Podpisy dla Sierpa! Na wagę złota.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Spamuję, ale w papieskiej sprawie, więc proszę o pobłażliwość ;)

Kopia stąd:

ŻEBY JACEK MÓGŁ KANDYDOWAĆ DO PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO,

MUSI DYSPONOWAĆ 10 TYSIĄCAMI PODPISÓW

Z WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO

image

SZANUJ WŁASNOŚĆ I RÓB CO CHCESZ

Jeśli przeczytałeś to zdanie, to coś już zrobiłeś. Zmęczyłeś się? Nie? Możesz zrobić jeszcze kilka rzeczy, które są dla nas bardzo ważne.

image

1) możesz polubić stronę fanowską Jacka Sierpińskiego na Facebooku, zrób to! bardzo nam pomożesz,

2) możesz polubić aktualny wpis na tej samej stronie,

3) możesz ten wpis udostępnić,

4) możesz go skomentować,

5) możesz śledzić kolejne wpisy,

6) możesz przesłać znajomym maila o treści, która proponowana jest niżej na niebiesko.

image

Jeśli to zrobiłeś – bardzo nam pomogłeś. Bardzo dziękujemy. Jeśli chcesz, możesz wydrukować ten formularz, podpisać go i wysłać na ten adres: ul. Bartycka 24 paw. 210 B, 00-716 Warszawa.

Twój podpis będzie dla nas na wagę złota.

Możesz przesłać nie tylko Twój podpis. Jeśli listę podpiszą trzy osoby – pomoc będzie dla nas trzykrotnie cenniejsza.

Możesz zrobić bardzo wiele, bardzo niewielkim nakładem sił. Zaglądaj na stronę Jacka Sierpińskiego.

image

Libertarianin w Parlamencie Europejskim

Jacek Sierpiński, który od lat działa w środowisku libertariańskim, startuje ze Śląska w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Możesz wpłynąć na bieg wydarzeń. Wydrukuj tę listę

(http://partialibertarianska.org/download/pe2014/podpisy11_nl.pdf), podpisz i prześlij na adres:

ul. Bartycka 24 paw. 210 B, 00-716 Warszawa

Będzie to dla nas OGROMNA pomoc. Jeśli poza Tobą, podpiszą się inne osoby – zrobisz naprawdę wiele. Jeśli PRZEŚLESZ DALEJ tego maila zainteresowanym znajomym – Twoja pomoc ulegnie zwielokrotnieniu.

Dziękujemy!

Sztab Wyborczy Jacka Sierpińskiego

jacek.sierpinski@partialibertarianska.org

image

DZIĘKUJEMY ZA CZAS POŚWIĘCONY NA PRZECZYTANIE TEGO DOKUMENTU

MaxStirner

Well-Known Member
2 791
4 729
Mam pytanie - DB też zbiera podpisy jako komitet - czy Jacek startuje z DB czy samodzielnie. Nie znam sie na całej tej procedurze dlatego pytam. Tzn czy podpisując za DB wysyłam jednocześnie podpis na Jacka soro wygrał w wyborach w necie?

Ok zajrzałem do PDFa i już jasne. To lista DB.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Podpisy są pod poparciem całej listy. Dziwnie to jest napisane, chyba że komitet wyborczy uznał, że podpisy mają zbierać tylko ci, co wygrali w prawyborach XD

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Jacek startuje z listy DB (jako nr 1 z okręgu śląskiego), rejestracja listy w jednym okręgu wymaga 10 tysięcy podpisów (tyle podpisów ze Śląska potrzebuje Jacek).

Żeby start miał jakiekolwiek szanse na sukces trzeba zarejestrować listy w minimum 7 okręgach, wtedy w pozostałych 6 rejestrowane są automatycznie (cały kraj to 13 okręgów).

Innymi słowy - podpisując DB pośrednio zwiększasz szanse Jacka, podpisując DB na Śląsku - zwiększasz szanse Jacka bezpośrednio.

