Polacy ukrywają swoje dochody przed mafią

• Thread starter Deleted member 427
  • Rozpoczęty
D

Deleted member 427

Guest
W Polsce panuje przyzwolenie na oszukiwanie państwa i jest ono powszechniejsze, niż można by się tego spodziewać. Przypadki wyłudzania rent, emerytur i unikania podatków są w Polsce powszechne.

-- pitolog-socjolog prof. Krzysztof Zagórski

Z badania CBOS wynika, że 47 proc. Polaków zna osoby zatrudnione na czarno, 25 proc. - takie, które bezpodstawnie pobierają zasiłki z pomocy społecznej, a tylko nieco mniej respondentów zna osoby wyłudzające zasiłki dla bezrobotnych. 20 proc. Polaków zna osoby płacące zbyt niskie podatki lub nie płacące ich w ogóle. 17 proc. zna osobę wyłudzającą rentę.

-- [link]

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Ciekawe jaki odsetek respondentów zna przypadki nepotyzmu, korupcji, bezsensownych stanowisk (lub całych bezsensownych instytucji), marnotrawienia publicznej kasy, sprzecznych z prawem lub zdrowym rozsądkiem działań organów państwa itp. itd. Mam nadzieję, że niewielki ;) ale jakoś się o to nie zapytali, cóż za zbieg okoliczności ;)

vapaus

Active Member
209
251
O kurcze oszukuje panstwo, gdybym miał troche moralnosci moze bym sie pokajał.
Jako budowlaniec ciesze sie również z wysokiego wskaznika osob nie płacacych podatków wsród tej branzy. To sie nazywa prawdziwa solidarnosc.

Triss

libertarian pitbull
107
459
47 proc. Polaków zna osoby zatrudnione na czarno
smutłam, jestem złodziejem, bo pracodawca nie chce mi dać umowy a żaden inny mnie zatrudnić, bo jestem studentką. no cóż, przynajmniej na razie okradają mnie w mniejszym stopniu.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
lepiej by było coby 20% nie płaciło, 47% na czarno pracowało... ale to jeszcze za mało...

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 526
Każdy zna, tylko nie da się tego zbadać.
Ave Kontrekonomia.
Pojedź na dowolną, dużą budowę. Może się nawet zatrudnij. Policz, ilu tam ludzi pracuje na czarno, na zlecenie, ma płacone "pod stołem". Zobacz, jak wpisy w księdze budowy są załatwiane za flaszkę koniaku. Sprawdź ile z planów dostarczanych przez biura projektowe są robione przez studentów i świeżych absolwentów i tylko podpisywanych przez inżynierów z pełnymi uprawnieniami budowlanymi. Z których wielu ma po 70 - 80 lat. Już nie mówię o hurtowniach sprzedających ziomkom bez VATu, załatwianiem sobie uprawnień SEP i wielu, wielu innych przypadkach.
Gdyby w Polsce prowadzono by budowy dokładnie według prawa, to wszyscy byśmy mieszkali w lepiankach.

KarolKaszub

Member
51
28
Pojedź na dowolną, dużą budowę. Może się nawet zatrudnij. Policz, ilu tam ludzi pracuje na czarno, na zlecenie, ma płacone "pod stołem". Zobacz, jak wpisy w księdze budowy są załatwiane za flaszkę koniaku. Sprawdź ile z planów dostarczanych przez biura projektowe są robione przez studentów i świeżych absolwentów i tylko podpisywanych przez inżynierów z pełnymi uprawnieniami budowlanymi. Z których wielu ma po 70 - 80 lat. Już nie mówię o hurtowniach sprzedających ziomkom bez VATu, załatwianiem sobie uprawnień SEP i wielu, wielu innych przypadkach.
Gdyby w Polsce prowadzono by budowy dokładnie według prawa, to wszyscy byśmy mieszkali w lepiankach.
Każdy kombinuje jak może. I dobrze. Szara i czarna strefa są z pewnością o wiele większe niż szacują we wszystkich GUSach, co mnie cieszy. W końcu gdybyśmy wszyscy przeprowadzili porządny strajk włoski, to imho wszystko zastygłoby pewnie w góra kilka dni i "ludzie umieraliby na ulicach". Każdy sposób na obronę przed kradzieżą (zwłaszcza państwową) jest dobry.

Do góry Bottom