Minarchista Jarosław Gowin?

D

Deleted member 427

Guest
Wolny rynek nie jest panaceum na wszystko. Widzę miejsce na ingerencję państwa w procesy gospodarcze. Państwo nie powinno jednak - poza wąską grupą przedsiębiorstw ważnych z punktu widzenia bezpieczeństwa - samo angażować się w prowadzenie działalności gospodarczej. Oczekiwałbym natomiast od instytucji państwowych prowadzenia działań antymonopolowych i stania na straży uczciwej konkurencji. W gospodarce sprawdza się parę prostych zasad: prywatna własność, sprawiedliwa konkurencja, ograniczanie deficytu i długu publicznego, a interwencja państwa - ograniczona do minimum.

http://www.rp.pl/artykul/856168.html?

Gowin jest przeciwko deregulacji zawodów m.in. lekarza i pielęgniarki. Taki Milton Friedman opowiadał się za deregulacją wszystkich zawodów - a lekarzom poświęcił cały rozdział książki "Kapitalizm i wolność".

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
RE: Minarchista Jarosław Gowin?

Ależ niemal wszystkie platfusy są "wolnorynkowe". Tyle że jak się popatrzy na ich głosowania przez ostatnie 20 lat, to wychodzi coś innego. To głównie oni wprowadzili w Polsce ten syf. Lepiej by nie byli "wolnorynkowcami", bo przez tych jebanych smroli liberalizm gospodarczy ludziom się źle kojarzy.

Liczą się czyny a nie słowa. A za czyny to wszystkich gnoi z PO powinno się powiesić na latarniach, na flakach ich własnego potomstwa.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest

Palikociarnia chce odwołać Gowina:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html

Oficjalne uzasadnienie: Minister Gowin, jako minister stojący na straży sprawiedliwości, pokusił się o kilka publicznych wypowiedzi, dotyczących praw i pozycji kobiet, nierównego statusu społecznego w ramach konstytucji kobiety i mężczyzny, które go kompletnie dyskwalifikują. Te poglądy są niezgodne z polską konstytucją i polskim porządkiem prawnym.

Smok

Zradykalizowany
150
64

Powiem tak. Dla mnie ten Gowin może być nawet porządnym facetem, zdarza się w najgorszej rodzinie. Pytanie, po co go trzymają. A mogą go trzymać, bo stanowi magnes dla przedsiębiorców. On jeszcze trzyma się w rozreklamowanej idei PO "przyjaznej" firmom w przeciwieństwie do Palikota, któremu powierzono zadanie odebrać elektorat antyklerykałom i zwolennikom równości. Według mnie nic mu nie zrobią bo to jest obliczone na podkreślenie idei po obu stronach.

Smok

Zradykalizowany
150
64

No i jest: Gowin odchodzi, tworzy frakcję, odciąga przedsiębiorców i konserwy od PO i PiS, odcina się od Tuska, krytykuje, po czym współpracuje popierając odpowiednie ustawy. Pomysł na Palikota. Tusk znalazł sobie genialny sposób na rządzenie, bo nikt nie zauważa tej współpracy. Ważne, że jest alternatywa.

Nie można wykluczyć rozłamu w PO. "Gowina trudno spacyfikować"

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269

Mnie się zawsze bardzo podoba ten czas przyszły w artykułach zawiązanych z polityką. Da się przeczytać, że ktoś na coś pozwoli, że będzie lepiej, że będziemy bogaci itp. itd. Natomiast ja, jako sceptyk, jestem raczej zwolennikiem czytania artykułów, w których czasowniki są w trybie dokonanym :) Któryś z wydawców powinien w końcu dostrzec segment rynku sceptyków, pospolitych zrzęd i zwykłych marudów i wydawać specjalnie dla nas krótkie, szare broszurki.

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 528

Ciek napisał:
Któryś z wydawców powinien w końcu dostrzec segment rynku sceptyków, pospolitych zrzęd i zwykłych marudów i wydawać specjalnie dla nas krótkie, szare broszurki.

W Polsce te broszurki by pewnie miały po 10 mln nakładu :D

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 036

Wow, łaskawie pozwoli mi pędzić bimber i nawet go pić, ale ten Gowin jest dla nas dobry. Dobrze, że przynajmniej kompot mi pozwalają gotować...

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest

Piter1489 napisał:
Wow, łaskawie pozwoli mi pędzić bimber i nawet go pić, ale ten Gowin jest dla nas dobry

Doradzałbym rządzącym, aby zaczęli rządy od pozbawienia swoich poddanych wszystkiego, co mają; cokolwiek bowiem dadzą im potem, stanie się bez trudu wielkodusznym gestem. [Nicolás Gómez Dávila]

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest

Mnie nie niepokoi to, że rząd chce otwierać zawody. Jeśli będzie to robił racjonalnie to bardzo dobrze. Jednak osoba ministra sprawiedliwości stojącego za tą reformą może nieco niepokoić. Minister Jarosław Gowin sam określ się mianem wolnorynkowca. Ja dodałbym jeszcze, że dość radykalnego wolnorynkowca. Czy wpuszczanie lisa do kurnika dobrze się skończy? Premier Donald Tusk mówi, że minister Gowin ma „pozytywną szajbę” na punkcie deregulacji. Pewnie ma, ale ja się boję zapalonych ideologów.

http://kuczynski.blogbank.pl/2012/03/07 ... w-kurniku/

Kim jest ten Kuczyński? Doradca jakiejś lewackiej mendy?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739

kawador napisał:
Kim jest ten Kuczyński? Doradca jakiejś lewackiej mendy?

Nie czytałem całości, tylko przejrzałem. I zobaczyłem Jean-Paul Sartre... Jak ktoś powołuje się na guru lewackich popaprańców J.P. Sartre, to wiadomo kim jest.

Do góry Bottom