Niech mi ktoś wytłumaczy, czemu

D

Deleted member 427

Guest
wzrosły ceny po wejściu do UE?

Ta cała sytuacja zawsze wydawała mi się jakaś taka dziwna - jakbyśmy żyli w starym dobrym systemie centralnego planowania na wzór sowiecki.

Przed wejściem do UE różne eksperty mówiły, że ceny pójdą w górę. I poszły. Czemu? Kto steruje cenami? Skąd oni wiedzieli, że ceny pójdą w gorę? Przecież na chłopski rozum: skoro we Frankfurcie chleb kosztował 5 euro, a w Łodzi, dajmy na to, 2 euro, to czemu nasi piekarze/hurtownicy podnieśli ceny do 5 euro? Od kiedy to wolna konkurencja (przypominam, że UE broni wolnej konkurencji) polega na dostosowywaniu cen chleba w Polsce do cen chleba w Niemczech?

A może ja czegoś tu nie kumam?

Jeżeli w miejscu X chleb kosztuje 5 euro, a w miejscu Y 2 euro, to jakim cudem - upraszczając - wszyscy muszą nagle płacić 5 euro? I skąd eksperty wiedziały, że będzie wszędzie 5 euro? Kto im to zdradził? To było... ZAPLANOWANE?

Jakie prawo ekonomiczne mówi o tym, że w krajach, gdzie ceny są niższe, musi dojść do "zrównania" z krajami, gdzie ceny są wyższe?

Nie jarzę tego.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
A co tutaj tłumaczyć socjalizm i tyle. Z tego co słyszałem podatki też miały być takie same bo za mało płacimy. Komuchy chcą wszystko wyrównać płace ,ceny i chuj wie co jeszcze. " Inflacja jest tą formą podatku którą rząd może nałożyć bez wiedzy społeczeństwa" czy jakoś tak. Za kilka dekad jak socjalizm będzie tak kwitł to będziemy chodzić w takich samych ubraniach. Oczywiście że to sprawka rządów. Może tusk chce żebyśmy nie byli zszokowani jak w krótkim czasie ceny w górę wskoczą po wprowadzeniu euro.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Widzę 2 rozwiązania, może oba prawidłowe:
1) Po polskim przewodnictwie w UE ceny wzrosną, po Euro2012 ceny wzrosną, po najbliższych wyborach ceny wzrosną... każdy tak może mówić i zawsze się to sprawdzi.
2) Było wiadomo, że po wejściu do UE dojdą dodatkowe normy i niektóre podatki Polska jakimś cudem miała poniżej minimum obowiązującego w UE.

radzimir

New Member
9
0
Są dwa powody:

1) psychologiczny: EUR było droższe niż najsilnejsz waluta DM, czyli nawet nowe ceny w DM niższe po wprowdzeniu EUR co dla konsumenta wywołało złudzneie niskich cen, które było zatem łatwo podnieśc. W extremalnym przypadku zachowano nawet nominalną cenę po zmianie waluty, np. za kubek kawy na mieście albo solarium :)

2) monetarny: a po co wprowadzono EUR? Aby finansowaś socjalne systemy przy pomocy kredytu. Po wprowadzeniu EUR otworzyły się śluzy zapory i fiat money zalał gospodarkę. Paniki inflacyjnej uniknięto bo chińczycy wessali te kasę no i patrz punkt 1. Dzieki temu biedne pańswtwa były beneficjentami wspólnej waluty bo dewaluaowały bez opamietania ale bez efektu drastycznego spadku waluty, który przychodzi dopiero teraz kiedy muzyka przestała grać.

PS: Przy okazji wyjaśniłem dlaczego nie warto wchodzić do tej dyskoteki.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
kawador napisał:
wzrosły ceny po wejściu do UE?

Po pierwsze zmiana przepisów. Np. złodziejka (rozdzielacz) do prądu skoczyła z 3zł na 50!, po czym spadła na >>>3zł. I tak się stało z wieloma grupami produktów. Zmiana norm, atesty itd. spowodowały wzrost ceny. Producenci zarobili (niektórzy stracili) może przejściowo ale koszty zostały spowodowane przez biurokrację.
Po drugie, unijne minimalne wymogi na akcyzy. Jak akcyza idzie w górę to ceny rosną.
A pozostały wzrost cen to przerzucanie kosztów. Jak rurka musi mieć certyfikat i euronormę, to coś co zawiera tę rurkę lub z niej korzysta musi być droższe.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
A jak było z fajkami? Bo pamiętam, że "eksperci" potrafili wymienić konkretne produkty, które zdrożeją. I na jednym z pierwszych miejsc wymieniali szlugi. To przez podatki czy bardziej odgórne zalecenie z politbiura?

Do góry Bottom