Mrzonki anarchokapitalistyczne

D

Deleted member 427

Guest
Nie wiem, jak pan Hoppe, ale ja nie chciałbym zostać któregoś dnia zamordowany przez oddziały Republiki Warszawa leżąc w moim poznańskim łóżku, w ramach konkurencji miedzy ośrodkami "opartej na dobrowolnej współpracy" jej członków. Hoppe gani konstytucję USA, której twórcy zauważyli oczywistą prawdę, że tylko władza zwierzchnia może chronić wolność; oczywiście trzeba próbować nie pozwolić jej nadmiernie urosnąć, ale samo jej istnienie jest absolutnie konieczne.

(...)

Monarchia absolutna znowu wydaje się złotym środkiem między szaleństwami anarchii średniowiecznej a demokratycznym państwem totalnym, gdzie wszystko może stać się "przedmiotem debaty", a wiec parlament może mieszać się bezkarnie we wszystko i nie ma interesu by pozostawić nam jakiekolwiek Locke-owskie "sfery prywatności".

http://prawica.net/blog/24927

Zaorać prawaka! :)

Shemyazz

New Member
500
38
kawador napisał:
Monarchia absolutna znowu wydaje się złotym środkiem między szaleństwami anarchii średniowiecznej a demokratycznym państwem totalnym, gdzie wszystko może stać się "przedmiotem debaty", a wiec parlament może mieszać się bezkarnie we wszystko i nie ma interesu by pozostawić nam jakiekolwiek Locke-owskie "sfery prywatności".

Swego czasu przeżywałem okres fascynacji poglądami Hoppe'go i wspieraniem monarchii, ale po przestudiowaniu choćby historii Polski widać, że obraz ten wcale nie jest tak różowy, jak może się wydawać.

A tutaj bardzo celny wpis nt. monarchii:
http://www.adamduda.pl/2011/02/22/monarchia/

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Shemyazz napisał:
Swego czasu przeżywałem okres fascynacji poglądami Hoppe'go i wspieraniem monarchii, ale po przestudiowaniu choćby historii Polski widać, że obraz ten wcale nie jest tak różowy, jak może się wydawać.

Ja natomiast swojego czasu przeżywałem okres fascynacji HaHaHa -dopóki się nie okazło że lubi dyskryminować innych. A ja za dyskryminacją nie przepadam i to bez znaczenia czy to są jacyś antyfaszysci i ludzie od mowy nienawiści czy tradycjonaliści którzy chcą pudelkować innych ze względu na wyznawany światopogląd/religię.

@Kawador
Średniowiecze nie było takie złe [ pomijając jego rozległość w czasie i w przestrzeni To1400 lat i płachta ziemi]

A

Antoni Wiech

Guest
kawador napisał:
, ale samo jej istnienie jest absolutnie konieczne.

Jak czytam, lub słyszę, w dyskusjach o systemach społeczno-politycznych (nieważne na jaki temat), że coś jest absolutnie konieczne, to wychodzę z kina.

To różni właśnie libertarian, ale też anarchistów-społecznych od konserw, którzy uważają, że świat stoi na jakiś niezmiennych socjologicznych podstawach, które oni poznali. Ja tak nie uważam, więcej, uważam takie podejście za irracjonalne, żeby nie powiedzieć idiotyczne biorąc pod uwagę dynamikę zmian społecznych na przestrzeni wieków. Nie oznacza to, że nie widzę, że pewne prawa "działały" w historii ludzkich społeczności. Co nie oznacza, że nie mogą być lepsze, albo nawet dużo lepsze.

