Penalizacja samobójstwa

adkorzen

Well-Known Member
190
354
Czemu państwo opiekuńcze, które tak o nas dba by nie stała nam się krzywda nie zdelegalizuje samobójstwa a raczej prób samobójczych?
Przecież nie można nam ćpać czy jeździć bez zapiętych pasów, bo może nam się stać krzywda, a czy nie większe jest prawdopodobieństwo uszkodzenia ciała czy śmierci podczas prób samobójczych?
Albo jak upierniczę sobie nogę, przecież uszkodziłem dobro wspólne, a jednak nie spotka mnie kara.

M

Matrix

Guest
Nie dawaj im nowych pomysłów - jeszcze ci mało?

A dlaczego ma nie dawać pomysłów?. Niedługo napisanie na tym forum nowego tematu będzie obdarzone ryzykiem powstania zawału serca lub innej choroby ze stresu.

Co do samobójców denerwuje mnie obowiązek ratowania takich ludzi przez służby, np odcinanie wisielca i reanimowanie, odtruwanie z leków, potem żadnych konsekwencji od wyratowanych, że niepotrzebnie narazili na koszty. Wręcz nieraz podziwia się takiego samobójcę, że chciał się zabić, ale miał szczęście i go odratowano. O kosztach nic się nie mówi, nadal jesteśmy romantyczni ?

Brehon

Well-Known Member
555
1 486
W okresie rozkwitu oraz jesieni średniowiecza stosowano kary dla samobójców. Nieudana próba samobójcza była karana śmiercią, zadawaną najczęściej w ogromnych męczarniach, natomiast w przypadku udanych prób samobójczych karane były zwłoki, co było co prawda symboliczną chłostą, jednak nie mniej brutalną niż w przypadku nieszczęśliwców, którzy przeżyli własny sposób na śmierć.
http://naukowefakty.pl/historia/kara-dla-samobojcow/

Kolejny dowód na wyższość średniowiecza nad dzisiejszym welfare state. Dzisiaj, jak się człekowi nie uda, to wsadzają go do psychuszki, na pobyt potencjalnie bezterminowy. Wtedy, w ostateczności, dawali człowiekowi to, co chciał. ;)

Polacco

Active Member
132
76
Samobójstwo jest już de facto nielegalne.
1. Pomoc w samobójstwie jest przestępstwem wg kodeksu karnego (kara więzienia).
2. Policja ma prawo zrobić cokolwiek żeby "chronić życie" czyli np można się spodziewać wjazdu na chatę po napisaniu posta na forum.
3. Osobę, która przeżyje próbę samobójczą można ubezwłasnowolnić - to akurat zasługa lobby psychiatrycznego, które lansuje pogląd, że samobójstwo może popełnić tylko osoba chora psychicznie (oczywiście wiadomo jaki motyw nimi kieruje).
4. Nielegalne jest posiadanie środków, przy pomocy których można umrzeć szybko, pewnie i bezboleśnie. W socjaliźmie oświeconym ten przywilej zarezerwowany jest tylko dla zwierząt - ludzie skazani są na metody drastyczne, bolesne, i wcale nie takie pewne jak się może wydawać.

BTW zauważyłem, że jest niezła nagonka totalitarystów z lewa i prawa na szwajcarski Dygnitas, który bierze od ludzi kasę za dostarczenie recepty na pentobarbital sodu oraz organizacje pogrzebu. IMHO nawet gdyby szefowie Dygnitas robili to dla zysku, a nie z powodów humanitarnych, to ciągle wykonują oni uczciwą i potrzebną robotę, co potwierdza liczba osób korzystająca z ich usług.
Ostatnimi sk****synami są tu tylko ci, którzy próbują odebrać ludziom wolność decydowania o tym w jaki sposób ci chcą zejść z tego świata.

Tak przy okazji, jeżeli ktoś zna się na chemii to produkcja i sprzedaż pentobarbitalu sodu może być biznesowym strzałem w dziesiątkę. Oczywiście należy to zorganizować z zachowaniem ostrożności.

Do góry Bottom