Policja rozbiła grupę przemycającą czosnek z Chin

A

Antoni Wiech

Guest
I to nie jest żart:

"Do naszego kraju sprowadzono lub usiłowano sprowadzić ponad 700 ton chińskiego czosnku z czego ponad 460 ton poprzez różne firmy z terenu całego kraju wprowadzono do obrotu.

Na trop nielegalnego procederu jednej z firm wpadli policjanci z Lublina. Zarzuty usłyszały już cztery osoby w wieku 28-35 lat, z czego trzy zostały tymczasowo aresztowane. Policjanci zabezpieczyli 48 ton nielegalnie sprowadzanego czosnku.

Śledztwo prowadzone we współpracy z Prokuraturą Okręgową w Siedlcach od lutego 2011 doprowadziło dotychczas do ustalenia i zatrzymania właścicieli firm zajmujących się nielegalnym sprowadzaniem czosnku z Chin.

Jedna z tych firm oficjalnie sprowadzała do Polski cebulę. W rzeczywistości zaś w kontenerach znajdowała się cebula i czosnek. Druga firma zamawiała większe ilości czosnku niż to wynikało z dokumentacji celnej. Skarb państwa stracił na tym procederze około 4 milionów złotych.

Czosnek pochodzący z krajów spoza Unii Europejskiej podlega ścisłemu nadzorowi Agencji Rynku Rolnego."

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... nek-z-Chin

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
Big Cyc w kawałku "Kapitan Żbik" śpiewał o przemycie ręczników do RPA, rzeczywistość przerosła fikcję.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Wyklikałem właśnie, że to "zorganizowana grupa przestępcza o charakterze zbrojnym". I to ma sens!! Pewnie obok czosnku mają też osinowe kołki :D

D

Deleted member 427

Guest
zosnek pochodzący z krajów spoza Unii Europejskiej podlega ścisłemu nadzorowi Agencji Rynku Rolnego

I to jest kluczowy fragment tego newsa. Agencja Rynku Rolnego to taki legalny odpowiednik, dajmy na to, kartelu narkotykowego. Nikt nie będzie robił konkurencji i zalewał rynku czosnkiem, kiedy to my mamy monopol na jego dystrybucje i dilowanie.

T.M.

antyhumanista, anarchista bez flagi
1 412
4 450
Przypomniał mi się taki niemiecki skecz, jak jeden koleś podchodzi do drugiego (o wyglądzie stereotypowego dilerka) i zaczyna mu szeptem wymieniać... typową listę zakupów z supermarketu. Może kiedyś trzeba będzie pół dnia dzwonić po ludziach i po mieście latać, żeby ugotować obiad. Kurwa, niedługo zniknie pojęcie absurdu, bo nic już nie jest zbyt głupie.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Zamiast się zająć złodziejami albo mordercami to ci debile przemytników łapią. Przez takie akcje jak ta albo ta https://libertarianizm.net/thread-1923.html ściganie gówniarzy z ziołem i inne "sukcesy" policji nie mam szacunku do tej instytucji. Bo liczy się wykrywalność. Oczywiście bydło jest zadowolone bo "groźni przestępcy zostali schwytani". Nie rozumiem jak można popierać państwową policję.

Do góry Bottom