Młot na leberałów?

kazekw

New Member
3
1
Witam,

przeglądając blog autorstwa "Maćka", trafiłem na jego recenzję popełnioną nad książką pt. "Doktryna Szoku" napisaną przez Naomi Klein. Zaciekawiła mnie jej tematyka, znaczy książki ;), coś z zakresu ekonomii wolnorynkowej (szkoły chicagowskiej), polityki i "spisków przeciwko ludzkości". Jednym z głównych wątków są rozwiązania proponowane przez Friedmana które odniosły zupełnie odwrotny skutek. Wg przytoczonej recenzji autorka wykazuje, że kapitalizm to narzędzie w rękach rządów i korporacji, za pomocą którego dążą do zniewolenia całych narodów. Nie czytałem, nie wiem czy warto, czy nie. Może ktoś zna bliżej ten temat?

Recenzja: http://recenzje.blogspot.com/

Doktryna-Szoku_Naomi-Klein.jpg

Giga

New Member
262
5
Książki nie czytałem, ale jedna uwaga - przy rozpatrywaniu wolnego rynku trzeba mieć również na uwadze szkołę austraicką, w mojej opinii o wiele lepszą od chicagowskiej.

A

Antoni Wiech

Guest
Książki nie czytałem, ale z tego co wiem, to ta Pani narzekała, na zbyt małą kontrolę państwa nad bankami..

Więc raczej jest z tej czerwonej strony.

DysKordian

New Member
252
4
Ciekaw jestem skąd Norberg zaczerpnął info (str. 7), jakoby brytyjscy górnicy w Orgreave sprowokowali policję do ataku, rzucając kamieniami i starając się przerwać policyjne kordony podczas słynnych strajków w latach 1984-85. W różnych artykułach opisujących te zajścia, krążących pod necie, nigdzie nie znalazłem najmniejszej nawet wzmianki na ten temat rzucania kamieniami - poza dość wątpliwą notką na wiki, pozbawioną jakichkolwiek źródeł. Za to można znaleźć opisy akcji specjalnych jednostek policji, zaprawionych w bojach z kibolami i uczestnikami zamieszek w Irlandii Płn., ściągniętych z innych regionów krajów (rząd Thatcher ponoć obawiał się, że lokalna policja może być zbyt pobłażliwa dla górników). Jakie to akcje? Np. rajdy konne w zwarty tłum i bicie kogo popadnie pałami.

W innym tekście, będącym odpowiedzią na odpowiedź Klein, "obala" jedną z jej tez (że "liberalizacja", zwłaszcza po 1990, poskutkowała rozprzestrzenieniem się biedy i bezrobocia) powołując się głównie na... wzrost globalnego PKB per capita. Zajebiście. Tyle że Norberg najwyraźniej zapomniał, że ów "miarodajny" wskaźnik np. nie uwzględnia zróżnicowania dochodów i ich dystrybucji w społeczeństwie, jakości usług, czy odpływu części PKB w formie kosztów i cen transferowych poza granice kraju wytworzenia, ponadto uwzględnia wydatki zbrojeniowe, które (raczej) nijak nie przekładają się na dobrobyt społeczeństwa.

Niby szczegóły, ale nastawiają mnie raczej sceptycznie do tej "miażdżącej polemiki".

DysKordian

New Member
252
4
wlodek napisał:
Kto to powiedzial, ze ta polemika jest "miazdzaca"?

Wystarczy wpisać w google "johan norberg the klein doctrine", a wyskakuje z kilkadziesiąt blogów i for, na których internauci zgodnie się masturbują przy lekturze tego pana. "Crushing", "devastating" - to chyba najczęściej przewijające się określenia krytyki Norberga.

Intelektualna uczciwosc tej Pani pozostawia wiele do zyczenia, polecam zapoznac sie z ta recenzja (zwlaszcza w zakresie dotyczacym jej analizy pogladow M. Friedmana) - http://www.cato.org/pubs/bp/bp102.pdf

Tyle że Friedman nie jest głównym bohaterem "Doktryny Szoku". Norberg, skupiając się de facto prawie wyłącznie na obronie Friedmana, nawet nie ugryzł głównego tematu jej książki, co najwyżej tylko uszczypnął.

Gwoli ścisłości, nikt tu nie bije przed Klein pokłonów. Z libertariańskiego punktu widzenia, nie raz zdarzyło się jej palnąć głupotę - ostatnio skrytykował ją nawet Kevin Carson, na ogół dość przychylny dla tej pani. Ale lepsza popełniająca od czasu do czasu gafę, ale zasadniczo słusznie prawiąca Klein, niż bredzący o PKB neoliberał Norberg.