Dodatkowo, konserwatysta liberalny, który nie wiedząc czemu przyjmuje liberalizm gospodarczy (przecież to wytwór rewolucyjny, antykonserwatywny) gdyby miał uświadomić sobie, że można żyć bez państwa, mimo, że to kolejny krok od państwa minimum, to dla niego ogromny skok ideologiczny. I to go przeraża. Nie mówiąc o tym, że odpada wtedy fascynacja tymi fajnymi legendy o królewiczach, arystokratycznych rodach itd. Dlatego: liberalizm tak - ale państwo jest konieczne..i chuj! :D

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Cyberius napisał:
Średniowiecze nie było takie złe [ pomijając jego rozległość w czasie i w przestrzeni To1400 lat i płachta ziemi]

Cyberius, ale ty nie gadaj tego do mnie, bo ja dobrze o tym wiem :) Średniowiecze to moja ulubiona epoka w zasadzie od małolata i tak już zostało w dorosłym życiu :) Prawdziwa chujnia zaczęła się dziać w momencie, gdy ktoś wpadł na pomysł tworzenia państw narodowych i monarchii absolutnych właśnie. Polecam dobry tekst Tomka Gabisia: Tolerancja w służbie państwowego absolutyzmu

Sheymazz napisał:

Ja również przeżywałem fascynację monarchią i choć już mi przeszło, to nadal uważam, że jest lepsza od demokracji praktycznie w każdym aspekcie, co nie znaczy, że robię w gacie na widok króla i królowej :)

A tekst, który podlinkowałeś niestety, ale jest kiepski. Autor częściej niż rzadziej nie ma pojęcia, o czym pisze. Np. Szwajcaria jest demokracją, która o wielu sprawach decyduje gremialnie w referendach. Nie wspomnę już o demokracji ateńskiej czy republice rzymskiej. Można? Można.

Po pierwsze, co jest takiego zajebistego w demokratycznych referendach - chuj wie. Wg mnie nic. To ja już wole, żeby król powiedział: "Odbieram wam broń" niż żeby 52% postępowych lewaków-pacyfistów tak powiedziało. Rezultat niby ten sam - zakaz posiadania broni - ale tylko na pierwszy rzut oka.

Po drugie, demokracja ateńska miała tyle wspólnego z demokracją, co... zresztą zapraszam do lektury - od strony 10: http://mises.pl/wp-content/uploads/2007 ... n_2007.pdf

Co do republiki rzymskiej, to się nie wypowiadam, bo nie dysponuje żadną szczegółową wiedzą o tamtych czasach prócz tego, co Ridley Scott pokazał w "Gladiatorze" :)

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
Antoni Wiech napisał:
Nie mówiąc o tym, że odpada wtedy fascynacja tymi fajnymi legendy o królewiczach, arystokratycznych rodach itd. Dlatego: liberalizm tak - ale państwo jest konieczne..i chuj! :D

Cały Tolkien odpada, to jest po prostu straszne, bez tych królów, których dotyk leczy, bez elfów :D

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Tolkien? Tolkien to fantasy dla dzieci. Poczytajcie sobie (o ile jeszcze nie czytaliście) "Gre o Tron" George'a R. R. Martina. Dobre w ryj! W marcu premiera serialu na kanwie powieści. Produkuje HBO, więc będzie epa.

A

Anonymous

Guest
kawador napisał:
Nie wiem, jak pan Hoppe, ale ja nie chciałbym zostać któregoś dnia zamordowany przez oddziały Republiki Warszawa leżąc w moim poznańskim łóżku, w ramach konkurencji miedzy ośrodkami "opartej na dobrowolnej współpracy" jej członków. Hoppe gani konstytucję USA, której twórcy zauważyli oczywistą prawdę, że tylko władza zwierzchnia może chronić wolność; oczywiście trzeba próbować nie pozwolić jej nadmiernie urosnąć, ale samo jej istnienie jest absolutnie konieczne.

