Neoliberalne cytaty z Biblii

D

Deleted member 427

Guest
Cytujemy tutaj najgorsze fragmenty Biblii, którymi inspirowali się skrajni doktrynerzy wolnego rynku tacy jak Leszek Balcerowicz i Jeffrey Sachs, kiedy wdrażali doktrynę szoku w Polsce w roku 1989:

Umówił się z robotnikami o denara za dzień i posłał ich do winnicy. Gdy wyszedł około godziny trzeciej, zobaczył innych, stojących na rynku bezczynnie, i rzekł do nich: Idźcie i wy do mojej winnicy, a co będzie słuszne, dam wam. Oni poszli. Wyszedłszy ponownie około godziny szóstej i dziewiątej, tak samo uczynił. Gdy wyszedł około godziny jedenastej, spotkał innych stojących i zapytał ich: Czemu tu stoicie cały dzień bezczynnie? Odpowiedzieli mu: Bo nas nikt nie najął. Rzekł im: Idźcie i wy do winnicy! A gdy nadszedł wieczór, rzekł właściciel winnicy do swego rządcy: Zwołaj robotników i wypłać im należność, począwszy od ostatnich aż do pierwszych! Przyszli najęci około jedenastej godziny i otrzymali po denarze. Gdy więc przyszli pierwsi, myśleli, że więcej dostaną; lecz i oni otrzymali po denarze. Wziąwszy go, szemrali przeciw gospodarzowi, mówiąc: Ci ostatni jedną godzinę pracowali, a zrównałeś ich z nami, którzyśmy znosili ciężar dnia i spiekoty. Na to odrzekł jednemu z nich: Przyjacielu, nie czynię ci krzywdy; czy nie o denara umówiłeś się ze mną? Weź, co twoje i odejdź! Chcę też i temu ostatniemu dać tak samo jak tobie. Czy mi nie wolno uczynić ze swoim, co chcę?

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Ale oni(ci robotnicy z tej przypowieści) umówili się przed tylko potem mieli pretensje, bo uznali, że skoro jednak pracowali dłużej, to powinni dostać więcej.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Zawołał człowiek niewolników i przekazał im swoje majętności. Temu dał pięć talentów, temu dwa, a temu jeden, każdemu stosownie do jego możliwości - i odjechał.

Zaraz ruszywszy, ten, co otrzymał pięć talentów, zaczął nimi obracać i zyskał drugie pięć. Tak samo ten, co dwa, zyskał drugie dwa. Ten zaś, co otrzymał jeden, odszedłszy, rozkopał ziemię i ukrył srebro swego pana. Po dłuższym czasie przychodzi pan tych niewolników i rozlicza z nimi rachunki.

Ten co otrzymał pięć talentów, podszedłszy, przyniósł drugie pięć, mówiąc "Panie, pięć talentów mi przekazałeś, drugie pięć zyskałem". Rzekł mu jego pan: "Dobrze, niewolniku dobry i wierny, w małych rzeczach byłeś wierny, nad wieloma cię postawię". Ten, co miał dwa talenty, podszedłszy rzekł: "Panie, dwa talenty mi przekazałeś, spójrz, drugie dwa talenty zyskałem". Rzekł mu jego pan: "Dobrze, niewolniku dobry i wierny, w małych rzeczach byłeś wierny, nad wieloma cię postawię". Ten zaś, co jeden talent otrzymał, podszedłszy, rzekł: "Panie, znając cię, że twardym jesteś człowiekiem, żnącym, gdzie nie siałeś, i zbierającym, gdzieś nie rozsypał, bojąc się, ukryłem swój talent w ziemi. Spójrz, masz swoje".

W odpowiedzi jego pan rzekł mu: "Niewolniku zły i gnuśny, wiedziałeś, że żnę, gdzie nie posiałem i zbieram, gdzie nie rozsypałem. Trzeba ci było zatem złożyć me srebrniki u bankierów, a ja, przyszedłszy, dostałbym swoje z odsetkami. Zabierzcie więc mu talent i dajcie mającemu dziesięć talentów. Każdemu bowiem mającemu będzie dane i będzie mu zbywało. A niemającemu będzie zabrane nawet i to co ma. A nieużytecznego niewolnika wyrzućcie w ciemność zewnętrzną. Tam będzie płacz i zgrzyt zębów.

Mt 25, 14-30

crack

Active Member
784
110
Wiem, czytałem :)
Jednak zawsze ktoś religijny może powiedzieć, ze KKK to herezje gdzie są pozmieniane słowa Jezusa... a tutaj jest dobitny przykład że Jezus był taki sam. Kwestią gustu jest czy zasługuje to na nowy temat czy wklejać do tematu KKK (Ku Klux Klan ;) )

margines

wujek dobra rada
626
84
Temat ten jako całość i piękne cytaty z Biblii wywołały długo oczekiwany uśmiech na mojej spracowanej facjacie. Dzięki, postawię wam wódkę ludową w Bielsku. :heart:

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Biblia o człowieku:
prochem jesteś i w proch się obrócisz! - Rodz. 3.19

Biblijna wersja "podatki są fajne":
Więcej szczęścia jest w dawaniu aniżeli w braniu - Dz 20.35

Robotnicza teoria własności wg Biblii:
Rolnik pracujący w znoju pierwszy powinien korzystać z plonów - 2 Tm 2,6

Obłomow

New Member
82
0
Wszystko mi wolno, ale nie wszystko mi przynosi korzyść. Wszystko mi wolno, ale ja niczemu nie oddam się w niewolę.- proszę bardzo, Biblia- księga ksiąg, największe osiągnięcie pióra ludzkiego, wyprzedziła nawet Stirnera. Brakuje jeszcze tylko, by ja było napisane z dużej litery.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Madlock napisał:
Biblijna wersja "podatki są fajne":
Więcej szczęścia jest w dawaniu aniżeli w braniu - Dz 20.35

Ale to akurat jest prawda :) Tylko, że oczywiście bez jakiegokolwiek przymusu. A te podatki to chyba nadinterpretacja. Chyba, że to z kontekstu wynika, nie wiem, nie czytałem Biblii.

Obłomow

New Member
82
0
Madlok napisał:
Biblia o człowieku:
prochem jesteś i w proch się obrócisz! - Rodz. 3.19
Myślałem, że gdzie jak gdzie, ale tutaj humanizm traktowany jest jako ta sama liga co heglizm czy marksizm, w końcu stoi na drodze Woli Własności, nie rozumiem więc co jest nie tak w tym cytacie.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
To, że żaden skurwysyn nie będzie mi mówił czym jestem i w co się obrócę XD
A tak w ogóle to zdanie jest końcem takiego tekstu:

przeklęta niech będzie ziemia z twego powodu:
w trudzie będziesz zdobywał od niej pożywienie dla siebie
po wszystkie dni twego życia. (reforma emerytalna?)
Cierń i oset będzie ci ona rodziła,
a przecież pokarmem twym są płody roli.
W pocie więc oblicza twego
będziesz musiał zdobywać pożywienie,
póki nie wrócisz do ziemi,
z której zostałeś wzięty;

Co tam, że praca nie ma sensu, ważne że są miejsca pracy XD

Do góry Bottom