Marzenie Jasia spełniło się

D

Deleted member 427

Guest
wreszcie będzie można promować równe szanse w sposób najbardziej optymalny.

Od nowego roku wchodzi w życie ustawa, która zakazuje dyskryminacji ze względu na płeć, rasę, pochodzenie etniczne, narodowość, religię, wyznanie, światopogląd, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną. Ustawa chroni przed dyskryminacją m.in. w pracy.
Ustawa wprowadza do polskiego prawa przepisy dyrektyw Unii Europejskiej, których niepełne wdrożenie zarzucała Polsce Komisja Europejska. Precyzuje, w jakich sytuacjach nierówne traktowanie jest przestępstwem, a w jakich różnicowanie poszczególnych grup obywateli jest dopuszczalne.

Ustawa nie dotyczy sfery życia rodzinnego i prywatnego. Nowe przepisy nie będą także odnosić się do reklam i dzieł artystycznych, bo ich zastosowanie pogwałciłoby istniejącą w Polsce wolność słowa.(...)

Każdy, wobec kogo zasada równego traktowania została naruszona, będzie miał prawo do odszkodowania.
Co więcej, w takich sprawach nie będzie stosowana zasada domniemania niewinności, czyli osoba oskarżona o dyskryminację musi udowodnić, że się jej nie dopuściła.(...)

Nie będzie można jednak powoływać się na przepisy ustawy w życiu prywatnym, a więc właściciel mieszkania będzie mógł wynajmować swój lokal np. tylko osobom bezdzietnym.

http://praca.wp.pl/title,W-pracy-juz-ni ... caid=1b87d

dwie sprawy. pierwsza - litościwy ustawodawca wyłączył spod działania ustawy tzw. "życie prywatne". wciąż będę więc mógł nie wynająć mojego mieszkania ćpunowi, a nawet decydować o tym, kto mnie w moim mieszkaniu odwiedza. w dalszym ciągu mogę (chyba) wyprosić Murzyna lub - co ciekawsze - zaprosić do siebie palacza i pozwolić mu palić. dziw, że na taki ciemnogród się pozwala.

dwa - mam lamerskie pytanie: w jaki sposób egzekwuje się takie ustawy?

rozmowa kwalifikacyjna na stanowisko sekretarki: po lewej jakaś zgrabna dupa, po prawej mniej zgrabna. kierując się jak najlepszym interesem firmy wybieram tę po lewej :)

jak urzędas ustali, czy doszło do dyskryminacji ze względu na wiek/wygląd/cokolwiek?

Shemyazz

New Member
500
38
RE: Marzenie Jasia Skoczkowskiego spełniło się

Kiedy idziemy hailować? :D Swastyka by się przydała. Zaraz wyjdzie na to, że nasza konstytucja jest sprzeczna z UE.

Tak się zastanawiam... Czy jeżeli zostanę skazany za dyskryminację na jakimkolwiek tle, mogę oskarżyć sąd o dyskryminację na tle światopoglądowym?

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest

Czy jeżeli zostanę skazany za dyskryminację na jakimkolwiek tle, mogę oskarżyć sąd o dyskryminację na tle światopoglądowym?

warto sprawdzić :) :)

A

Antoni Wiech

Guest

kawador napisał:

rozmowa kwalifikacyjna na stanowisko sekretarki: po lewej jakaś zgrabna dupa, po prawej mniej zgrabna. kierując się jak najlepszym interesem firmy wybieram tę po lewej :)

jak urzędas ustali, czy doszło do dyskryminacji ze względu na wiek/wygląd/cokolwiek?
Banalnie łatwo. Ta brzydsza dupa zachęcona bliboardami unijnymi (które pewnie się pojawią) z jakimiś zdjęciem smutnej laski i napisem "nie daj się dyskryminować!" i adresem urzędu, uda się do takiego urzędu. Tam spotka urzędniczkę, której powie, że jesteś nagrzaną seksualną świnią, wpierdoli Ci się kontrola, porównają CV obu lasek, okaże się, że ta brzydsza miała jedną szkołę więcej i masz przejebane.

