Nowości wydawnicze

D

Deleted member 427

Guest
Premislaus, dzięki a cynka, zajebioza! Na pewno to kupię!

EDIT

Przed chwila złożyłem zamówienie :)

OP
OP
A

Anonymous

Guest
I jak wrażenia po lekturze? Opłaca się kupić? Możesz się podzielić wrażeniami, jakimiś ciekawostkami?

Kiedyś natrafiłem na informację, że rzemieślnicy i właściciele warsztatów w niderlandzkich miastach, organizowali zbrojne wyprawy na wieś, gdzie ulokowali się inni rzemieślnicy i taniej wytwarzali dobra :p.

D

Deleted member 427

Guest
Książka jest super. Trochę pisałem o niej tu: http://www.frizona.pl/threads/8518-%C5% ... post155638

Tymczasem zamówiłem sobie dwie inne książki o średniowieczu - jedna ponoć jakiś mega przełom w badaniach mediewistycznych, wspomniana w podlinkowanym poście: "Narodziny Europy. Korzenie gospodarki europejskiej lata 300-900".

I druga: Jean-Claude Maire Vigueur, "Rycerze i mieszczanie". Fragment recki:

Fascynująca opowieść o rywalizacji dwóch grup społecznych w średniowiecznej Italii - rycerzy i mieszczan. Autor, wybitny mediewista francuski, w barwny sposób przedstawia niezwykły świat komun włoskich XII i XIII wieku, których mieszkańcy "żyli z wojny i żyli dla wojny". Bohaterami tej opowieści są włoscy milites - zarazem mieszczanie i rycerze walczący konno. W kolejnych rozdziałach książki poznajemy nie tylko organizację armii komunalnych, koszty i sposoby prowadzenia wojny oraz korzyści z niej płynące (m.in. bogate łupy), ale także wpływ, jaki wojna miała na gospodarkę komun i przywileje nadawane członkom militii. Książkę zamyka szkic poświęcony społeczno-politycznym problemom życia w miastach średniowiecznych Włoch.

D

Deleted member 427

Guest
Odpowiedź na broszurkę socjaldemokratów. Fragment recenzji:

Tomasz Sommer postawił sobie za cel pokazać, że podatki nie są „naturalne”. Może się tak zdarzyć, że w przyszłości zostaną, jeśli nie zniesione, to przynajmniej poważnie ograniczone.

(...)

Tak więc dyskusji nad sensem istnienia podatków nie można a priori odrzucić jako coś nieprawdopodobnego. Tym bardziej, że taka dyskusja – w Europie praktycznie niespotykana – jest bardzo żywa po drugiej stronie Atlantyku. Wydaję się, że ta ciekawa i pobudzająca do myślenia publikacja powstała pod wpływem wzburzenia samą istotą podatku jako przymusowego i niedobrowolnego procesu przeniesienia własności. Co autor krótko kwituje jako rabunek.

(...)

Możemy się do tego dowiedzieć jak wygląda kwestia danin publicznych w Piśmie Świętym, jakie podatki popierał sam Jahwe lub co Bóg sądzi o podatku proporcjonalnym. Bardzo ciekawy jest proces przeprowadzony przez autora, polegający na analizie znaczących teorii „usprawiedliwienia” podatków w kontekście kanonu praw człowieka.

94593.jpg

Słupek

Member
335
2
Czyli takie pitu pitu o religiii i prawie naturalnym?

Chyba ciekawszą pozycją jest Podatek progresywny i proporcjonalny: doktrynalne przesłanki, praktyczne konsekwencje Gwiazdowskiego, przeglądałem, ale jeszcze nie czytałem. Może ktoś zna i chciałby podzielić się wrażeniami?

D

Deleted member 427

Guest
Czyli takie pitu pitu o religiii i prawie naturalnym?

Nie wiem, nie czytałem jeszcze.

Może ktoś zna i chciałby podzielić się wrażeniami?

Nie znam ;) Natomiast z Gwiazdowskiego mogę polecić "Podatki jako kradzież" - fajny przyczynek do dyskusji o "niedobrowolnym przeniesieniu własności" ;)

D

Deleted member 427

Guest
Imperium.jpg

Imperium Marnotrawstwa Leszka Szymowskiego to niezwykle ważna i wstrząsająca książka publicysty Najwyższego Czasu. Lektura publikacji wydanej przez wydawnictwo Penelopa powoduje stan negatywnego pobudzenia emocjonalnego czytelnika, wzbudza pierwotną żądze mordu na biurokratach. Szczególnie u tych z czytelników który haruje za nędzna grosze, i są świadomi wysokości płaconych podatków.

http://www.bibula.com/?p=49073

Do góry Bottom