Największym zagrożeniem dla wolności nie są lewaki, a Orban i KPCh

Negro Chicken

Active Member
130
92
Zdumiewa mnie, że polskie środowisko wolnościowe poświęca tyle uwagi jakimś ekstremom jak Szumlewicz czy Ikonowicz, których nikt nie słucha i tak, a totalne odpały o Mężu opatrznościowym Węgrów XD albo o mądrych i roztropnych interwencjonistach z KPCh leżą wszędzie odłogiem, niezaorane.

Sam jestem za mały, by podjąć walkę i robić to dobrze. Mogę jedynie zwrócić uwagę na fakt, że ignorowanie tych dwóch nurtów, jakże popularnych wśród elektoratu buntu, jest dla mnie jakimś szaleństwem.

Czy istnieją w ogóle zasoby polskojęzycznej sieci skupione na oraniu mądrych interwencjonistów z Pekinu? Orbana może? Ktoś z Szanownych Wolnościowców w ogóle kiedykolwiek się na coś takiego natknął?

P

Przemysław Pintal

Guest

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Orban z czasem pójdzie po rozum do głowy, a chińscy interwencjoniści jak będą za bardzo fikać, to zajmie się nimi chińska armia. Mam taką teorię co do mądrych chińskich interwencjonistów, oni zostali wypchani na świecznik dzięki wywiadom i agenturom państw zachodnich, Rosji oraz wszelkich masonerii (głównie Wielkiego Wschodu). Po co dawny komunistyczny aparatczik Balcerowicz jeździł do Chin? IMO po to, by robić różnym intelektualistom macę z mózgu.

@Negro Chicken
Oczywiście co do dostrzegania zagrożenia i orania w necie masz rację.

OP
OP
Negro Chicken

Negro Chicken

Active Member
130
92
@Przemysław Pintal
Chodziło mi raczej o politykę ekonomiczną. O teksty takie, jak ten: http://www.kresy.pl/publicystyka,analizy?zobacz/wegrzy-dali-sobie-rade-z-kredytami-we-frankach, ale w ujęciu z przeciwnej perspektywy.

Założyłem tutaj temat w podobnych klimatach wcześniej - https://libertarianizm.net/threads/kapital-i-jego-narodowosc-lojalnosc-panstwowa.5508/ - i bardzo cieszę się ze wszystkich odpowiedzi, ale mam też niedosyt tej orki. A że etatyzm chiński czy (rzadziej) węgierski działają, można dowiedzieć się w co drugiej antysystemowej dyskusji w internecie. Przydałaby się jakaś amunicja, nawet anglojęzyczna...

@GAZDA
To pole nie jest cudze, a dziewicze właśnie (jako rzecze pierwszy post tematu).

Ostatnia edycja:
OP
OP
Negro Chicken

Negro Chicken

Active Member
130
92
@GAZDA
Jeśli chodzi o Orbana, to osobiście nie słyszałem. Jeśli zaś o Chiny, to podejrzewam, że większość osób, które tak mówią, ma szczątkową wiedzę o gospodarce Chin. Chodzi oczywiście o to, że brakuje szczegółowych analiz, uzasadnień, a zwłaszcza porównań, nie zaś jednozdaniowych stwierdzeń.

Ostatnia edycja:
OP
OP
Negro Chicken

Negro Chicken

Active Member
130
92
@GAZDA
Nie no, właśnie oni w ujęciu wielu osób są inni, w domyśle: *dobrzy*, *lepsi*, *tam komuchowanie się sprawdza*, itp. Węgry to taki polski przykład, wynikający do sympatii do Orbana części prawaków, zaś Chiny to międzynarodowy. W anglojęzycznych (podobnie zresztą jak i polskich) tekstach bardzo często można natrafić na tezę, że, gdzie jak gdzie, ale akurat w Chinach to komuchowanie *działa*. I nikt tego nie orze.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
no ale to po porostu jak ktoś chcwali jakieś komuszenie to je krytykuje, niezależnie od nazwiska czy narodowosci... komuch to komuch...
taki leming co chwali jakiegoś orbana chwli też jakiegoś tutejszego komucha, jest zwykłym lemingiem itd...