Z resztą można zrobić to prościej i urządzić prowokacje. Takie rozwiązania już były proponowane w związku z tym, że jakiś kandydat na prezydenta Wawy uważał, że selekcjonerzy nie wpuszczających do klubu wybranych ludzi ich dyskryminują. Na pytanie do urzędników czy da się sprawdzić jakby co, czy dochodzi do takiej ewentualnej dyskryminacji, to powiedzieli, że to żaden problem.

Pytanie czy im będzie się chciało...

M

Matrix

Guest

Antoni Wiech napisał:
kawador napisał:

No właśnie, jak to potem udowodnisz, że kierowałeś się dobrem firmy, a nie niecnymi zamiarami, czy estetyką tylko ? Jedna z tych pań może potem cię oskarżyć, że jest dyskryminowana ze względu na wygląd. Ty byś przyjął tą, inny pracodawca tamtą aby być nie kuszonym np ?

Maciek

New Member
39
0

Jestem bardzo zadowolony z tej ustawy. Teraz będzie dużo łatwiej radzić sobie z tego typu problemami.

A

Anonymous

Guest

Maciek napisał:
Jestem bardzo zadowolony z tej ustawy. Teraz będzie dużo łatwiej radzić sobie z tego typu problemami.

Kpisz? Ja byłem różnie dyskryminowany. Staram się unikać takich sytuacji, a jak się muszę narazić na dyskryminację, to jakoś to cierpię w pokorze. Zawsze można się przyczaić z metalową rurką po zmroku i wyczekiwać na chama który się nam naraził.

Maciek

New Member
39
0

Kpisz? Ja byłem różnie dyskryminowany. Staram się unikać takich sytuacji, a jak się muszę narazić na dyskryminację, to jakoś to cierpię w pokorze. Zawsze można się przyczaić z metalową rurką po zmroku i wyczekiwać na chama który się nam naraził.

Nie kpisz. Jestem mocno pragmatyczny. Jeśli chcesz cierp w pokorze, to Twój wybór.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035

Ludzie są tylko ludźmi, zawsze się dyskryminowali i zawsze dyskryminacja będzie, państwowe nakazy i zakazy w niczym tu nie pomogą, mogą nawet pogorszyć sprawę.

Jak mi jakaś dziewczyna odmawia czegoś tam, to mnie dyskryminuje ze względu na wygląd (bo np. się jej nie podobam) i co z tego? Trudno, muszę z tym żyć.

A Jaś to jest w końcu Skoczkowski czy Skoczowski, bo dwie wersje krążą po necie i już nie wiem, która prawdziwa? ;)

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958

Dwie sprawy:

1. Zasada tak stara jak Internet - nie karmimy troli. Maciek możesz czuć się dyskryminowany i mnie pozwać.
2. Trzymajmy się nicków z forum, co prawda Jaś publikuje swoje ... artykuły pod nazwiskiem, ale na tym forum udziela się pod nickiem, może sobie nie życzyć swojego nazwiska na tym forum. dlatego zmienię nazwę tematu.

Shemyazz

New Member
500
38

Maciek napisał:

To czy to jest problem czy nie, zależy od przyjętego punktu widzenia. Dla złodzieja sprawiedliwość też jest problemem.

Mając do wyboru ruchać białą, murzynkę i azjatkę, wybrałbym murzynkę i azjatkę na raz. Dlatego że są egzotyczne/brudne/niearyjskie. I to jest dyskryminacja rasowa. Wykluczam białą nie ze względu na to, że jest gorsza w łóżku, głupsza, czy co tam chcesz, tylko dlatego, że ma białą cipę.

Zatrudniając sobie kogoś do zaprojektowania domu będę patrzył na jego kwalifikacje, cenę, i inne co tylko sobie wymyślę i będzie to dyskryminacja na tle kwalifikacyjnym, cenowym i jakim tylko chcę.

Life is brutal, kwestią mojej wolności jest wybrać z kim chcę współpracować.

