List do senatorów RP w sprawie zmiany ustawy Prawo o zgromadzeniach

D

Deleted member 427

Guest
Przegłosowane. Nazwiska do zapamiętania zakreślone na czerwono:

544620_10151954226955725_1512536708_n.jpg

M

Matrix

Guest
34 przeciw to dużo, senat jest jednak potrzebny, choćby dlatego, ażeby zaznaczyć sprzeciw.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Misiołek z Bytomia był kiedyś szefem Śląskiego UPR. W sumie to dobrze, że JKM/UPR się nie dostał do sejmu...
I na przyszłość jest z tego nauka. Jak ktoś kiedyś Wam powie - ale ja byłem w UPR - to jest to żaden argument.

Maćku (do MD), czy jak był już w PO to też mu robiłeś kampanię? :p

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Misiołek z Bytomia był kiedyś szefem Śląskiego UPR. W sumie to dobrze, że JKM/UPR się nie dostał do sejmu...
I na przyszłość jest z tego nauka. Jak ktoś kiedyś Wam powie - ale ja byłem w UPR - to jest to żaden argument.

Maćku (do MD), czy jak był już w PO to też mu robiłeś kampanię? :p

Jak był już w PO, to zdaje się byłem po libertariańskiej informacji zdaje się co do niego i paru innych upeermanów (Jażdżyk itp.) . No a ja te informacje traktuje poważnie, więc nie misiołkowałem :) Jak Misiołek był szefem UPR w Bytomiu, to pamiętam, że startował ktoś o nazwisku Knotz czy jakoś tak (albo jego żona?...), wtedy kleiłem czarne plakaty z hasłem "kara śmierci dla morderców". Lata 90-te, chyba mi się już to przedawniło ;)

Misiołek był potem zdaje się w PiS. Ani w tedy ani w jak był w PO nie urzekała mnie jego historia :)

OP
OP
sierp

sierp

to ja :-)
577
305
Misiołek nigdy nie był w PiS. Byłem na spotkaniu, na którym mówił o swojej decyzji opuszczenia UPR i przejścia do PO.

OP
OP
sierp

sierp

to ja :-)
577
305
34 przeciw to dużo, senat jest jednak potrzebny, choćby dlatego, ażeby zaznaczyć sprzeciw.

Faktem jest, że Senat wprowadził kilka poprawek łagodzących zapisy nowelizacji:
- skrócenie terminu zgłaszania zgromadzenia z 6 dni do 3 dni roboczych;
- ograniczenie kary grzywny dla przewodniczącego zgromadzenia do przypadku umyślnego niestosowania przewidzianych ustawą środków w przypadku naruszania prawa przez użytkowników;
- zmniejszenie grzywien dla przewodniczącego i uczestników zgromadzenia z 7 i 10 tys. zł do wysokości standardowych (czyli obecnie 5 tys. zł);
- sprecyzowanie, że w przypadku, jeśli zostaną zgłoszone dwa zgromadzenia "w tym samym miejscu i czasie" i organ gminy uznając, że nie jest możliwe ich rozdzielenie nakaże organizatorowi zgromadzenia zgłoszonego później zmienić miejsce lub czas zgromadzenia, a ten tego nie zrobi, to zakazuje się tylko tego zgromadzenia zgłoszonego później, a nie obu.
Tym niemniej poprawki nie są wystarczające. Ponadto Sejm może je jeszcze odrzucić.
Żaden z senatorów PO, poza Józefem Piniorem, nie zdecydował się jednak głosować za odrzuceniem nowelizacji w całości, chociaż niektórzy (jak np. Adam Ździebło) zgadzali się z argumentami zawartymi w liście.

Do góry Bottom