O czym będziemy opowiadać kontrolerom NIK

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
2 czerwca b.r. wchodzą w życie przepisy ostatniej nowelizacji ustawy o Najwyższej Izbie Kontroli. Cóż przewidzieli dla nas Ukochani Przywódcy? Ano, kilka ciekawych rzeczy, z których uwagę przyciąga zwłaszcza zapisana w art. 29 ust. 1 pkt 2 lit i możliwość przetwarzania tzw. „wrażliwych” danych osobowych wymienionych w art. 27 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, to jest ujawniających pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, przekonania religijne lub filozoficzne, przynależność wyznaniową, partyjną lub związkową, jak również danych o stanie zdrowia, kodzie genetycznym, nałogach lub życiu seksualnym oraz danych dotyczących skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lub administracyjnym.

Za utrudnianie lub udaremnienie wykonywania takich szczytnych czynności służbowych leżących w naszym wspólnym interesie społecznym przewidziano w art. 98 ustawy o NIK karę grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.

Nowelizację można sobie przeczytać tutaj jeśli kogoś to interesuje:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0102271482

Natomiast cały tekst ustawy:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9950130059

Miałem cichą nadzieję, że nie dożyję powtórki z historii gdy urzędników interesować będzie moje pochodzenie rasowe. Niestety, nie udało się. Sieg heil! :)

M

MichalD

Guest
NIK zajmuje się głównie urzędasami, więc nie ma obawy moim zdaniem.

OP
OP
Ciek

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Pomiędzy "głównie", a "wyłącznie" jest spora różnica ;)

"Najwyższa Izba Kontroli może również kontrolować działalność innych jednostek organizacyjnych i podmiotów gospodarczych (przedsiębiorców)w zakresie, w jakim wykorzystują one majątek lub środki państwowe lub komunalne oraz wywiązują się z zobowiązań finansowych na rzecz państwa"

NIK działa tam, gdzie jest publiczna kasa. Jeśli ktoś ma firmę w specjalnej strefie ekonomicznej, korzysta z dotacji/dopłat itp., realizuje zamówienia publiczne bezpośrednio lub jako podwykonawca to jak najbardziej może być kontrolowany. No i najważniejsza sprawa ... Jesteś podatnikiem? Jesteś. Czy podatek to jest kasa publiczna? Jest :)

godlark

Member
115
1
NIK działa tam, gdzie jest publiczna kasa. Jeśli ktoś ma firmę w specjalnej strefie ekonomicznej, korzysta z dotacji/dopłat itp., realizuje zamówienia publiczne bezpośrednio lub jako podwykonawca to jak najbardziej może być kontrolowany.
No i bardzo dobrze, jeśli ktoś współpracuje z państwem, to mu się należy.

godlark

Member
115
1
No dobra ok, ale NIK zajmuje się głównie urzędnikami, gdyż ma za mało ludzi, aby się rozdrabniać ;) Jedyne co mnie z tej listy niepokoi to kod genetyczny :/

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
godlark napisał:
No dobra ok, ale NIK zajmuje się głównie urzędnikami, gdyż ma za mało ludzi, aby się rozdrabniać ;) Jedyne co mnie z tej listy niepokoi to kod genetyczny :/
zatrudnią więcej jak bedzie za mało...

Do góry Bottom