Partie Libertariańskie - opinie

LibMartyna

New Member
4
6
Dobry wieczór wszystkim libertarianom.
Niedawno odkryłam to forum, dziś wchodzę tu po raz trzeci. Nie wiem jeszcze gdzie powinny powstawać wątki, dlatego mój pierwszy umieściłam w Hyde parku. Jeżeli był już taki temat, to proszę o odesłanie mnie i usunięcie mojego wpisu.
Niedawno przeczytałam o Partii Libertarianie, która bodajże zabrała już 1000 podpisów na formalizację, oraz o partii "Możemy". o ile ta druga mało ma wspólnego z ideą libertariańską, to proszę o wypowiedź co do tej drugiej.
Dziękuję, pozdrawiam
LibMartyna

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Specjalistą ds. Programowych partii Możemy! jest Jacek Sierpiński, jeden z bardziej znanych libertarian, któremu ciężko zarzucić brak koszerności.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 154
Ja mam złą opinię o obu tych inicjatywach, skoro już ktoś pyta o opinię. Wszystkie dotychczasowe fejsbukowe polityczne inicjatywy libertariańskie zamieniały się w jakieś parodie i nie sądzę, aby w tym wypadku miało być inaczej.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 154
Tylko ludzi, ich czasu, energii i zaangażowania szkoda...

Nie jestem przekonany, że tak bardzo szkoda. Większość z nich angażuje się bardzo powierzchownie, o libertarianizmie ma niewielkie pojęcie, szybko się zniechęca, bo nie rozumie, że to raczej długi marsz, a nie szybki sprint. Nie są skuteczni, nie są ideowo spójni i właściwie zastanawiam się, czy nie przynosi to więcej szkód niż nasze (w sensie starej gwardii) śmieszkowanie i obciachowość.

Do góry Bottom