(...)

http://prawica.net/blog/24927

Zaorać prawaka! :)

A monarcha absolutny nie mieszał się we wszystko? Przypomnijcie sobie Francję Ludwika XIV, albo Rosję Katarzyny II. Bez machinacji Ludwisia prawdopodobnie nie byłoby rewolucji, albo jej przebieg nie byłby taki krwawy. Poza tym ten porządek sankcjonował podział stanowy, przez który burżuazja masowo poparła rewolucję. No i ci władcy byli zawsze merkantylni. Ja tam wolę już średniowiecze, z różnymi popieprzonymi prawami w stylu, że przedstawiciele konkretnego zawodu muszą ubierać się w ubrania określonego koloru, etc. Bo była konkurencja pomiędzy różnymi ośrodkami władzy.

Mimo, że doprowadził Francję do potęgi w sensie militarnym, to jego wojny były bardzo kosztowne, nakładał coraz to kolejne podatki, co w połączeniu z klęskami nieurodzaju potęgowało biedę.

Ludwik XIV objął faktyczne rządy osobiste po śmierci Mazarina w 1661. W ciągu 72 lat swego panowania uczynił z Francji najsilniejsze państwo europejskie. Potęga państwa z rządów Ludwika XIV opierała się na doskonale zorganizowanym aparacie administracyjnym stworzonym przez kardynałów A.J. Richelieu i J. Mazarina. Pozbawienie arystokracji praw politycznych (rozbicie Frondy), wybór zdolnych urzędników do sprawowania władzy (J. Colbert, F. Louvois) pozwoliły Ludwikowi na utrwalenie absolutyzmu.

System rządzenia państwem opierał się na sprawnym aparacie biurokratyczno-politycznym, rozwiniętej cenzurze, sile wojska i policji, wreszcie zaś na zręcznej propagandzie. Politykę gospodarczą oparł na koncepcji merkantylnej J. Colberta, która zakładała popieranie rozwoju rzemiosła, manufaktur, kompanii handlowych.

http://portalwiedzy.onet.pl/43078,,,,lu ... haslo.html

Z parę lat temu czytałem dupny artykuł o tym kolesiu. W podsumowaniu autor sarkastycznie porównał Ludwika XIV do Stalina, przy czym Ludwiś zabił mniej osób i miał lepszy gust.

Poza tym odwołał edykt nantejski i wprowadził dragonady, które polegały na kwaterowaniu dragonów w domach hugenotów, gdzie wszystko rozpierdalali i robili syf, by hugenoci przeszli na katolicyzm. Skurwiel, ale zręczny polityk.

kawador napisał:
Tolkien? Tolkien to fantasy dla dzieci. Poczytajcie sobie (o ile jeszcze nie czytaliście) "Gre o Tron" George'a R. R. Martina. Dobre w ryj! W marcu premiera serialu na kanwie powieści. Produkuje HBO, więc będzie epa.

Cykl "Pieśń lodu i ognia"? Słyszałem coś kiedyś o tym, miałem się za to zabrać, ale zapomniałem sobie i ostatnio mam fazę na sci-fi, ale spojrzę. Może założyć wątek tak jak o Deadwood:p?Jest to w jakiś sposób wolnościowe?

A

Antoni Wiech

Guest
Trochę offtopicowo, ale jeśli chodzi o konserwy to lubię sobie poczytać Adama Wielomskiego. Niezmiennie śmieszy mnie jego nadęty ton i klimat (jak to określił trafnie mój kolega) zatęchłych książek.

Moim ulubionym jego artem jest ten:

http://adamwielomski.salon24.pl/64754,c ... ily-lewice

A szczególnie fragment, który jest w zasadzie streszczeniem poglądów wielu konserw, które często nie chcą napisać, co tak naprawdę po cichu myślą, ale zrobił to za nich Wielomski:

Tak, lewica zachodnia nienawidzi Chin, gdyż dokonała się tam faktyczna kontrrewolucja. Zamiast internacjonału i równości, mamy tu nacjonalizm i kapitalizm; nie ma socjalizmu, demokracji, praw człowieka. Chiny są państwem prawicowym – są faktyczną realizację programu kontrrewolucyjnego.