Alu

Well-Known Member
4 639
9 700
Napisałeś "ŻEBY JACEK MÓGŁ KANDYDOWAĆ DO PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO, MUSI DYSPONOWAĆ 10 TYSIĄCAMI PODPISÓW"

Abstrahując od konieczności zebrania głosów, żeby zarejestrować listy, czy jest jakaś umowa, wg które jedynki spoza DB są zobowiązane zebrać głosy a jak nie, to wypadają z list?

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Napisałeś "ŻEBY JACEK MÓGŁ KANDYDOWAĆ DO PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO, MUSI DYSPONOWAĆ 10 TYSIĄCAMI PODPISÓW"

Abstrahując od konieczności zebrania głosów, żeby zarejestrować listy, czy jest jakaś umowa, wg które jedynki spoza DB są zobowiązane zebrać głosy a jak nie, to wypadają z list?

Nie, takiej umowy nie ma. Jest umowa, że jedynka dostarczy tyle podpisów, ile głosów w prawyborach zgarnął kandydat, który zajął w tych prawyborach drugie miejsce. Ale to jest kropla w morzu tych 10 tysi.

Tak, czy inaczej - założenie jest takie, że lokomotywami zbierania podpisów są jedynki.

Alu

Well-Known Member
4 639
9 700
Nie no, wiadomo. Zapytałem z ciekawości, bo trochę dwuznacznie jest sformuowana ta odezwa.

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
UWAGA: spierdoliłem sprawę - już poprawiłem linki do formularzy. Jednak jest tak, że każdy musi podpisywać na formularzu właściwym dla swojego województwa. Teraz linki prowadzą do wszystkich.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Wkurzyłem się i poszukałem konkretów na stronach okupanta. Niestety zrodziło się też kilka wątpliwości.

Lista wszystkich komitetów
http://pkw.gov.pl/g2/oryginal/2014_03/7b60576d91f42e5a42dabb4d441bf04e.pdf
Jest ich na razie 18. Jest wśród nich "Komitet Wyborczy Demokracja Bezpośrednia" utworzony przez "Partia Polityczna Demokracja Bezpośrednia". Nie jest to więc komitet koalicyjny.

Wymóg co do ilości kobiet:
http://pkw.gov.pl/wyjasnienia-infor...-kobiet-i-mezczyzn-na-listach-kandydatow.html
"Wymóg określony w art. 221 § 3 w związku z art. 338 Kodeksu wyborczego, tj. wymóg, aby na liście kandydatów liczba kandydatów — kobiet nie była mniejsza niż 35 % liczby wszystkich kandydatów na liście i liczba kandydatów — mężczyzn nie była mniejsza niż 35 % liczby wszystkich kandydatów na liście, dotyczy zgłaszanej listy kandydatów na posłów do Parlamentu Europejskiego.

Jeżeli po dokonaniu zgłoszenia na liście zajdą zmiany, np. w związku z wycofaniem zgody na kandydowanie, powodujące, że wskazany wyżej warunek nie będzie spełniony, nie będzie to miało znaczenia dla rejestracji listy."

Długi link
http://pkw.gov.pl/uchwaly-panstwowe...ow-na-poslow-do-parlamentu-europejskiego.html
"6) lista kandydatów musi być poparta podpisami co najmniej 10 000 wyborców stale zamieszkałych w danym okręgu wyborczym (art. 343) albo do zgłoszenia dołączone jest zaświadczenie Państwowej Komisji Wyborczej o uprawnieniu danego komitetu do zgłaszania list bez poparcia podpisami wyborców (art. 210 § 2 i 3)."

W dowodzie mam "adres zameldowania" więc cholera wie o co chodzi. Skąd mam wiedzieć gdzie ja mieszkam wg nich? Stąd, że mogę też głosować w danym okręgu?

"Czytelnie wpisane powinny być wszystkie dane wyborcy udzielającego poparcia objęte wykazem: nazwisko, imię, adres zamieszkania (miejscowość, ulica, numer domu i numer mieszkania, a w miejscowościach, w których nie ma ulic - numer domu (posesji) i numer lokalu lub tylko numer domu w przypadku braku odrębnie numerowanych lokali), numer PESEL oraz własnoręczny jego podpis."

To chyba znaczy, że podpis też musi być czytelny.

