mp3 przemówienia o wolności, kapitalizmie itp.

A

Antoni Wiech

Guest
Poszukuję koszernych przemówień, wypowiedzi w wersji mp3, wave, albo innym audio. Najlepiej w języku angielskim. Nie musza być wygłaszane przez libertarian, aczkolwiek wypowiedzi polskich polityków (i zagranicznych) czy ludzi bardzo związanych z mainstreamem odpadają. Mogą to być też fikcyjne postacie z filmów. Mogą to być też namiary na filmy, w których występują fajne teksty. Czym dłuższe tym lepsze.

Myślę o zrobieniu kawałka (najpewniej w klimacie dnb lub coś w tym stylu) z wklejonymi wypowiedziami.

Jeśli numer powstanie, wszystkie pomocne ręce zostaną wymienione z nicków (albo z prawdziwych imion i nazwisk jeśli ktoś będzie miał taką ochotę) na youtube, gdzie zamierzam wrzucić kawałek.

Z góry dzięki za pomoc.

edit:

Jeśli ktoś jest w stanie nagrać jakaś czyjąś (lub swoją) dobrą wypowiedź na mp3, wave itp w miarę dobrej jakości to jak najbardziej biorę też to pod uwagę.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Aterlupus

Well-Known Member
474
971
Andrew Ryan (antagonista gry Bioshock, twórca podwodnej metropolii, gdzie wedle założeń jej mieszkańcy mogli się rozwijać swobodnie, wolni od pasożytów)

Is a man not entitled to the sweat of his brow?
'No!' says the man in Washington, 'It belongs to the poor.'
'No!' says the man in the Vatican, 'It belongs to God.'
'No!' says the man in Moscow, 'It belongs to everyone.'
I rejected those answers.

Whenever anyone wants others to do their work, they call upon their altruism. "Never mind your own needs," they say, "think of the needs of ..." of ... whoever. Of the state. Of the poor. Of the army. Of the king. Of God. The list goes on and on. How many catastrophes were launched with the words "think of yourself"? It's the "king and country" crowd who light the torch of destruction. It is this great inversion, this ancient lie, which has chained humanity to an endless cycle of guilt and failure.

I fajny tekst tej samej postaci o "pasożytach" :).

What is the difference between a man and a parasite? A man builds. A parasite asks "Where is my share?" A man creates. A parasite says, "What will the neighbors think?" A man invents. A parasite says, "Watch out, or you might tread on the toes of God..."

Ostatnią odzywkę znana jest u nas pod postacią "ale przecież tak nie można".

adkorzen

Well-Known Member
190
354
Nie wiem czy się nada, ale jak oglądałem to ten fragment zapadł mi w pamięć.

http://www.playtube.pl/52247-wrog-u-bram-enemy-at-the-gates-2001-napisy-pl.html

Fragment od 1:55:20

I've been such a fool, Vassili. Man will always be man. There is no new man. We tried so hard to create a society that was equal, where there'd be nothing to envy your neighbour. But there's always something to envy. A smile, a friendship, something you don't have and want to appropriate. In this world, even a Soviet one, there will always be rich and poor. Rich in gifts, poor in gifts. Rich in love, poor in love.

OP
OP
A

Antoni Wiech

Guest
Ok, kawałek powstaje. Póki co jest w klimatach trip-hopowych. Wykorzystałem na razie Proudhona (ożywionego syntezatorem mowy) to co podrzucił mi Till, czyli wypowiedź Gary Goldwatera (to polityk, ale jego wypowiedź tak mi pasowała, że zdecydowałem się jej użyć) oraz wypowiedź ICE-T dotycząca posiadani broni. Co do innych podrzuconych tekstów, jeszcze będę musiał to obadać, ale dziękuję za propozycje.

Wrzucam tutaj wstępną nieukończoną (około 50%) wersję bez basu itp. Wszelkie uwagi mile widziane:

http://w243.wrzuta.pl/audio/0TdlAjX32qh/ekstremizm

Do góry Bottom