Piękne! :D

A poza tym koleś ma dla mnie zajebistą stylówę:

1426_480.png

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Piter1489 napisał:
No i co? Ja tam Władcę Pierścieni lubię... i chuj Tongue .

Spoko, dorośniesz, włosy na jajach ci urosną i wtedy pogadamy :) :) "Władca pierścieni" przy "Grze o tron" to tak jak, sam nie wiem, lekcja wuefu w gimnazjum a trening w Special Air Service :)

Trailer "Gry o tron" na zachętę:

[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UWIyCUHrESk&[/video]

Antoni Wiech napisał:
ale jeśli chodzi o konserwy to lubię sobie poczytać Adama Wielomskiego.

Ten koleś to istny wymiatacz :) Jeśli o mnie chodzi, to do moich ulubionych wykwitów jego intelektu należy: http://prawica.net/opinie/23635
Poczytajcie sobie komentarze pod tekstem :) Panie Wielomski skromna rada imiennika... Weź Pan trochę urlopu, wypocznij Pan. Bo przypatrując się pańskiej twórczości, zauważam, że z Panem coraz gorzej. Na urlop, trochę świeżego powietrza, oderwania od filozofii, szare komórki odpoczną, wrócisz Pan za ziemię... wtedy zacznij Pan ponownie pisać. Bo jak na dziś, obraz nędzy i rozpaczy.

A co do lewaków arcymistrzem jest ten pacjent, Michał Sutowski:
599791.jpg

KelThuz tak go podsumował: Mina z rodzaju "Wygrzmoć mnie kutahem po ryju, brutalu"

;)

A tutaj refren jego publicystyki: http://www.krytykapolityczna.pl/Transfo ... d-227.html

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
A zatem wykorzystaj go dobrze :) Konserwowe oszołomstwo niektórych prawaków łatwiej orać niż lewackie, bo lewactwo uchodzi za cool postawę (jak zauważyli twórcy South Park: Bycie lewakiem jest teraz cool. Bycie lewakiem jest w ogóle cool w Los Angeles, dlatego wszyscy tam są lewakami. Wielu z nich naprawdę wierzy w to, co robi. To nie żadna konspiracja czy spisek. Jest coś w ludziach, którzy stają się gwiazdami, że idą na lewo), więc oraj lewaka ile wlezie - z pługiem w plecach nie pogada sobie :)

Shemyazz

New Member
500
38
kawador napisał:
Po pierwsze, co jest takiego zajebistego w demokratycznych referendach - chuj wie. Wg mnie nic. To ja już wole, żeby król powiedział: "Odbieram wam broń" niż żeby 52% postępowych lewaków-pacyfistów tak powiedziało. Rezultat niby ten sam - zakaz posiadania broni - ale tylko na pierwszy rzut oka.

Dlaczego król nie może być lewakiem-pacyfistą? :p Popatrz na społeczniaka Chaveza.

Po drugie, demokracja ateńska miała tyle wspólnego z demokracją, co... zresztą zapraszam do lektury - od strony 10: http://mises.pl/wp-content/uploads/2007 ... n_2007.pdf

Demokracji są różne rodzaje, ja uważam, że jej pełna centralizacja w rękach monarchy jest gorsza od jej jakiejkolwiek decentralizacji. Hoppe postawił tezę, że panoszący się monarcha w końcu wzbudzi gniew ludu i zostanie obalony. Różnie to z tym bywa - w Korei żadnych rozruchów nie widać, Stalin też raczej rządził sobie spokojnie, o Hitlerze nie mówiąc.

