Policja chce móc strzelać do dzieci i kobiet w ciąży

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 528
[LINK]

Policjant nie będzie musiał oddawać strzału ostrzegawczego, broni palnej będzie mógł użyć wobec dzieci poniżej 13. roku życia lub kobiet w ciąży - takie zmiany zakłada przygotowany przez resort spraw wewnętrznych projekt ustawy o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej. O sprawie pisze "Dziennik Gazeta Prawna". Nowe uprawnienia miałyby uzyskać także inne służby.

Zmiany w prawie MSW tłumaczy koniecznością walki ze zorganizowanymi i przemyślanymi działaniami grup przestępczych i organizacji terrorystycznych. Jeśli zmiany wejdą w życie, policjant będzie mógł strzelać do członków takich grup, gdy dojdzie do "zagrożenia życia lub zdrowia funkcjanariusza lub innej osoby". Oprócz tego, funkcjonariusze będą mogli korzystać m.in. z materiałów wybuchowych, granatów hukowo-błyskowych, petard. Co prawda policja stosuje już tego typu środki, ale - jak wyjaśnił rzecznik KGP Mariusz Sokołowski - przepisy regulujące ich użycie są bardzo ogólne.

Eksperci krytyczni

Prof. Marek Chamaj, konstytucjonalista ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej twierdzi, że użycie broni palnej w państwie prawa powinno być wyjątkiem i niedopuszczalne jest wyposażenie służb w zbyt duże uprawnienia w stosunku do powierzonych im zadań. - Środki przymusu przysługujące służbom mundurowym muszą być absolutnie minimalne i dostosowane do danego zagrożenia - tłumaczy w rozmowie z "DGP".

Eksperci podkreślają także, że projekt założeń może być niekonstytucyjny, niezgodny zwłaszcza z zasadą proporcjonalności.

Nie tylko policja

Jak podaje "Dziennik Gazeta Prawna", szersze uprawnienia ma zyskać nie tylko policja. Funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei mieliby zostać wyposażeni w paralizatory elektryczne i pociski niepenetracyjne (gumowe) do broni palnej. Paralizatory trafiłyby także w ręce strażników Państwowej Straży Rybackiej obok pałek wielofunkcyjnych, które chroniłby strażników przed np. uderzeniem wiosłem.

Szersze uprawnienia w zakresie stosowania środków przymusu miałyby dostać też ABW, Państwowa Straż Łowiecka, Służba Leśna, straże parków i Straż Marszałkowska.

Małgorzata Woźniak z MSW tłumaczy, że rozszerzenie uprawnień, które zawiera projekt założeń do ustawy to postulat samych służb. Zapewnia, że w toku ustawodawczym zostaną one poddane szczegółowej analizie.

To tak, jakby ktoś jeszcze miał złudzenia, że żyje w wolnym kraju...

D

Deleted member 427

Guest
Niech ktoś rzuci okiem na oficjalne rządowe statystyki dotyczące przestępczości - szczególnie tej dokonywanej w lasach i parkach. Może nastąpił jej skokowy wzrost i służby leśne/łowieckie muszą się dozbroić?

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Hej, chyba mamy w końcu sojusznika w walce o prawo do odjebywania wraz z potomstwem. Kto by pomyślał, policja ... :)

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 036
To jest nawet całkiem logiczne, jeśli mają prawo strzelać do ludzi to czemu tylko do niektórych? Pojedźmy po całości! Takie prawo zastrzelenia każdego kto mi w jakiś sposób zagraża nie jest złe, jest nawet dobre, ale czemu mają je mieć tylko policjanci?

Tak przy okazji, prawdopodobieństwo wystąpienia zagrożenia ze strony policjanta jest chyba dużo większe niż ze strony dzieci i kobiet w ciąży :D . Prawo pozwalające strzelać do policjantów takie jak w stanie Indiana by nam się bardziej przydało :) .

T.M.

antyhumanista, anarchista bez flagi
1 412
4 450
Muszę przestać czytać takie newsy. Wywołują u mnie wzrost frustracji i poczucia poniżenia. Potem w stanie odurzenia staram się w >dobitny< sposób uświadomić (utrudniającym mi życie) policjantom (lub SOKistom właśnie), podobieństwo ich pracy do służby w gestapo. A oni w zamian proponują mi tylko drogi hotel o zaniżonym standardzie. Z głupawym uśmieszkiem.

Kurwa.

Do góry Bottom