Odrąbali rękę złodziejowi

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Niby tak, ale dalej czytam:
Przed dwoma tygodniami agencja AFP, powołując się na anonimowych świadków, podawała, że islamiści ukarali ukamienowaniem parę żyjącą ze sobą bez ślubu. Okrutnej egzekucji przyglądało się ok. 200 osób.
co już takie fajne nie jest...

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 883
12 269
No i okej, w najbliżzym czasie nikt tam nie ukradnie motocykla :)

Alu

Well-Known Member
4 639
9 700
Cóż, jeśli w okolicy nie rozwinęła się akapowa cywilizacja, sprawne prywatne sądy i agencje ochrony, to odrąbywanie ręki musi wystarczyć. Pewnie byłoby lepiej gdyby złodziej dostał wybór: zapłacisz odszkodowanie albo odrąbujemy rękę.

Nene

Koteu
1 094
1 691
Ja tam uważam, że lepsze jest posiadanie wyboru. Właściciel roweru czy motoru wybiera odrąbanie ręki czy odszkodowanie. Wtedy bym się modliła, żeby mnie okradali

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
No cóż, szariat musi mieć swe dobre strony, bo inaczej by się nigdzie nie przyjął. Lepsze to, niż dokarmianie złodzieja i "resocjalizowanie go" za pieniądze ofiary. Dla prostych ludzi nie pijących alkoholu, szariat jest bardziej atrakcyjny niż obecna zlewaczona cywilizacja białego człowieka.

S

stormtrooper

Guest
No cóż, szariat musi mieć swe dobre strony, bo inaczej by się nigdzie nie przyjął.

Średnio mi się podoba ten argument, można by go odwrócić i stwierdzić: demokracja/państwo muszą mieć swojego dobre strony, bo inaczej by się nigdzie nie przyjęły.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Wystarczy dać motłochowi złudzenie, że to oni decydują i są ważni, a już wszystko się przyjmie

Nene, masz oczywiście rację.

Średnio mi się podoba ten argument, można by go odwrócić i stwierdzić: demokracja/państwo muszą mieć swojego dobre strony, bo inaczej by się nigdzie nie przyjęły.

Odwrócenie argumentu w odniesieniu do Afryki nie jest takie proste, bo:
1. demokracja i państwo to ruchy odgórne, w większości narzucane siłą i manipulacją przez elity białego człowieka
2. szariat to ludowy ruch oddolny
3. szariat jest w większości przypadków propaństwowy (domaga się jednego spójnego prawnie terytorium)

W przypadku osłabienia lub upadku cywilizacji białego człowieka, demokracja i państwo w Afryce upadnie. Pozostaną królestwa, księstwa albo inne hierarchiczno-plemienne struktury lub państwa w których jest szariat.
Na dziś szariat jest w ofensywie i zajmuje coraz większe terytoria. Bo tak naprawdę w Afryce tylko szariat ma misję cywilizacyjną. Nie jest ważne czy nam się ta misja cywilizacyjna podoba czy też nie nie.

maro_no_maro

Member
54
11
Jeżeli już mowa o królestwach i księstwach to ja bym z chęcią powrócił do większości przypadkow powrócił do kar ze średniowiecza, np. za łapówkarstwo uciąć rękę i wtedy wiadomo do kogo się zwracać w urzędzie, żeby szybciej sprawę załatwić.

ford

Active Member
314
33
Świat jest bardziej cywilizowany, pod wieloma względami w tamtych rejonach świata, spróbuj w Polsce agresorowi publicznie odrąbać rękę, to będziesz miał problemy do końca życia.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Ja bym złodziejom upierdalał nogi, żeby nie mieli jak uciekać. Jak uciąć rękę, to będzie kradł drugą.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
W Afryce niemuzułmańskiej odrąbują obie ręce, złodziej potem ma problemy z oddaniem moczu w cywilizowany sposób. Szariat w takich rejonach to "humanitaryzm". :)

Do góry Bottom