Możliwe będzie użycie wojska do zapewnienia bezpieczeństwa publicznego

Norden

Well-Known Member
723
901

Voy

Active Member
386
242
I Kalisz był przeciw. Kto by pomyślał że kiedyś tę czerwoną kurwę pochwalę...

matiej

The Member
71
23
To oznacza, ni mniej ni więcej, że spodziewają się potrzeby użycia tych "środków przymusu bezpośredniego". Szkoda tylko jeśli ludzie mieliby umierać, żeby jednych zamordystów zamienić na innych.(jak to zwykle bywa)
Ale zastanawiam się o co dokładniej chodzi, chcą zrabować OFE i boją się protestów? Wydaję mi się, że tego się aż tak nie boją, bo młodzi na barykady nie pobiegną za składki emerytalne. Jakieś inne niepopularne decyzje które może "nasz" rząd wprowadzić? Może zwykłe podwyższenie podatków, przy obecnych nastrojach ludzie mogą zareagować ostro, a nie jest tajemnicą, że na realizację budżetu na ten rok raczej nie ma szans. Inne propozycje?

OP
OP
Norden

Norden

Well-Known Member
723
901

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Ja nie czytałem, ale użyłem ctrl+F i znalazłem w ustawie
"Art. 12. 1. Środkami przymusu bezpośredniego są:
// blablabla, różne rzeczy w punktach
19) środki przeznaczone do pokonywania zamknięć budowlanych i innych przeszkód, w tym materiały wybuchowe;"

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
To oznacza, ni mniej ni więcej, że spodziewają się potrzeby użycia tych "środków przymusu bezpośredniego". Szkoda tylko jeśli ludzie mieliby umierać, żeby jednych zamordystów zamienić na innych.(jak to zwykle bywa)
Ale zastanawiam się o co dokładniej chodzi, chcą zrabować OFE i boją się protestów? Wydaję mi się, że tego się aż tak nie boją, bo młodzi na barykady nie pobiegną za składki emerytalne. Jakieś inne niepopularne decyzje które może "nasz" rząd wprowadzić? Może zwykłe podwyższenie podatków, przy obecnych nastrojach ludzie mogą zareagować ostro, a nie jest tajemnicą, że na realizację budżetu na ten rok raczej nie ma szans. Inne propozycje?

chuj tam z ofe srofe i emeryturami...
wprowadzą jednorazowy podatek solidartnosciowy na ratowanie państwa w wysokości 50% majątku... chuj 10% wystarczy. bo znając polskich urzędasów to nie ino kasa pow. 100000 na koncie ino wszystko policzą, łącznie z ciuchami i zawartością żołądka...
wtedy ludziska na pewno srogo sie wkurwią dopiero... abo wreszcie...

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Może zwykłe podwyższenie podatków, przy obecnych nastrojach ludzie mogą zareagować ostro, a nie jest tajemnicą, że na realizację budżetu na ten rok raczej nie ma szans.
Pytanie za sto punktów: co się dzieje jeśli rząd nie zrealizuje budżetu? Otóż nic, więc siłą rzeczy rząd ma wyjebane na to czy hajs się będzie zgadzać(to znaczy czy będzie osiągnięty zakładany poziom deficytu) czy nie, ma się zgadzać na ich prywatnych kontach i tam w żadnym roku nie ma zagrożenia deficytu lub niezrealizowania budżetu ;)

matiej

The Member
71
23
Pytanie za sto punktów: co się dzieje jeśli rząd nie zrealizuje budżetu? Otóż nic, więc siłą rzeczy rząd ma wyjebane na to czy hajs się będzie zgadzać(to znaczy czy będzie osiągnięty zakładany poziom deficytu) czy nie, ma się zgadzać na ich prywatnych kontach i tam w żadnym roku nie ma zagrożenia deficytu lub niezrealizowania budżetu ;)
Nie jest tak prosto i łatwo. Jeśli chcesz komuś dać pieniądze, to musisz komuś zabrać. Jak rozdasz w pół roku to co planujesz zabrać przez rok, to nie masz jak dawać. Oczywiście można się zapożyczać, ale to już ujęte w ramach budżetu i jak będzie trzeba pożyczyć dwa razy więcej, to nie jest tak, że nikt tego nie zauważy. Zresztą są chyba jakieś konstytucyjne granice zadłużania się. Jak nie będą mieli to jakoś będą musieli zagrabić, czy bezpośrednio, czy pośrednio(pożyczki/dodruk pieniędzy itp.)

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Zresztą są chyba jakieś konstytucyjne granice zadłużania się.
Oczywiście że są, każda władza próbuje legitymizować to co robi, żeby pokazywać plebsowi, że wcale nie robi czego chce, tylko krępują ją zasady, których nie można złamać. Z tym limitem na dług to jest tak, że nie może wynieść powyżej 60% PKB, a że i zadłużenie i PKB liczy rząd to nigdy im nie wyjdzie, że przekroczyli ;)

Do góry Bottom