"Nie jest wymagane podawanie kodu pocztowego. Za prawidłowo udzielone poparcie uznaje się, gdy zamiast wskazania pełnego brzmienia nazwy miejscowości w rubryce „Adres zamieszkania” popierający posłuży się powszechnie używanym i jednoznacznie rozumianym skrótem tej nazwy, a inne dane dotyczące adresu zamieszkania (nazwa ulicy, numer domu, numer lokalu) zostały podane zgodnie z wymaganiami. Za prawidłowo udzielone poparcie należy uznać również takie, w którym zamiast dokładnego podania adresu zamieszkania w rubryce na to przeznaczonej postawiono znak odnośnika do adresu wskazanego w pozycji bezpośrednio wyżej umieszczonej w wykazie podpisów, pod warunkiem, że osoby umieszczone w tych pozycjach zamieszkują pod tym samym adresem."

http://pkw.gov.pl/akty-prawne-pe/us...borczy-wraz-z-przepisami-wprowadzajacymi.html

"§ 1. Prawo wybierania (czynne prawo wyborcze) ma:
2) w wyborach do Parlamentu Europejskiego w Rzeczypospolitej Polskiej – obywatel polski, który najpóźniej w dniu głosowania kończy 18 lat oraz obywatel Unii Europejskiej niebędący obywatelem polskim, który najpóźniej w dniu głosowania kończy 18 lat, oraz stale zamieszkuje na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;"

Dzień głosowania to niedziela 25 maja 2014. Czyli data urodzenia podpisującego (jest zawarta w PESELU, jakby ktoś nie wiedział) ma być najpóźniej 25.05.1996.
Mogą brać udział obywatele UE nie mający obywatelstwa Polski, czyli inaczej niż w wyborach do Sejmu.

"Ilekroć w kodeksie jest mowa o:
10) numerze ewidencyjnym PESEL – należy przez to rozumieć, w odniesieniu do obywateli Unii Europejskiej niebędących obywatelami polskimi, numer paszportu lub innego dokumentu stwierdzającego tożsamość;"

Obcokrajowcy też mogą mieć PESEL, co wtedy?

Tu wskazówki jednej z frakcji okupantów.
http://platforma.org/files/library/1183-podkarpacki_share/instrukcja_zbierania_podpisow_1.doc

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Koalicja wyborcza to nie jest, bo PL jeszcze nie jest zarejestrowana, libertarianie i piraci startują po prostu z list Demokracji Bezpośredniej.

sierp

to ja :-)
577
305
Sytuacja wygląda tak, że w tej chwili realnie mogę liczyć na zebranie siłami własnymi i znajomych 1500-2000 podpisów na koniec okresu zbierania (termin na rejestrację listy mija 15 kwietnia, ale pewnie będzie musiała być rejestrowana 2-3 dni wcześniej). Zbierają też kandydaci z DB i P3 oraz niezależny, ponadto liczymy na podpisy przyniesione przez ludzi chętnych do pracy w komisjach wyborczych, których zgłosiło się ponad 1000.
Mam oficjalne zapewnienie od DB, że w moim przypadku nie będą podważać wyników prawyborów bez względu na to, ile podpisów dostarczę i pozostaję również ich kandydatem na 1. miejsce na liście.
Jeśli Partia Libertariańska zostanie wpisana do ewidencji partii politycznych do dnia rejestracji listy, to przy moim nazwisku będzie można oficjalnie dopisać na oficjalnych obwieszczeniach wyborczych, że jestem kandydatem Partii Libertariańskiej. W przeciwnym przypadku niestety nie, choć np. na własnych ulotkach mogę sobie to pisać.
Jednak byłbym spokojniejszy, gdybym tych podpisów dostarczył 3-4 tysiące. Zawsze coś odrzucają.
Formularz do zbierania jest tutaj: http://partialibertarianska.org/download/pe2014/podpisy11_nl.pdf
Jeśli ktoś jest chętny do pomocy w zbieraniu podpisów (choć prawdę mówiąc nie liczę na to na tym forum :) ), to proszę o kontakt.

Do góry Bottom