- Staff
- 2 946
- 957
Shemyazz napisał:Czytając różne wątki na tym forum, wielokrotnie spotykam się z gnojeniem masonów ile wlezie (szczególnie przez krzysia). Swego czasu byłem nimi zafascynowany, ale głównie na gruncie mistyki, o działalności politycznej nie wiem prawie nic. Moje pytanie: czym aż tak podpadli i czy są potencjalnym zagrożeniem dla wolności?
Jak wprowadzanie ideałów miłosci, równosci i braterstwa odbija się w polityce?
Shemyazz napisał:Czytając różne wątki na tym forum, wielokrotnie spotykam się z gnojeniem masonów ile wlezie (szczególnie przez krzysia).
Piter1489 napisał:A co do samego Weishaupta, to pytanie do Krzysia:
Zawsze piszesz o nim w stylu "jezuicki śmieć", wiem, że uczył się u jezuitów, później założył bractwo iluminatów bawarskich, które niby oficjalnie jezuitów zwalczało, o co chodzi z tymi jezuitami?
Wikipedia napisał:Twierdził, że aby zapanować nad światem, należy wpierw opanować:
* szkolnictwo – modelowanie społeczeństwa;
* finanse – kto ma pieniądze, dyktuje prawo;
* ustawodawstwo – przygotować ogólnoświatowy kodeks prawny i sądownictwo;
* politykę i gospodarkę – ustalić linię postępowania dla federacji państw;
Niektóre działy nauki, a w szczególności:
* historię – co ludzie powinni wiedzieć i sądzić o wydarzeniach z przeszłości;
* psychologię – jak ludzie powinni myśleć;
* medycynę – kontrola nad życiem i śmiercią człowieka;
Opanować należy też:
* filantropię i przez nią nastawić ludzi przychylnie do kandydatów na przywódców;
* religię, czyli w co ludzie powinni wierzyć;
* mass media, co społeczeństwo powinno wiedzieć o aktualnych wydarzeniach na świecie i jak powinno je interpretować.
kr2y510 napisał:byli po tych samych pieniądzach. Tak jak Stalin, Hitler i Piłsudski.
H@@LIGANS napisał:Hitler mason? Nie moge sie z tym zgodzic