Metale szlachetne, ceny, bicie monety itp.

Lahon

New Member
4
0
Nie wiem w której części forum pytać więc pytam tu.

Proszę żeby ktoś polecił mi jakąś dobrą stronę z aktualnymi cenami metali szlachetnych: srebra, złota i platyny. Najlepiej polską bo interesuje mnie cena w złotówkach. Wiem że ceny tych metali podaje się w uncjach ale może gdzieś podają po prostu w gramach albo w kilogramach? I koniecznie oznakowanie próby.

To była pierwsza moja prósba. A druga jest taka że chcielibyśmy w kilka osób znajomych złożyć się i bić własną monetę której wartość nominalna byłaby zbliżona (w cenach średnich długookresowych) do wartości realnej kruszca. Nie znam się na prawie. Czy można bić własną monetę z indywidualnymi oznaczeniami i ją opatentować żeby była chroniona prawnie? Czy trzeba to zlecić jakiejś mennicy a samemu w domu nie można?

Chyba o takich sprawach tu rozmawiacie? Pozdro. Lahon

PS. Forum Libertarian » Gadulec » Hyde - Park - ten wpis "Gadulec" jest naprawdę głupi - tak jak mój nick. Nie możecie tego inaczej jakoś nazwać?

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
na tej stronie masz aktualny kurs w dowolnej walucie
http://www.xe.com/ucc/
1 to 1 uncja w lewym okienku na samym dole wybierasz se metal, w prawej zlotowki czy inna walute
nie snam zadnego serwisu na calym swiecie podajacego kurs w gramach, ale przeciez latwo se samemu obliczyc...
nie rozumiem o co ci chodzi z ta proba...

w polsce jedynie nbp moze bic pieniadz, wszystko inne to "zetony" i inne tam...
ale jak se chcesz w domu dla siebie robic to kto ci w tym przeszkodzi???

btw tez jestem zainteresowany wlasnymi monetami...

OP
OP
L

Lahon

New Member
4
0
Dobra strona. Dzięki

1 kilogram = 35,3 uncji.
1652 zł - 1kg srebra
114000 zł - 1kg złota
125500 zł - 1kg platyny

Oczywiście wartości zaokrąglone. Myślałem że Platyna jest o wiele droższa od złota a jak widać wcale nie tak bardzo.

Próba to ilość złota w złocie (albo srebra w srebrze).

Czy nazwiemy to moneta czy żeton to jeden huj. Nazwa się nie liczy. Ja się pytałem czy legalnie można takie żetony sobie bić, kupić sprzęt do ich bicia oraz opatentować taki żeton z wybranym znakiem. Jeśli tak to wystarczy kupić kg srebra, maszynę, opracować znak i lecimy z własnym "żetonem".

Pytanie też jest czy można sobie później otworzyć stronę z ogłoszeniami drobnymi w internecie gdzie ceny byłyby podawane w tych naszych żetonach... Czyli takie wprowadzenie własnej waluty. Interesuje mnie to od strony prawnej, żeby wszystko było zgodne z prawem.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
wiem co to proba, ale na co ci to, kurs jest zawsze za 999 czyli min 99.9% zlota w zlocie. wszystko inne byloby kompletnie bez sensu
platyna strasznie poleciala na pysk w ciagu ostatnich 6ciu miesiecy.

jak cos takiego wyglada prawnie to nie wiem, bo tzw prawo tworzone przez wiesniakow z wiejskiej 1, i tak niezbyt mie interesuje...
jedno jest pewne cokolwiek bys tu nie robil, to i tak zawsze sie znajdzie cosik niezgodne z tym prawem...

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Lahon napisał:
Czyli takie wprowadzenie własnej waluty. Interesuje mnie to od strony prawnej, żeby wszystko było zgodne z prawem.

Podejrzewam że możesz mieć problemy gdy nazwiesz te monety pieniędzmi, albo walutą
-nawet gdy nie będą mieli podstaw prawnych to wymyślą "że jest to rażące narusznie żywotnych interesów kraju". Patrz przykład "wewnętrznego terrorysty" NotHausa, sądzi go prokurator polityczny który kiedyś został oddelegowany aby sądzić w procesach Huseina http://libertarianizm.net/thread-1227-lastpost.html
http://libertarianizm.net/thread-42.html

Lepiej więc na takiej monecie wytłoczyć napis:
To nie jest pieniądz :)
a na rewersie, uwaga: to nie jest moneta
Możesz też wybijać monety na podstawie dawnych np. Talarów "jako pamiątkowe" Przynajmniej na początek

Nie nazywaj też monet "Złotymi polskimi", albo "złotymi"
Trojaki warszawskie, półkopek szczeciński, albo grzywna wrocławska, czy denarek wrocławski mogłyby chyba być

fafkulec

Member
61
2
Lahon napisał:
Proszę żeby ktoś polecił mi jakąś dobrą stronę z aktualnymi cenami metali szlachetnych: srebra, złota i platyny.
ja używam złoto/PLN srebro/PLN platyna/PLN

Lahon napisał:
chcielibyśmy w kilka osób znajomych złożyć się i bić własną monetę której wartość nominalna byłaby zbliżona (w cenach średnich długookresowych) do wartości realnej kruszca.
Nie masz uprawnień aby ustalać cenę nominalną czegokolwiek i nie powinienneś próbować jeśli nie chcesz dostać czapy. Chyba, że chcesz bić na monetach jakieś abstrakcyjne liczby bez znaczenia (co proponuję): 1X, 5X, 10X itp.

Lahon napisał:
Nie znam się na prawie. Czy można bić własną monetę z indywidualnymi oznaczeniami i ją opatentować żeby była chroniona prawnie? Czy trzeba to zlecić jakiejś mennicy a samemu w domu nie można?
Też nie znam się na prawie. NotHausa znał się ale idzie do pierdla.
Dlaczego miałbyś chcieć aby moneta była chroniona prawnie? Wybij na niej "contains 1 oz of gold" i niech każdy kto potrafi sprostać tym słowom bije swoje kopie. Jeśli ktoś ją sfałszuje (wybiję monetę niezawierająca 1oz) to problem między nim a przyjmującym monetę. Nie powinienneś w to ingerować.

Avx

Active Member
831
186
Co do monet, to moim zdaniem powinny być na nich dwie rzeczy: logo producenta i skład (ile konkretnie złota/srebra/whatever zawiera).

Abstrakcyjne liczby i wartości, w stylu "10 dolarów" czy nawet jakieś "wolnościowe" np. "10 liberów"; uważam za zbędne i szkodliwe.
Takie wymysły to państwa opracowały, żeby wygodniej oszukiwać obywateli i psuć pieniądz !

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
dokładnie zupełnie wystarczy gdy na metalowym krążku jest napisane 1 uncja czystego złota/srebra whatever...

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Generalnie fajna zabawa
-jakbym miał parę kilo wolnego złota- to bym się w takie rzeczy pobawił:)

Do góry Bottom