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Nie rozumiem za bardzo. Przecież zachwyty dla Orbana pochodzą głównie ze środowiska prawicowych socjalistów od Kaczora i jemu podobnych. A skojarzenie Chin z wolnym rynkiem bywa dosyć pomocne. Musisz zrozumieć jedną rzecz. Duża część społeczeństwa to owieczki. Oni myślą ogólnikowo. Jak zaczniesz im mącić to niczego nie będą rozumieć. A więc Chiny muszą być dla takich wzorem wolnorynkowości na przykładzie Hongkongu. Tak samo wieżowce wykorzystujemy propagandowo do pokazania owieczkom rozmachu rozwoju gwarantowanego przez wolny rynek. Owce muszą mieć coś do podziwiania. Bazarki nie robią takiego wrażenia.

OP
OP
Negro Chicken

Negro Chicken

Active Member
130
92
@Amel
Zachwyty dla Orbana pochodzą od prawaków spod znaku kultu „rządów dbających o narodowe interesy”, czyli tam rn i dużej części ogólnopojętego elektoratu sprzeciwu. Odnoszę się do dyskusji w internecie i portali z newsami, które czytam.

Jeśli chodzi o te Chiny, to nie mam nawet tego rzekomego wolnego rynku na myśli (to mam gdzieś), a właśnie zachywy nad komuchowaniem KPCh. Powszechnie uchodzą oni za mądrych, rozsądnych i myślących przyszłościowo komuchów, dokonujących słusznych komuszych inwestycji, słusznie chroniących chiński rynek przez obcym kapitałem i słusznie drukującym renminbi na potęgę, żeby przenieść produkcję na okupowane przez siebie terytorium i wesprzeć eksport. To są te kwestie, które internet uznaje za dogmaty. Dogmaty, których nikt nawet nie próbuje orać. Przynajmniej ja się z tym nie spotkałem.

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522
https://www.facebook.com/pages/Rosyjska-V-kolumna-w-Polsce/218251225011751 - tu często poruszają różne, polskie odpały prawackie, ale w kontekście Rosji. Między innymi oni spowodowali zwolnienie Bogusława Pazia.
Nie zwolnienie, a czasowe zawieszenie: www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/profesor-boguslaw-paz-wraca-do-prowadzenia-zajec-na-uniwersytecie-wroclawskim. Nie sposób przecenić jest wagę tematu, a także wysiłki czynione, by go badać i tropić, ale ten konkretny fejsbukowy profil szybko przerodził się w polowanie na czarownice. Atak na kandydaturę Grzegorza Brauna jest w tym kontekście świetnym przykładem. Co zaś się tyczy sprawy prof. Paźa, celnie skomentował to (skądinąd mało poważany przeze mnie) Rafał Ziemkiewicz: www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/rafal-ziemkiewicz-a-gdyby-ktos-napisal-ze-ruskie-scierwa-dostaja-lomot-az-milo-jak-tu-nie-kochac-banderowcow-.

Ostatnia edycja:
P

Przemysław Pintal

Guest
Nie zwolenienie, a czasowe zawieszenie: www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/profesor-boguslaw-paz-wraca-do-prowadzenia-zajec-na-uniwersytecie-wroclawskim. Nie sposób przecenić wagi tematu, a także wysiłów czynionych, by go badać i tropić, ale ten konkretny fejsbukowy profil szybko przerodził się w polowanie na czarownice. Atak na kandydaturę Grzegorza Brauna jest w tym kontekście świetnym przykładem. Co zaś się tyczy sprawy prof. Paźa, celnie skomentował to (skądinąd mało poważany przeze mnie) Rafał Ziemkiewicz: www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/rafal-ziemkiewicz-a-gdyby-ktos-napisal-ze-ruskie-scierwa-dostaja-lomot-az-milo-jak-tu-nie-kochac-banderowcow-.

Oni jadą po każdym kto w jakikolwiek sposób wesprze Rosję, tzn. pozytywnie wypowie się o ich agresji na Ukrainę. Nawet neutralnie. Dziwi mnie u konserwatystów, a takim mieni się Ziemkiewicz, że nie rozumieją, że w pewnych grupach i zawodach obowiązuje ściśle określona etykieta.

Powiem wprost. Rosję postrzegam jako kraj rządzony przez mafijne służby stalinowskiego chowu. Dopuszczają się najgorszych zbrodni, przede wszystkim na własnej nacji. Wszelkie bajędy o rzekomej odnowie moralnej, kutafonie, jakichś prawach, kategorycznie odrzucam. Zaś rosyjską kulturę, rosyjskie kobiety, rosyjskie krajobrazy, bardzo sobie cenię.

Do góry Bottom