Największy pomnik Jezusa

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
powstanie w Polsce:)

Będzie o trzy metry wyższy od najbardziej znanego na świecie Chrystusa, który rozpościera swoje ręce nad Rio de Janeiro w Brazylii. 33-metrową postać Syna Bożego zwieńczy trzymetrowa korona. Te liczby mówią same za siebie. Świebodziński Chrystus będzie najwyższy na świecie!
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1371,title, ... &_ticrsn=3

pomnik_jezus180.jpeg

vic

New Member
18
0
Lubię offtopować, więc teraz też muszę. Pamiętam jeszcze, że w starych chałupach wiejskich w Polsce (nie wiem czy tak jest nadal) w każdej izbie (nie pokoju, izbie!!) wisiał na ścianie jakiś obrazek święty. I tak było 20 i 50 lat temu, a nawet 100 i 150 (tego nie pamiętam!!) jak Polacy mieszkali jeszcze w lepiankach. I taki obrazek miał dawać odczucie, że Bóg patrzy cały czas swoimi oczami i widzi każdy grzech i przewinienie.

I ten Jezus też będzie patrzył na cały Świebodzin, żeby jego mieszkańcy uprawiali miłość tylko "po bożemu", żeby nie kradli i nie mówili fałszywego świadectwa. Na pewno tak będzie, jestem pełen nadziei.

whirlinurd

Member
556
19
vic napisał:
I ten Jezus też będzie patrzył na cały Świebodzin, żeby jego mieszkańcy uprawiali miłość tylko "po bożemu", żeby nie kradli i nie mówili fałszywego świadectwa. Na pewno tak będzie, jestem pełen nadziei.

i co z tego jak starą żywność będzie dalej kontrolował ... Sanepid? :)

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
vic napisał:
Lubię offtopować, więc teraz też muszę. Pamiętam jeszcze, że w starych chałupach wiejskich w Polsce (nie wiem czy tak jest nadal) w każdej izbie (nie pokoju, izbie!!) wisiał na ścianie jakiś obrazek święty. I tak było 20 i 50 lat temu, a nawet 100 i 150 (tego nie pamiętam!!) jak Polacy mieszkali jeszcze w lepiankach. I taki obrazek miał dawać odczucie, że Bóg patrzy cały czas swoimi oczami i widzi każdy grzech i przewinienie.

kiedyś ludek był przyzwoity a obrazki -do tego żeby nie grzeszyć- nie były potrzebne

-tak na marginesie "Polacy" nie mieszkali nigdy w lepiankach:)
preferowali drewniane chałupy

vic

New Member
18
0
Cyberius napisał:
vic napisał:

kiedyś ludek był przyzwoity a obrazki -do tego żeby nie grzeszyć- nie były potrzebne

To naprawdę niewiele wiesz o własnym państewku. Kaszuby pełne były lepianek, że choćby wspomnę o Kartuzach. Wielkopolska, Kujawy - tam częstokroć 3/4 wsi była z gliny. Podobnie Małopolska, gdzie do dziś przetrwało wiele takich budynków - Rożnów, Szaniec czy nawet Skawina, gdzie po dziś dzień stoją gliniane wielorodzinne lepianki i są zamieszkałe. Szczególnie dużo budowało się z gliny w okresie miedzywojennym, a zaprzestano dopiero z przyjściem "zachodniego cudu" zaadoptowanego przez demoludy czyli wielkiej płyty.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
kurde ile żyje nie widziałem u nas chałpy z gliny... moze ci sie chyże oblepione gliną pomyliły? one są też z drewna ino mają taki hehe sajding

vic

New Member
18
0
Dobry człowieku wyraźnie pisałem, kiedy takie domy się stawiało. A, że całe wsie gliniane w końcu zaczęto wyburzać to śladów ostało się niewiele. Jak przyszedł "dobrobyt powojenny" to się na wsiach z cegły domy stawiało, a resztę wsi się zganiało do miasta i instalowało w wielkiej płycie. W Skawinie - jak jeszcze kilka lat temu widziałem zdjęcia - to domów z gliny nie poznasz od normalnego z cegły, bo mają taki jak to nazwałeś - "sajding". Żeby pamiętać takie rzeczy to trzeba mieć ze 100 lat albo i więcej, lub znać z opowieści starowinek jak to kiedyś wsie wyglądały.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
ale ja gadom o tych starych budynkach co mają ze 200 lat
nawet bojki nie miały glinianych chałp...

moze tam gdzies na północy cepry se takie lepili ale u nas tego nie było... bo dużo łatwiej i taniej z drewna zbudować...

