O podatkach

Maciek

New Member
39
0
No proszę, a ja nie zapłaciłem nic, żeby stać się podatnikiem VAT :)
Absurdalna jest polityka podatkowa Polski, ale dług trzeba czymś rekompensować. Strzelam, że po przyszłorocznej podwyżce VAT, obniżą podatek dochodowy, na początek stawiam na jeden punkt procentowy. Artykuł ciekawy.

OP
OP
GAZDA

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
ja za to że stałem sie płatnikiem vatu eu zapłaciłem 170 zeta ino za dopisanie 2 literek przed nipem firmy...

Bart Es

Member
80
6
GAZDA napisał:
ja za to że stałem sie płatnikiem vatu eu zapłaciłem 170 zeta ino za dopisanie 2 literek przed nipem firmy...

Ło ja pierdole. Też ostatnio musiałem te dwie literki dorobić ale u nas w urzędzie przynajmniej to za free jest. Natomiast w zeszłym roku musiałem wyrobić numer EORI, który polega na dopisaniu 0000 na końcu ale już nie pamiętam ile to kosztowało.

OP
OP
GAZDA

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
no w nowym targu za dopisanie do nipa "PL" kasują 170 zeta...
to to kurna jeszcze w każdym powiecie inacej kradną?

M

Matrix

Guest
GAZDA napisał:
I jak się tłumaczą na co te pieniądze pobrane z góry od biednego kamikadze, który jeszcze nie wie, czy mu interes pójdzie ?
Ktoś to może wytłumaczyć ?

OP
OP
GAZDA

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
Matrix napisał:
GAZDA napisał:
I jak się tłumaczą na co te pieniądze pobrane z góry od biednego kamikadze, który jeszcze nie wie, czy mu interes pójdzie ?
Ktoś to może wytłumaczyć ?
proste, mają nas w dupie... grunt że zapłacimy...

Bart Es napisał:
A Ty GAZDA rejestrowałeś się jako VAT-owiec czy byłeś VAT-owcem i tylko wnioskowałeś o zmiane na NIP UE?
wpierw miałem normalny vat, te 170 skasowali mi ino za zarejestrowanie podmiotu jako podatnika vat eu... chociaż chuj wie za co to dokładnie było, płaciłem w związku z vat eu...

Bart Es

Member
80
6
GAZDA napisał:
wpierw miałem normalny vat, te 170 skasowali mi ino za zarejestrowanie podmiotu jako podatnika vat eu... chociaż chuj wie za co to dokładnie było, płaciłem w związku z vat eu...

Hmmm...to coś mi się wydaje, że Cię wydymali. Ja jak pisałem wcześniej nic nie płaciłem, teraz natomiast znalazłem takie coś:

"Złożenie wniosku VAT-R/UE nie jest związane z żadną opłatą."

http://www.pit.pl/urzad_skarbowy_zglosz ... y_1068.php

"W świetle powyższego należy stwierdzić, że potwierdzenie zarejestrowania podmiotu jako podatnika VAT UE (VAT-5UE), dokonane przez naczelnika urzędu skarbowego na podstawie art. 97 ust. 9 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54, poz. 535), nie podlega opłacie skarbowej."

http://www.e-podatnik.pl/artykul/doradc ... w_VAT.html

OP
OP
GAZDA

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
no kurna mam kwity... może złożenie wniosku jest bezpłatne a nadanie numeru kosztuje 170... nie wiem...

OP
OP
GAZDA

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
kurwa. nie wiem, już mi wystarczająco ciśnienie podskoczyło....
nie bede sie taroz denerwował, kiedyś se odbiore... ja pamiętam...

Do góry Bottom