Podatek za gigabajty

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Socjaliści w portugalii szaleją! Po projekcie odbierania nie uprawianej ziemii wpadli na nowego "pomysła". Chcą opodatkować pamięć. Żeby nie było "tak zwyczajnie" inaczej chcą opodatkować zewnętrzne a inaczej wewnętrzne nośniki danych :)

W projekcie zapisano, iż za każdy gigabajt pojemności, Portugalczycy mieliby zapłacić dodatkowe 0,2 euro. Nośniki danych większe niż 1TB miałyby zostać obłożone jeszcze większym podatkiem - 0,25 euro za każdy gigabajt. Prędko policzono więc, że twardy dysk o pojemności 1TB zdrożałby o 21 euro, a cena dysku o pojemności 2TB wzrosłaby o 51,2 euro.
Co ciekawe, projekt ustawy inaczej wycenia twarde dyski wewnętrzne, a jeszcze inaczej dyski zewnętrzne i "napędy multimedialne". Dyski zewnętrzne i napędy miałyby zostać obłożone dodatkowym podatkiem w wysokości 5 eurocentów za gigabajt. Zewnętrzny twardy dysk o pojemności 2TB zdrożałby zatem o 103,2 euro. Jeszcze droższe byłyby natomiast pamięci USB i karty pamięci (6 dodatkowych eurocentów za gigabajt pojemności)
http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... _plac.html

zygfryd

Active Member
241
48
Ciekawe jak chcieliby to egzekwować przy wolnym przepływie towaru w unii.

Inna sprawa że takie coś ustaliłoby cenę minimalną za nośniki. Chyba uczciwszy byłby już 60% vat

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Partia socjalistyczna jak zwykle uderza w ludzi biednych, bo oni odczują to najbardziej podczas kupna dysku.

MichalD napisał:
Wszystko zrobią, byle nie przyciąć zasiłków i socjali.
A chciałbyś żeby przycięli?

OP
OP
Cyberius

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
zygfryd napisał:
Ciekawe jak chcieliby to egzekwować przy wolnym przepływie towaru w unii.

francuzi bardzo poważnie biorą pod uwagę projekt wyrzucenia chińczyków z europy, więc i portugalczycy mogą zamknąć granicę przed "nieuczciwą konkurencją" godzącą w kluczowe interesy państwa :)

Mad.lock

5 149
5 113
Widzisz, ja rozumuję po libertariańsku. Obciąć trzeba podatki, wraz z łbami polityków, a póki one są, to nie dbam na co idą, bo to nie moja kasa.

Nene

Koteu
1 094
1 691
Oj warto będzie założyć sklep ze sprzętem po portugalsku :) ... albo konto na ebayu.
Mój mężczyzna "Głupszego podatku dawno nie słyszałem"

Voy

Active Member
386
242
ja tu widze oczywisty sposób ominięcia debilnych przepisów. Tak jak pomija się w Polsce (i zapewne nie tylko) zakaz odsprzedawania biletów na mecze/koncerty itd po wyższych cenach, tj, sprzedajesz kopertę za 400zł, gratis bilet na mecz :D Tutaj można tak samo - kabelek do HDD 40 euro, HDD gratis

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Można też zrobić to tak, sprzedawać pendrive-y 128MB/256MB/512MB do których jest w necie darmowy program (najlepiej na GitHub-ie lub SourceForge-u) zwiększający ich pojemność odpowiednio do 8GB/16GB/32MB. To technicznie da się zrobić dość łatwo. Z twardzielami jest problem, bo producentów ich jest mało. Trzeba by to żenić w formie twardzieli zewnętrznych na USB/SATA.

Mad.lock

5 149
5 113
Voy napisał:
ja tu widze oczywisty sposób ominięcia debilnych przepisów. Tak jak pomija się w Polsce (i zapewne nie tylko) zakaz odsprzedawania biletów na mecze/koncerty itd po wyższych cenach, tj, sprzedajesz kopertę za 400zł, gratis bilet na mecz :D Tutaj można tak samo - kabelek do HDD 40 euro, HDD gratis

Przecież podatek płaci się od gigabajtów, a nie od ceny. Pozostaje przemyt albo kupowanie za granicą, jeśli nie będą dowalać podatku na granicy.

Zewnętrzny twardy dysk o pojemności 2TB zdrożałby zatem o 103,2 euro
Czyli zdrożeje o 100% bo takie dyski kosztują 100 €

Voy

Active Member
386
242
Przecież podatek płaci się od gigabajtów, a nie od ceny.

no niby tak, ale od gigabajtów kupionej pamięci, a nie tej otrzymanej gratis. Przecież bez sensu płacić podatek za gigabajty, skoro rachunek mam na kopertę/kabelek.

Do góry Bottom