widzi, chociaż przyznał, że oba mocarstwa się pilnują (szczególnie Amerykanie kitajców, dosłownie ich okrążyli dzięki swoim wysepkom na Pacyfiku) i kiedyś pewnie konflikt będzie. Nie wiem, może on sobie tylko hegluje na uniwersytecie ale jakoś bardziej mu wierzę niż portalom typu "Zmiany na Ziemi".

ford

Active Member
314
33
Polska jest Chinami Europy, zbieranina tego co najgorsze, wyzysk, śmietnisko tego co komu nie potrzebne na zachodzie, w tym lumpeksy, wraki samochodów, tanie sklepy spożywcze z g... jedzeniem ,wysokie podatki i się rozwija w tym kierunku coraz bardziej.

Do góry Bottom