Lasy Państwowe, monitoring i 2 wojna światowa

A

Artur Wojnarowicz

Guest
1. Witam. Od jakiegoś czasu zainteresowałem się sprawą polskich lasów. Jak wiemy istnieją w naszym kraju lasy jednostek (prywatna własność), i stanowiące większość Lasy Państwowe, czyli jak by nie było, należące do rządu, dostępne jednak dla obywateli. Moje pytanie brzmi, czy istnieją w państwie polskim Wolne Lasy. Chodzi mi o lasy, które nie byłyby ani własnością państwa ani własnością prywatną. Czy są takie u nas?
2. Teraz inna sprawa. Poziom naszych lasów. Jak wiadomo, 2 tysiące lat temu, w czasach słowiańskich, jak się szacuje, 80 procent powierzchni współczesnej polski stanowiła puszcza, dżungla europejska. Były to głębokie i mroczne nieprzebyte obszary. Teraz mamy według szacunków optymistycznych 30 procent powierzchni lasów. Chciałbym się zapytać o te tereny. Czy są u nas gdzieś jeszcze takie miejska, które są nieodkryte, gdzie ludzka stopa od początku naszej obecności jeszcze nie stanęła? Czy mamy w Polsce nieznane regiony? Myślałem trochę o krainach wielkich jezior, na Mazurach. Myślałem też o naszych górach. Więc jeśli ktoś ma takie, informacje, proszę o odpowiedzi.
3. A TERAZ SPRAWA NAJWAŻNIEJSZA. Ostatnio dowiedziałem się, iż istnieje coś takiego, jak monitoring lasów (państwowych). Nadleśnictwa umieszczają w lasach kamery, by walczyć z kradzieżami. Wydawało mi się, że w Polsce jest tak dużo lasów, że nie da się nad nimi zapanować, i żyją one własnym życiem. Natomiast informacja o monitoringu wywołała w mojej wyobraźni obraz, gdzie każdy las w całej Polsce jest pod totalną kontrolą. Każdy fragment każdego lasu ma poukrywane gdzieś na gałęziach drzew kamery, i wszystko nadleśnicy obserwują. Totalna kontrola, zamach na WOLNOŚĆ! Przecież wojna skończyła się 70 lat temu, a nawet do dziś znajdujemy w lasach miny, broń, i inne pozostałości. Gdyby było w Polsce tak mało lasów, i byłyby one tak świetnie kontrolowane, wszystkie pozostałości zostałyby usunięte w dwa lata po wojnie. Czy więc Lasy Państwowe to powierzchowna fikcja? NAJWAŻNIEJSZE MOJE PYTANIE. Ile jest kamer w polskich lasach i gdzie są one zlokalizowane? Czy są jakieś mapy ich dokładnych lokalizacji na terenie całego kraju? Z góry dzięki za odpowiedzi.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
1. Witam. Od jakiegoś czasu zainteresowałem się sprawą polskich lasów. Jak wiemy istnieją w naszym kraju lasy jednostek (prywatna własność), i stanowiące większość Lasy Państwowe, czyli jak by nie było, należące do rządu, dostępne jednak dla obywateli. Moje pytanie brzmi, czy istnieją w państwie polskim Wolne Lasy. Chodzi mi o lasy, które nie byłyby ani własnością państwa ani własnością prywatną. Czy są takie u nas?
na terytorium zwanym polska, nie ma ani skrawka ziemi niczyjej... no chyba że nie uznaje sie państwa wtedy ziemia państwowa jest niczyja o ile nie została ukradziona komuś bo wtedy należy do tego kogoś abo spadkobiercy...

2. Teraz inna sprawa. Poziom naszych lasów. Jak wiadomo, 2 tysiące lat temu, w czasach słowiańskich, jak się szacuje, 80 procent powierzchni współczesnej polski stanowiła puszcza, dżungla europejska. Były to głębokie i mroczne nieprzebyte obszary. Teraz mamy według szacunków optymistycznych 30 procent powierzchni lasów. Chciałbym się zapytać o te tereny. Czy są u nas gdzieś jeszcze takie miejska, które są nieodkryte, gdzie ludzka stopa od początku naszej obecności jeszcze nie stanęła?
a ile masz lat i ile ma lat ten inny ktoś?
Czy mamy w Polsce nieznane regiony? Myślałem trochę o krainach wielkich jezior, na Mazurach.
nie
Myślałem też o naszych górach. Więc jeśli ktoś ma takie, informacje, proszę o odpowiedzi.
góry są moje a nie wasze... ;)

Do góry Bottom