Niesłusznie skazany męczy e-sąd

military

FNG
1 766
4 727
http://www.wykop.pl/artykul/1445655/mecza-mnie-pana-pytania-czyli-o-kradziezy-w-swietle-esadow/
Marcin M. Drews to producent gier, dziennikarz i wykładowca(...)
Umieścił wczoraj na swoim FB taki oto wpis:

"Właśnie stałem się ofiarą oszustwa i pionkiem w ogólnopolskiej aferze, która zaistniała dzięki "sprawnym" rządom Platformy. Na którą zresztą głosowałem.

Właśnie w imię wyimaginowanego długu pozbawiono mnie środków do życia nasyłając komornika, który zaanektował kilka tysięcy złotych z moich przyszłych wypłat. Czuję się jak bohater Kafki.

(...)

Sprawa to klasyk. Słynna firma windykacyjna PRESCO, fałszywe rachunki na telefon, którego nigdy nie miałem, wezwania do zapłaty wysyłane na nieaktualny adres sprzed 13 lat i lubelski sąd zaoczny, który sprawy nie rozpatrzył, tylko z automatu ją zatwierdził. (...)

Dzisiaj uzupełnił o rozmowę z przedstawicielem e-sądu:

"Rozmowa z urzędnikiem, oficjalnym przedstawicielem lubelskiego e-sądu.

– Dlaczego wysłaliście powiadomienie na stary adres, nieaktualny od 13 lat?
– Nie obchodzi nas adres i nie sprawdzamy go. Wysyłamy w to miejsce, który wskaże powód.

– Czyli powód może podać nawet nieistniejący adres. Albo adres dziury w ziemi.
– Tak.

– Na podstawie jakich dowodów rozpatrzyliście sprawę?
– E-sąd nie rozpatruje żadnych dowodów.

– Na jakiej więc podstawie rozpatrzyliście sprawę?
– Na podstawie deklaracji powoda, że ma od dowody.

– Nie weryfikujecie, czy powód mówi prawdę? Nie żądacie okazania dowodów?
– Nie.

– Czyli mogę wystawić fałszywą fakturę na dowolną osobę, a wy automatycznie uznacie moje roszczenia?
– Tak, ale osoba, na którą pan wystawi fakturę, może wnieść sprzeciw.

– Ale mogę wam podać nieaktualny adres pozwanego albo pozwać trupa, żeby nie mógł się obronić.
– Tak.

– Zatwierdzacie więc wszystkie roszczenia z automatu, nie sprawdzając ich autentyczności?
– Tak.

– Wie pan, że to absurd?
– Pretensje proszę kierować do ustawodawcy. Coś jeszcze? Bo męczą mnie pana pytania."

(...)

MichalD powinien się wypowiedzieć o etosie pomocy, którym kierują się urzędnicy.

Do góry Bottom