Obiektywizm a państwo: list otwarty do Ayn Rand

D

Deleted member 427

Guest
fragment listu:

W świecie toczy się bitwa - bitwa pomiędzy siłami archii - etatyzmu, politycznego panowania i władzy - i jej jedynej alternatywy - anarchii, braku politycznych rządów. Bitwa ta jest konieczną i logiczną konsekwencją bitwy pomiędzy indywidualizmem i kolektywizmem, pomiędzy wolnością i państwem, pomiędzy wolnością i niewolnictwem. Tak jak w etyce w każdej kwestii są jedynie dwie strony - dobra i zła - tak też w politycznej kwestii państwa są jedynie dwie strony: albo jest się za nim, albo przeciw niemu.

i tak mi się przypomniało:

http://www.k_sidorczuk.republika.pl/l_kolakw.htm

OP
OP
W

whirlinurd

Member
556
19
jest to ciekawa krytyka obiektywizmu w wykonaniu Roya Childsa :) a jako że na stronie libertarianizm.pl nie ma opcji komentowania ( jak w kościele ;) ) postanowiłem założyć wątek na tym to prywatnym forum idei libertarianizm w wątku każdy fan obiektywizmu może ujawnić swoje uwagi - mam nadzieje że nie zaszkodzi to innym tematom o posesjonizmie i propertyzmie itp. do czego może się to przydać? że co? każdy zauważy że bycie libertarianinem stało się trendy ;) libertarianinem jest Pan X i Pan Y - worek z nazwą "libertarianizm" stał się na tyle obszerny że warto zastanowić się kto w nim siedzi i co właściwie chce od kogo? ;)

Shemyazz

New Member
500
38
Jak przeczytałem fragment, o ile zgadzam się z poglądem, jakoby istniały tylko dwa bieguny - anarchia i etatyzm, bez stanów pośrednich, o tyle analogia do dobra i złą w ogóle do mnie nie trafiła. Dobro i zło to sztuczne pojęcia i bardzo nieostre, więc porzuciłem czytanie w tym miejscu.

OP
OP
W

whirlinurd

Member
556
19
to fakt akurat to było patetyczne :) może Roy chciał zagrać na uczuciowej strunie ;) dla mnie najważniejsza jest chęć (bez zwracania uwagi na okoliczności i osoby) stawiania kawy na ławę - nie udawanie i strojenie dobrych min - tylko mówienie prawdy wprost - czy to Donaldowi czy Januszowi czy komuś innemu (może się tacy objawią medialnie ale już bez taktycznych gierek) ;)

epicentre

New Member
47
0
Ale w przytoczonym fragmencie nie jest napisane, że coś jest dobre a coś złe, tylko " Tak jak w etyce w każdej kwestii są jedynie dwie strony - dobra i zła".

Do góry Bottom