Muzeum Historii Żydów ... co na to żydowscy libertarianie?

Agent_USA

Buddyjski libertarianin
28
15
Witam,

Jakiś czas temu miałem okazje zobaczyć sławetne Muzeum Historii Żydów, tak robi wrażenie.
Pomyślałem sobie... "no tak żydzi znowu pokazali klasę, nie dość, że na bogato to jeszcze w dobrym stylu". Wydawało mi się, że miasto udostępniło grunty, a cała kasa na budowę to USA, Izrael i Kulczyk. A muzeum będzie utrzymywać się z licznych wycieczek żydowskich z całego świata.

No ale niestety fascynacja szybko minęła, gdy dowiedziałem się że z budżetu poszło na ten cel 110mln + 10mln corocznie na jego utrzymanie. Więc od razu pomyślałem... no tak czyli jest to typowy pomnik zdefiniowanej przez Korwina "żydokomuny".

Czy nie sądzicie że żydzi w ten sposób strzelają sobie w stopę? Gdy typowy Jan glazurnik i typowa Zosia kasjerka dowiedzą się na co między innymi idzie połowa ich pensji mogą poczuć przecież zew antysemityzmu. Już lepiej chyba dla samych żydów by było zbudować muzeum o połowę mniejsze ale z własnych środków i darowizn. Nie wiem czy to jakaś chciwość czy co?

T

Tralalala

Guest
Opinia innych ludzi będzie ukształtowana przez prożydowskie media, np. Gówno Wyborcze. Jak ktoś zacznie gadać, że nie powinno się tego stawiać to strzeli bicz antysemityzmu. No chyba, że będzie to jakiś ichni towarzysz.
Strzałem w stopę było też finansowanie Hitlera, ale kogo to obchodzi? Wojna to świetny interes, no i jest magiczna liczba 6ciu mln, jest też obraz biednych i uciśnionych.
Są różni żydzi, jedni lubią mordować małe dzieci, inni tego nie robią, ale widzą w tym bohaterstwo, a jeszcze inni kompletnie nie chcą brać udziału w takich sprawach. Wrzucanie wszystkich do jednego worka jest błędem.

Takie syfy się buduje aby robić na tym interesy, ktoś to musi zbudować, ktoś tam będzie pracował, trochę rzeczy zniknie i odrazu się biznes kręci.
Miasto nie ma prawa niczego udostępniać, gdyż nie jest właścicielem niczego. Wszystko co posiada jest ukradzione. Środki na budowę, utrzymanie tego muzeum zostały/zostaną ukradzione ludziom.

T

Tralalala

Guest
Strzał w stopę odnosił się do ujęcia żydzi jako całość. Apropo wyjścia cało, nie tylko cało, ale jeszcze z kieszeniami pełnymi hajsu.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 861
A będzie w tym muzeum sala poświęcona Misesowi, Rothbardowi i Rand? Mogliby jeszcze dodać dział o Żydowskiej Szkole Ekonomii (zwanej dla niepoznaki austriacką...). Może bym się sam dorzucił! No i obowiązkowo lista Sprawiedliwych wśród Narodów Świata zawierająca Kelthuza.

PS. Serio 10 mln rocznie? Aż się wierzyć nie chce.

Ostatnia edycja:
T

Tralalala

Guest
PS. Serio 10 mln rocznie? Aż się wierzyć nie chce.
Trzeba wić wygodne kurwidołki dla swoich, za coś trzeba utrzymać domy, samochody, nie ma co iść do roboty skoro można żyć z jumania innym.
Pewnie w praniu wyjdzie tego więcej, w końcu trzeba będzie spraszać artystów czy innych histeryków, a oni też chcą mieć domy, samochody. Takie rozumiesz wielkie wydarzenie społeczne, kultura pęłną kurwa gębą.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
A czemu USA albo Izrael miałby się do tego dokładać? To nie jest "Muzeum Historii Żydów" tylko "Muzeum Historii Żydów Polskich". Żydzi są obecni w Polsce od 800 lat i czy komuś się to podoba czy nie, są istotną częścią historii tego kraju. W Polsce jest kilkaset muzeów utrzymywanych z publicznych pieniędzy, nie widzę powodu żeby akurat tego czepiać się bardziej niż innych.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Wprawdzie nie jestem żydowskim libertarianinem, ale uważam że wszystkie muzea powinny być prywatne lub być własnością fundacji, stowarzyszeń, kościołów czy innych organizacji. Wtedy nikogo nie trzeba by dotować i byłby spokój.
Natomiast samo istnienie takiego muzeum promuje tezę, że Żydzi nie są i nigdy nie byli zwykłymi obywatelami Polski, a jakimś osobnym plemieniem, na specjalnych prawach. I to właśnie prowokuje antysemityzm. Przecież w normalnych muzeach na terenie Polski, też są ślady Żydów jak i innych nacji. Więc co? Może w następnym etapie, trzeba je będzie stamtąd usunąć?

Do góry Bottom