Rozpylacz

New Member
73
0
"Także rządy gen. Wojciecha Jaruzelskiego pochodziły od Boga. Jest to fakt obiektywny, którego nie możemy podważyć, bez względu na to jakbyśmy te rządy oceniali" Wielomski, mocne. Ciekawe czy moja władza nad moim kompem pochodzi od Boga. ;)

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Czepiacie się "Suta" Sutowskiego, tutaj to dopiero macie niesamowite nagromadzenie pierdololo w najgorszym ciepło-pluszowo-pizdusiowatym wydaniu :) .

http://prawo.uni.wroc.pl/~kwasnicki/Eko ... _fajne.htm - artykuł jest też na stronie GW, ale tam za przykładem taty forum nie będę linkował ;)

Rzygać się chce:

Jednak ani lewica, ani prawica nie mają odwagi powiedzieć obywatelom, że podatki są fajne. Że płacimy je po to, żeby dzieci miały równy start, samochody równe drogi, żeby było ładniej, bezpieczniej, czyściej, zdrowiej. Nam wszystkim. A już zupełnie nikt nie ma odwagi powiedzieć, że obniżanie podatków jest działaniem wspierającym egoistyczny indywidualizm,

Jedynym sposobem postawienia tamy populistycznemu tradycjonalizmowi nie jest więc jego nieustanna krytyka w imię mglistych liberalnych zasad, lecz uczciwe przedstawienie własnego, ciepłego i opartego na wartościach bliskiego ludzkim potrzebom projektu.

Ciepłe, otwarte, bliskie ludziom, bleeee ;) .

Cyberius

1 441
36
Pasowali by nawet do siebie
-biernokobiecy Suto Sutowski i męskoagresywana Kinga Dunin:)

I nawet mają jak znalazł hasło na niedzielną manifę anarchokomuchów i anarcho-femino-lesbijek:

"Chcemy wyższych podatków -bo to takie ciepłe"

Rozpylacz napisał:
"Także rządy gen. Wojciecha Jaruzelskiego pochodziły od Boga.
I za to zostanie doceniony:) Razem z K'rowskim i Kwaśniewskim polecą 1.V. na samolotową pielgrzymkę do Rzymu.
Ojczulek Święty -zaręczam, będzie szczęśliwy:)

Rozpylacz

New Member
73
0
Jednak ani lewica, ani prawica nie mają odwagi powiedzieć obywatelom, że podatki są fajne. Że płacimy je po to, żeby dzieci miały równy start, samochody równe drogi, żeby było ładniej, bezpieczniej, czyściej, zdrowiej. Nam wszystkim. A już zupełnie nikt nie ma odwagi powiedzieć, że obniżanie podatków jest działaniem wspierającym egoistyczny indywidualizm,
ojp, trzeba być naprawde jakimś oderwanym od rzeczywistości, żeby pisać takie rzeczy. Naprawde, nikt nie tłumaczy, że podatki są potrzebne, no serio. Pamiętam, jak w 6 klasie podstawówki miałem zajęcia indoktrynacyjne, gdzie tłumaczono, że podatki są potrzebne, bo z nich "wyrasta" sport, kultura, itp. Szkoda, że dzisiaj czegoś takiego nie mam.

Cyberius

1 441
36
Rozpylacz napisał:
ojp, trzeba być naprawde jakimś oderwanym od rzeczywistości, żeby pisać takie rzeczy. Naprawde,

Wcale nie tacy oderwani, jeśli już to oderwani od wszystkich zasad moralnych. Dunin pracowała w g.w. i była jedną z czołowych ideologów tęczowego socjalizmu:) a Krytyka Polityczna w której tak dzielnie udziela się nasz dzielny bohater Suto, dostaje jakieś dopłaty z kieszonki podatnika*.

To jest wyrachowana propaganda którą można porównać jedynie do komunistycznej indoktrynacji z lat czterdziestych albo pięćdziesiątych 20wieku

*Finansowania nie otrzymały pisma uznane, o wysokim poziomie intelektualnym jak „Pressje”, „Fronda”, „Christianitas” (…). Z drugiej strony otrzymały je m.in. „Krytyka Polityczna”, „Znak” czy „Przegląd Polityczny”. [http://prawica.net/opinie/24899

Do góry Bottom