@Giga
Podobnie jak smootny polecam, razem oczywiście z "No Logo".

wlodek

New Member
24
9
Tyle że Friedman nie jest głównym bohaterem "Doktryny Szoku". Norberg, skupiając się de facto prawie wyłącznie na obronie Friedmana, nawet nie ugryzł głównego tematu jej książki, co najwyżej tylko uszczypnął.

A mi wlasnie chodzi o ten watek ksiazki, ktory moim zdaniem swiadczy o braku intelektualnej uczciwosci autorki (niezla mi "gafa") i na to zwrocilem uwage przywolujac recenzje Norberga, a nie na PKB, strajki gornikow czy internetowych onanistow...

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 036
Hehe, morał z tego tematu jest taki, że jeśli podoba ci się "Doktryna Szoku" to w niedługim czasie przestanie podobać ci się Forum Libertarian (smootnyclown, Dyskordian) ;) .

Król Julian

Well-Known Member
962
2 125
W innym tekście, będącym odpowiedzią na odpowiedź Klein, "obala" jedną z jej tez (że "liberalizacja", zwłaszcza po 1990, poskutkowała rozprzestrzenieniem się biedy i bezrobocia) powołując się głównie na... wzrost globalnego PKB per capita. Zajebiście. Tyle że Norberg najwyraźniej zapomniał, że ów "miarodajny" wskaźnik np. nie uwzględnia zróżnicowania dochodów i ich dystrybucji w społeczeństwie, jakości usług, czy odpływu części PKB w formie kosztów i cen transferowych poza granice kraju wytworzenia, ponadto uwzględnia wydatki zbrojeniowe, które (raczej) nijak nie przekładają się na dobrobyt społeczeństwa.

To że liberalizacja i globalizacja doprowadziły po 1990 r. do wzrostu poziomu życia na całym świecie, widać nie tylko po wzroście PKB ale i spadku liczby biedaków:

upload_2017-1-1_15-32-10-png.2919

Jak widać od połowy lat 90-tych globalna liczba biedaków spadła, najbardziej w Chinach i generalnie na Dalekim Wschodzie, ale też np. w Ameryce Łacińskiej. Czyli w regionach które Klein wymienia jako najbardziej wyzyskiwane przez demoniczne wielkie korporacje typu Nike i McDonald, opluskwiane przez nią w "No Logo". Kolejny raz okazało się że lewacy nie mają pojęcia o ekonomii. :)

Ostatnia edycja:

alfacentauri

Well-Known Member
1 164
2 183
Ja póki co nie mam czasu, by czytać tę komunistkę, ale dla lubiących filmiki i zainteresowanych mam jakąś youtubową wersję. Również nie oglądałem. Co zabawne znalazłem ten filmik na stronie poznańskiego związku patriotycznego Wierni Polsce. Jakby ktoś nie wiedział to to jest takie kółko różańcowe co organizowało protesty (raczej straszyło wielotysięcznymi manifestacjami, a jest to kilkanaście babć z jakimś oszołomem na czele) przeciwko koncertowi grupy Behemot i przedstawieniu Golgota Picnic. Nie byłoby może nic dziwnego w tym, że jacyś religijni bolszewicy wstawiają filmik Klein na swą stronę. Rozwalające jest to, że oni jednocześnie propsują Grzegorza Brauna i z tego co pamiętam to oni organizowali mu spotkanie przedwyborcze w Poznaniu, gdy startował w wyborach na prezydenta. Także jako rekomendację do tego filmu przekopiuję notkę ze strony Wiernych Polsce. Mam nadzieję, że się nie obrażą.
"Na podstawie tego filmu możemy zobaczyć jak zachodnie korporacje z żydowską finansjerą ekonomicznie eksploatują kraje dotknięte kryzysem, klęskami żywiołowymi lub wojną. Film ten ukazuje, jak wielkie korporacje umacniają swoją pozycję kosztem zrujnowanych gospodarek całych krajów. W efekcie wolny rynek globalnego kapitalizmu nie jest ani wolny, ani tym bardziej sprawiedliwy. Po obejrzeniu filmu łatwiej zrozumieć mechanizm rujnowania i wyprzedaży Polski, z tym, że u nas było prościej, bo zachodnie korporacje miały w Polsce miejscowych zdrajców i żydów we władzach służących plemiennym interesom."

Do góry Bottom