Nowy rozkaz wykonawczy Obamy

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
czyli komunizacja USA możliwa?

"Ów akt wykonawczy przewiduje że ludzie z następujących gabinetów państwowych: rolnictwa, energii, zdrowia, transportu, obrony i handlu mogą przejąć każdą żywność, trzodę chlewną, nawozy, wyposażenie rolnicze, wszystkie zródła energii, wszelkiego rodzaju pojazdy (w tym łodzie i samoloty) i wszelkiego rodzaju materiały, wliczając w to materiały budowlane z każdego możliwego zródła...

Rząd ma prawo rozdysponowywać tymi materiałami, mieniem ludzkim i usługami zgodnie ze swoją wolą. To oni decydują jakie działania będą wymagane i stosowne"

http://marucha.wordpress.com/2012/03/19 ... bez-wojny/

tu rozkaz wykonawczy Obamy w oryginale:
http://www.whitehouse.gov/the-press-off ... eparedness

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Czytałem to, kojarzy mi się trochę z kolektywizacją w ZSRR w latach 30tych. Dla mnie jest to fenomen przede wszystkim socjologiczny bo pokazuje jak bardzo bierne potrafi być społeczeństwo pomimo tego, że wciąż posiada narzędzia by się władzy przeciwstawić - broń, narzędzia komunikacji i ... nic. Propaganda to broń masowego rażenia równie skuteczna co znane dotychczas ABC - zupełnie wyłącza przeciwnika z walki. Ciekawe, czy jeśli władze zaczęłyby redukować pogłowie jankesów i upychać ich w te słynne trumny FEMY to pozostali też siedzieliby przed telewizorami przegryzając popkorn i oglądając sobie jakieś lokalne gwiazdy tańczą na wrotkach czy tam coś. Pewnie tak :)

luke27

Well-Known Member
117
407
Obama jeszcze tylko musi zmienić nazwę na Związek Socjalistycznych Republic Amerykańskich.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Ciek napisał:
Czytałem to, kojarzy mi się trochę z kolektywizacją w ZSRR w latach 30tych. Dla mnie jest to fenomen przede wszystkim socjologiczny bo pokazuje jak bardzo bierne potrafi być społeczeństwo

Propaganda to broń masowego rażenia

główny atak przeciwników w tym wypaku powinien pójść na telewizory i inne środki masowej manipulacji.

D

Deleted member 427

Guest
U Gajowego sporo jest na temat tej dyrektywy:

http://marucha.wordpress.com/2012/03/22 ... wolnikami/

1. Zarządzenie niekoniecznie dotyczy sytuacji zagrożenia zewnętrznego, bowiem jest to tylko "przygotowanie". Obowiązuje więc z chwilą podpisania przez Prezydenta.
2. Jest ono de facto schematem do wprowadzenia stanu wojennego – daje Prezydentowi uprawnienia do przejęcia kontroli nad jakąkolwiek instytucją, obiektem czy też grupą ludzi w razie potrzeby.
3. Może być do tego użyta armia amerykańska. Jest to dosłowne zezwolenie na tworzenie obozów koncentracyjnych i niewolniczą siłę roboczą, pod nadzorem wojska.
4. Sekretarze rządu USA (odpowiednicy ministrów) Rolnictwa, Energii, Opieki Zdrowotnej, Transportu, Obrony i Handlu mają uprawnienia do zabrania komukolwiek żywności, żywego inwentarza, nawozów, sprzętu rolniczego, wszystkich rodzajów generatorów energii, zasobów wodnych, środków transportu cywilnego (samochody, łodzie samoloty itp) oraz wszelkich innych materiałów z budowlanymi włącznie.Należy tu wyjaśnić, że całe USA są przeskanowane za pomocą GPS, tak więc rząd doskonale wie co gdzie się znajduje.
5. Rząd może wydać zakaz przemieszczania się z chodzeniem pieszo włącznie.
6. Rząd ma uprawnienia do przeznaczania materiałów, usług oraz obiektów na dowolny wybrany przez siebie cel. To może również służyć przejęciu przez prywatne korporacje państwowych majątków i sprzętu. Oznacza to, że wszystko co jest w sklepach, w pewnym momencie może stać się niedostępne lub racjonowane za pomocą kartek czy czipów.
7. Wszystko co jest produkowane w kraju jest odtąd do dyspozycji rządu. Wszystkie zasoby są własnością rządu, np. w pewnym momencie może zakazać używania wody nawet z prywatnych studzien. Zasoby USA mogą być przeznaczone na dowolny cel, mogą być też wywożone z USA.
8. Kongres USA nie ma żadnego znaczenia. Może być jedynie informowany o tym co się dzieje w razie potrzeby. Zastępują go odpowiednie rządowe "rady" jak np. Rada Bezpieczeństwa Narodowego czy Ekonomii Narodowej.
9. Wszelkie pożyczki finansowe wraz z gwarancjami mogą być od tej pory oferowane przez Sekretarzy, Rad – mogą oni też finansować dowolne inwestycje bez dokonywania przetargów. Raj dla wybranych firm prywatnych.

Do góry Bottom