Płynna Demokracja - wypali?

A

Aeger

Guest
Popełniłem artykuł o Liquid Democracy i programie komputerowym Liquid Feedback. który według mnie jest ewolucją demokracji we właściwą stronę - ograniczenie reprezentatywnej, a jednocześnie łatwe zwiększenie bezpośredniej.

http://www.libertarian.pl/partia-piratow-zastosuje-liquid-democracy

Co o tym myślicie? Według mnie na tym można całą partię budować (w końcu nie jedna się rozpadła przez brak kontaktu - a tutaj jest go aż nadto).

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Jeśli te głosowania będą dalej tajne, to jest to ewolucja w złą stronę.
Głosy jawne dają wgląd w rzeczywiste poglądy danej osoby i wtedy nikt nie może udawać kogoś kim nie jest. Można formować płynne i mniej kompromisowe sojusze, partie tracą na znaczeniu i znika problem sfałszowanych wyborów (przy odpowiednich rozwiązaniach technicznych, jak w bitcoinach).

friter

Active Member
213
47
DB może być środkiem do celu, a nie celem samym w sobie. Jak dla mnie DB w połączeniu z "rozbiciem dzielnicowym" to połowa drogi do akapu. Przez większy feedback i możliwość głosowania nogami idee wolnorynkowe mogą zdobywać na popularności.

A gdyby kiedyś okazało się, że akap jednak nie może wypalić, to IMO federacja + DB to najlepszy ustrój.

OP
OP
A

Aeger

Guest
Wydaje mi się że LD umożliwia jawne głosowania, ale absolutnej pewności nie mam, co to za problem stworzyć tajne głosowania?

Nie mniej idea mi się podoba, zawsze to jakaś nowość. W domowych pieleszach, wpływ na politykę mając...

Do góry Bottom