Kolejny raz pokazujesz, że libertarianinem nie jesteś.

M

Matrix

Guest

Shemyazz napisał:
Zatrudniając sobie kogoś do zaprojektowania domu będę patrzył na jego kwalifikacje, cenę, i inne co tylko sobie wymyślę i będzie to dyskryminacja na tle kwalifikacyjnym, cenowym i jakim tylko chcę.

Life is brutal, kwestią mojej wolności jest wybrać z kim chcę współpracować.
Life is brutal, dziękujemy panu za ofertę, ale białych nie zatrudniamy co z tego, że pan ma kwalifikacje, jest pan za chudy i nosi pan okulary, wolimy bardziej przesadzistych, do widzenia. Co nie wiedział pan żem jest libertarianin ?

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958

Matrix napisał:
Life is brutal, dziękujemy panu za ofertę, ale białych nie zatrudniamy co z tego, że pan ma kwalifikacje, jest pan za chudy i nosi pan okulary, wolimy bardziej przesadzistych, do widzenia. Co nie wiedział pan żem jest libertarianin ?

No i ? zatrudni pod swoje gusta i przegra na rynku z firmą która zatrudni optymalnych pracowników (a czy to będą żydowskie lesbijki transwestytki czy mongolscy zezowaci sataniści to nikogo nie powinno obchodzić)

Shemyazz

New Member
500
38

Matrix napisał:

Jak idę do klubu i selekcjoner mnie nie wpuszcza, zazwyczaj nie mówi dlaczego. Mówi po prostu "Pana nie zaproszę". Takie prawo własności.

M

Matrix

Guest

Shemyazz napisał:
Jak idę do klubu i selekcjoner mnie nie wpuszcza, zazwyczaj nie mówi dlaczego. Mówi po prostu "Pana nie zaproszę". Takie prawo własności.
Nie prawda, trener cię obserwuje w działaniu nie ocenia tylko po wyglądzie, wtedy byśmy mieli samych przystojnych, dobrze zbudowanych piłkarzy, a tak nie jest są utalentowane brzydactwa, chude to małe, krzywe nogi, ale ma talent. Właśnie w sporcie odpada dyskryminacja jakakolwiek, liczy się przydatność do "zawodu"

Shemyazz

New Member
500
38

Matrix napisał:
Nie prawda, trener cię obserwuje w działaniu nie ocenia tylko po wyglądzie, wtedy byśmy mieli samych przystojnych, dobrze zbudowanych piłkarzy, a tak nie jest są utalentowane brzydactwa, chude to małe, krzywe nogi, ale ma talent. Właśnie w sporcie odpada dyskryminacja jakakolwiek, liczy się przydatność do "zawodu"

Chodziło mi o klub a la disco, nie klub sportowy, ale wszystko sprowadza się do tego samego ;)

A

Anonymous

Guest
Wiesz co jest zabawne? Nie zrozumiałbyś moich marzeń, to taka charakterystyka tych rzeczy, które są naprawdę prywatne. Wiedział to Wujek Bill i wiedziała Ciocia Ludwig. A Ty nie wiesz, palancie.

A

Antoni Wiech

Guest
Rozmawiałem jakiś czas temu z kolegą pracującym w korporacji, który miał znaleźć sobie podwładną. Przeprowadził wiele rozmów z różnymi osobami, głównie kobietami, a my jego koledzy jak to męskie szowinistyczne świnie spytaliśmy się, czy wybrał najładniejszą. Odpowiedział, że wybrał najbrzydszą. To był pewnego rodzaju szok :D Oczywiście zapytaliśmy "dlaczego?!" Odpowiedział "Słuchajcie, ja mam dziewczynę, jest wiele wyjazdów służbowych, różnych imprez, alkohol itd. Wcześniej czy później mogłoby się to źle skończyć. A tak mam luz. Traktuję ją po prostu jako zwykłego pracownika i współpracuje mi się z nią bardzo dobrze." To jest dopiero dyskryminacja! :D

Do góry Bottom