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
vic napisał:
Cyberius napisał:
vic napisał:

To naprawdę niewiele wiesz o własnym państewku. Kaszuby pełne były lepianek, że choćby wspomnę o Kartuzach. Wielkopolska, Kujawy - tam częstokroć 3/4 wsi była z gliny. Podobnie Małopolska, gdzie do dziś przetrwało wiele takich budynków - Rożnów, Szaniec czy nawet Skawina, gdzie po dziś dzień stoją gliniane wielorodzinne lepianki i są zamieszkałe. Szczególnie dużo budowało się z gliny w okresie miedzywojennym, a zaprzestano dopiero z przyjściem "zachodniego cudu" zaadoptowanego przez demoludy czyli wielkiej płyty.

dzięki że mnie uczyniłeś włacicielem "tego państewka" -choć ja tak bym go nie nazywał [w końcu to moje państwo:) ]
nie napisałem że w Polsce nie było nigdy ekologicznych chałup [ zauważ że użyłem sformułowania polacy" ] może raczej chodziło o ekologiczne chałupy z kamienia zarzucone gliną albo z sieczki wymieszanej z gliną.W naszym klimacie chałupy z glnynie zdają egzaminu.
-po prostu przyjrzyj się tym chałupom albo zapytaj mieszkańców.
Ja byłem pare razy w Skawinie ale takich nie widziałem

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Matrix napisał:
była już ofiara przy stawianiu Chrystusa Króla w Świebodzinie, jakiś robotnik został dość ciężko poturbowany przy umocowaniu głowy Chrystusa, musiał mieć dużo grzechów na sumieniu.

Raczej się Chrystus mocno wkur... , że zamiast zgodnie z oldskulową chrześcijańską nauką wspomagać biedne dzieci, to stawiają jakieś nowe złote cielce i totemy.

Polactwo lubi kicz :) .

M

Matrix

Guest
Piter1489 napisał:
Matrix napisał:
była już ofiara przy stawianiu Chrystusa Króla w Świebodzinie, jakiś robotnik został dość ciężko poturbowany przy umocowaniu głowy Chrystusa, musiał mieć dużo grzechów na sumieniu.

Raczej się Chrystus mocno wkur... , że zamiast zgodnie z oldskulową chrześcijańską nauką wspomagać biedne dzieci, to stawiają jakieś nowe złote cielce i totemy.

Polactwo lubi kicz :) .

E! Kicz. Chcemy być najlepsi, państwo katolickie jak by co, w końcu mieliśmy papieża, a biedne dzieci to mit. Jakoś w Polsce ich nie widać, raczej rozwydrzone bachory.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Czekajcie, to wasza kasa, że chcecie rozdawać ją biednym dzieciom? Swoją kasę rozdawajcie, a jak ktoś chce se wielkiego Chrystusa stawiać, niech stawia. Mnie się koncepcja podoba, a co? Szkoda, że jednak nie największy - bo jakby pismaki, które rzuciły się do obsmarowywania sprawdziły, choćby w Wikipedii - to by wiedziały, że ani nasz, ani ten w Rio nie największy. No i dupa, cała kasa na marne, tylko będzie Tesco pilnował.

A

Antoni Wiech

Guest
Mnie też się ta inicjatywa podoba. Jakby nie była prywatna i duży rozmach. Nawet jeśli to trochę kicz to co z tego? Na pohybel różnej maści "europejczykom" co by pewnie walili konia w mediach gdyby np. ktoś budował wielki pomnik dla EU. Nie żebym był katolikiem, ale tego ścierwa po-europejsko-oświeconego nie znoszę, a dla nich to kolec w dupie - i o to chodzi.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
tosiabunio napisał:
Czekajcie, to wasza kasa, że chcecie rozdawać ją biednym dzieciom? Swoją kasę rozdawajcie, a jak ktoś chce se wielkiego Chrystusa stawiać, niech stawia.

A czy ja im zakazuję albo chcę im zabierać kasę na jakieś dzieci? Zauważam tylko, że zgodnie z nauką chrześcijańską powinni pieniądze przeznaczyć na coś innego niż budowanie wielkich posągów z pozłacaną koroną. W końcu podobno Jezus był skromnym cieślą, no ale to ich pieniądze :) .

Jezus w Rio wygląda fajnie, ten jest paskudny... chyba to przez tę koronę.

Antoni Wiech napisał:
wielki pomnik dla EU

Europejczyk i Europejka na wzór robotnika i kołchoźnicy :) .

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
Antoni Wiech napisał:
Nie żebym był katolikiem, ale tego ścierwa po-europejsko-oświeconego nie znoszę, a dla nich to kolec w dupie - i o to chodzi.

10/10 ... tylko że u mnie w mieście moherowe bractwo składało się 10 lat na pomnik Wyszyńskiego, zrobili pół i zostawili bo kasa się skończyła. Pomógł Kropiwnicki dołożył drugie pół z moich podatków. Ale jeżeli wszystko z datków to .. rośnij duży okrąglutki :)

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Piter1489 napisał:
A czy ja im zakazuję albo chcę im zabierać kasę na jakieś dzieci? Zauważam tylko, że zgodnie z nauką chrześcijańską powinni pieniądze przeznaczyć na coś innego niż budowanie wielkich posągów z pozłacaną koroną. W końcu podobno Jezus był skromnym cieślą, no ale to ich pieniądze :) .

To taki marketing idei. Ja tam lubię wielkie pomniki i strzeliste katedry. Byle za dobrowolne składki. Czy zgodne z nauką? Nie mnie to rozsądzać, może na biedne dzieci też fundatorzy dali. Poza tym, może ten marketing ma służyć zbawieniu, a nie napełnieniu brzuszka biednym dzieciom?

Piter1489 napisał:
Jezus w Rio wygląda fajnie, ten jest paskudny... chyba to przez tę koronę.

Nie wiem, zobaczymy jak zbudują i trochę nabierze patyny. Na razie lekki fajans, ale po czasie może się spodobać. No i duży będzie przynajmniej.

Do góry Bottom