Newsweek o libertarianach

D

Deleted member 427

Guest
a na końcu jest info o libertarianizm.pl i - o zgrozo - o naszym forum :D

W internecie młodzi ideowcy tworzą społeczność wokół forum dyskusyjnego i portalu Libertarianizm.pl.

Społeczność... raczej mini-getto :)

Najbardziej nie podoba mi się określenie "wolność absolutna", bo to od razu stawia libertarianizm na pozycjach zarezerwowanych dla chorych pojebów-utopistów. Skoro własność niesie ze sobą ograniczenia (dyskryminacja), które jak wiadomo prowadzą do wypaczenia idei wolności absolutnej, to w głowach niektórych półmózgów zrodziła się koncepcja wolności "bez ograniczeń" (wolność kosmiczna/absolutna/wolność od wszystkiego). Hayek odnotował w swojej ostatniej książce napisanej tuż przed śmiercią, że ta koncepcja pojawiła się po raz pierwszy w spostrzeżeniu przypisywanemu Wolterowi, że "quand je peux ce que je veux, voila la liberte" ["kiedy mogę robić to, co chcę: oto wolność"], a potem się rozmnożyła i zatruła mózgi podatnych na wszelkie głupoty intelektualistów. Bentham kiedyś powiedział, że "każde prawo jest złem, ponieważ stanowi naruszenie wolności". Dla takich "wolnościowców" wszelkie ograniczenia sytuacyjne, wynikające z własności, oraz potencjalne konsekwencje decyzji, sprawiają, że tak naprawdę wolność nie istnieje.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 885
12 269
"Młodzi ideowcy"? :D

Jeśli wierzyć powiedzeniu "Nie ma serca ten, kto nie był socjalistą za młodu, nie ma rozumu ten, kto jest nim na starość" to "młodych idealistów" szukałbym raczej po redakcjach różnych szmatławców. U mnie idealizmu nigdy jakoś zbyt wiele nie było, a w momencie gdy sam pierwszy raz zapłaciłem POdatki to jego poziom spadł do zera, a i młodość już nie ta :)

A

Antoni Wiech

Guest
No kurwa, ale znów podpieli polskich libertarian pod Korwina i do tego podatek pogłówny....

No ale chuj, może będę w końcu sławny chociaż :D

Ewentualne fanki, które czytają to zapraszam na priv :D

Do góry Bottom