Partia Libertariańska w Niemczech

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
W partie nie wierzę, ale fajnie gdyby się Wam udało zawiązać międzynarodówkę libertariańską i znaleźć jakiegoś Lenina.

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Ruszyli ze swoimi Faktami:
1525548_429682360465999_1747065421_n.png

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
W Niemczech działa od zakończenia wojny FDP. Jest to partia ideowo dość bliska libertarianizmowi. Niestety, Niemcy powszechnie uważają tę partie za partię prawników i dentystów.
Próbowałem wejść na ich oficjalną stronę, by coś się dowiedzieć. Zarówno http://www.libertarian-party.de/ jak i http://libertarian-party.de/ pokazują: "Forbiden - You do not have permission to access this document." :(

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Ruszyli na fejsie dopiero wczoraj. PL miała swoją stronę po paru tygodniach. To są ludzie z PdV. Uznali że PdV działa zbyt centralistycznie.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Mogliby się przynajmniej nauczyć to logo proporcjonalnie skalować, bo na obrazku z faktami wygląda jakby ktoś na nim przez dłuższy czas siedział...

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Ruszyli na fejsie dopiero wczoraj. PL miała swoją stronę po paru tygodniach. To są ludzie z PdV. Uznali że PdV działa zbyt centralistycznie.
PdV mi jakoś podpada tym, że są za zniesieniem kary śmierci. Z zasady nie wierzę żadnym postępowcom i humanitarystom. W PdV jest jeszcze jedna głupota - podatek obrotowy 10%. Zniesienie VAT to dobra idea, ale podatek obrotowy w wielu przypadkach jest znacznie gorszy niż VAT!

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
PdV mi jakoś podpada tym, że są za zniesieniem kary śmierci. Z zasady nie wierzę żadnym postępowcom i humanitarystom. W PdV jest jeszcze jedna głupota - podatek obrotowy 10%. Zniesienie VAT to dobra idea, ale podatek obrotowy w wielu przypadkach jest znacznie gorszy niż VAT!

Być może to był jeden z powodów, że z PdV oderwało się trochę ludzi i robią Partię Libertariańską. Na tablicy pisali, że PdV jest zbyt centralistyczna. Zobaczymy.

BTW: przecież w Niemczech nie ma kary śmierci?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
BTW: przecież w Niemczech nie ma kary śmierci?
Niema.
Tylko, PdV taką deklaracją, wykluczyła ze swych szeregów na dzień dobry, zwolenników jej przywrócenia. Co więcej, oni taką deklaracją chcą pośrednio narzucić to reszcie UE jako, że w statucie piszą, iż chcą zamienić UE w strefę wolnego handlu. Oni nic nie piszą o zaoraniu UE, czy możliwości secesji.

Milanista

Active Member
74
178
Jako, że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich wolnościowców. :)

Mieszkam w Niemczech i obserwuje co tu się dzieje, więc chciałbym opowiedzieć co sądzę o partiach libertariańskich tutaj.
W Niemczech działa od zakończenia wojny FDP. Jest to partia ideowo dość bliska libertarianizmowi. Niestety, Niemcy powszechnie uważają tę partie za partię prawników i dentystów.
FDP jest partią sprzedajnych dziwek jak PSL, która sprzedaje swoje ideały za parę stołków. Libertariańską partią nie jest na 100%, gdyż ma takie same pseudo-liberalne postulaty jak PO. Chcą obniżać podatki dochodowe, ale aby wpaść na pomysł by je zlikwidować nie chcą. Dalej pieprzą o "społecznej gospodarce rynkowej" zamiast usunąć regulacje i powrócić do wolnego rynku.

Co do PdV to głosowałem na nich w ostatnich wyborach ale dostali tam 0, coś procent. PdV można nazwać partią libertariańską, jednak i tak są pod wpływem lewaczenia i parę ich pomysłów zahacza o etatyzm. Mimo to, wysłałem już mój podpis na wybory do europarlamentu, mam nadzieje że poprawią swój wynik.

Co najbardziej boli u partii wolnościowych w Niemczech to, że w konstytucji jest ta wieczna klauzula o demokracji i pod żadnym pozorem nie można jest zmienić. Tak samo nie można zmienić tych paragrafów, które mówią o państwie federalistycznym i socjalnym. Więc jakiekolwiek likwidowania ich są niemożliwe i partie wolnościowe muszą akceptować demokrację.

Jest jeszcze strona freiwilligfrei.de , jest to strona niemieckich woluntarystów. Dla mnie osobiście są oni za "miękcy" i pierdolą dużo o humanitaryzmie i na przykład o karze śmierci jako niemoralnej. Jak ktoś umie niemiecki to może wejść na ich stronę i kliknąć po prawej na ask.fm, aby poczytać jak odpowiadają na pytania. Tam wychodzą ich dziwne skłonności.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Dzięki za wyczerpujące info.
Co najbardziej boli u partii wolnościowych w Niemczech to, że w konstytucji jest ta wieczna klauzula o demokracji i pod żadnym pozorem nie można jest zmienić. Tak samo nie można zmienić tych paragrafów, które mówią o państwie federalistycznym i socjalnym. Więc jakiekolwiek likwidowania ich są niemożliwe i partie wolnościowe muszą akceptować demokrację.
Czyli wychodzi na to, że jedyną drogą wprowadzenia normalnego kapitalizmu w UE jest rozwalenie Niemiec. :( Bo obawiam się, że wystąpienie niektórych krajów z UE będzie bardziej krwawe.

P

pat.sam

Guest
Witam!

Nazywam sie Patrick Samborski i jestem zalozycielem niemieckiej Partii Libertarianskiej. Przed tym bylem w zarzadzie bawarskiej PDV.
Milanista bardzo ladnie opisal jak wyglada sytuacja politiczna w niemczech i jak wyglada w PDV. Dlatego zdecydowalem zalozyc nowa partie na zworze polskiej partii libertarianskiej.

Jak sa jakies pytania to prosze o eMail na: patrick.samborski@libertarian-party.de
lub na FB: https://www.facebook.com/patrick.samborski

Pozdrawiam

Do góry Bottom