Michał Kleiber premierem?

M

MichalD

Guest
Brakuje tylko 7 posłów , żeby zdymisjonować Tuska i powołać nowy rząd. Potencjalna koalicja kato-lewicowo-antyklerykalna PiSSLDRPPSP chce powołać na stanowisko profesora Michała Kleibera, szefa PAN.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,ti...era-Donalda-Tuska,wid,14871427,wiadomosc.html

Pan Kleiber był szefem Ministerstwa Nauki za rządu Sld i doradcą Lecha Kaczyńskiego.

Jeśli chodzi o jego światopogląd, w mojej ocenie jest on etatystą, wypowiada się jednak bardziej konkretnie od naszego Donalda i może jest zdolny do niepopulistycznej refleksji.

Natomiast w wywiadzie dla Super Expressu i wypowiedzi o emeryturach skrytykował....zgadnijcie co?...krwiożerczy...?

Któryś kolejny rząd stanie przed wyborem - wypłacić rażąco niskie emerytury i ryzykować bunt wyborców starszych albo ostro opodatkować młodszych, ale oni zbuntują się przeciwko emerytom.

- Rzeczywiście takie ryzyko jest realne, ale kluczowym problemem jest coś innego. W Polsce ostatnich 20 lat wzrósł rozdźwięk między najbogatszymi i najbiedniejszymi. Teoretycznie tu też powinno dojść do konfliktu.

- To pewne, że do takiego konfliktu dojdzie?

- Jestem tu relatywnym optymistą, że jednak nie. Pojawił się bowiem naturalny wzrost nastrojów egalitarnych i krytyki tego rozdźwięku. Politycy, którzy przez lata deklarowali NEOLIBERALIZM, jak choćby Donald Tusk czy Jan Krzysztof Bielecki, zdecydowanie odchodzą od swoich dawnych haseł. Bo to buduje szerszą bazę polityczną. I ten proces będzie postępował. Niewykluczone więc, że żadne drastyczne decyzje, o których pan mówi, nie będą potrzebne.

Reasumując zdaniem p. profesora większość młodych nie będzie egoistycznymi neo.... , ale będzie w imieniu solidarności społecznej i postępu płacić jeszcze większe podatki.

http://www.se.pl/wydarzenia/to-robi...czeka-nas-wojna-modych-ze-starymi_211313.html

WoKu

Anarchoautystyk
Członek Załogi
244
663
(...) ostro opodatkować młodszych, ale oni zbuntują się przeciwko emerytom.
Pan redaktor ma dziwne spojrzenie na rzeczywistość. Czemuż to młodzi mieli by się buntować przeciwko emerytom? To nie emerytów wina, że mamy pojebany system.

WoKu

Anarchoautystyk
Członek Załogi
244
663
Czyli bardziej zbuntować się przeciwko emeryturom. OK. Łapię o co biega.

Mirasz

Member
105
24
No to reszta młodych i zdolnych do pracy rozjedzie się po Europie i będzie harować na emerytów gdzieś w Europie dopóki to będzie możliwe.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Czyli boją się, że kibole obalą donaldumatole?
A dla nas co za różnica, czy oni wystawiają na pokaz Chrząkacza model 417P (z opcją profesor), zamiast Dupka model 5421?

A

Aeger

Guest
Superstacja zaprosiła Korwina do siebie, aby skomentował to. Nie wiem jakim cudem, ale na pasku z cytatem Korwina, napisali Klajber zamiast Kleiber.

A sprawa faktycznie ciekawa, choć wątpię aby wyszło coś. Palikot przebąkiwał o tym już w czerwcu.

OP
OP
M

MichalD

Guest
Słyszałem, że p. Kleiber sprzeciwiał się lustracji w środowisku naukowym. Ciekawe co ma w teczce.

Znalazłem też komentarz:

Skąd zdziwienie zachowaniem prof. Kleibera? Przecież polska nauka, i PAN w szczególności, to struktura PRL-owska, w tym środowisku nie było lustracji, nie było żadnej odnowy. To sitwa popierających się nawzajem kolesiów. Te różne prezydia, komitety, sekcje. Kleiberów ci tam na pęczki!
Najzabawniejsze, że oni celebrują, udają mądrych i piekielnie ważnych za pieniądze podatników!
Czy kiedykolwiek prezes i prezydium PAN odegrał rolę sejsmografu społecznego, politycznego, uprzedzał, protestował, apelował do władz PRL, III RP, że zbliża się katastrofa gospodarcza, polityczna itp. w kraju!
N I G D Y!

http://naszeblogi.pl/26794-prezes-p...dobry-bo-bez-zwiazkow-z-polska#comment-806937

Czy w tym kraju nie można znaleźć kogoś wykształconego po roku 1989, tylko starych komunistycznych profesorków albo ludzi którzy większość życia przeżyli w PRLu?

D

Deleted member 427

Guest
Ja wam mówię: Klajber czy jak mu tam dojdzie do koryta i dojebie nowy podatek. ale zanim to zrobi, powie: Read my lips - no more taxes.

Do góry Bottom