Larry Wachowski zmienił płeć

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
"Matrix" zeszedł na dno, jedynie pierwsza część mi się podobała. Teraz Larry postanowił "zostać kobietą"i został Laną.

4kinopoisk.ru-Lana-Wachowski-1911019.jpg

Podobno nawet zmienił płeć
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lana_i_Andy_Wachowscy
-a według ruvr.ru zmienia http://polish.ruvr.ru/2012_08_04/zmiana-plci-Wachowski/

ps. Ten wątek powinien raczej znaleźć się w nierządzie -z pytaniem o definicję kobiety.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Definicja kobiety biologiczna to chyba opiera się o chromosomy, no nie?

Natomiast modyfikacje ciała to jego prywatna sprawa. Biologicznie będzie i tak facetem. Dobrze podsumował to jakiś komentator w dyskusji o Grodzkiem - jak sobie jeszcze ujebie nogi i ręce, to nie stanie się przecież samicą zaskrońca? Ludzie mogą ucinać sobie, co tam chcą. Mogą nazywać się jak tam sobie chcą. Mogą ubierać się w babskie łaszki. O ile wiem, nie mogą zmienić sobie DNA jeszcze.

sierp

to ja :-)
577
305
A mi się podobały wszystkie części "Matrixa", a także "Więź" i "V jak Vendetta".
Natomiast co do zmiany płci - wg mnie to, jak sobie człowiek modyfikuje własne ciało, to jego sprawa i można tu najwyżej komentować, czy ma w tym dobry, czy zły gust, podobnie jak w ubiorze. Ale ponoć o gustach się nie dyskutuje...
A czy ktoś będzie Lanę Wachowski nazywał kobietą, czy mężczyzną udającym kobietę, jest to obojętne. Dla jednego liczą się geny, dla innego wygląd zewnętrzny czy "płeć mózgu". A zdarzają się przypadki trudne do zaklasyfikowania - osoby z zespołem Klinefeltera, osoby niejednorodne genetycznie (jak polska mistrzyni olimpijska Ewa Kłobukowska, która z tego powodu nie przeszła testów na kobiecość obowiązujących na zawodach sportowych w 1967 r. - dzisiejsze, a nawet o rok późniejsze by przeszła), hermafrodyci (można przeczytać, że inna polska mistrzyni olimpijska w biegu na 100 metrów Stanisława Walasiewicz była zewnętrznie obojnakiem, a genetycznie mężczyzną), osoby, u których nastąpiła samorzutna zmiana płci pod względem wyglądu zewnętrznego (choć nie genetycznym) - jak Zoe Brain albo Than Sein. Być może w przyszłości ludzie będą mieć możliwości modyfikowania swojego ciała również genetycznie, przeszczepiania mózgów w inne ciała czy zapisu świadomości w sztucznych ciałach. Obok transseksualistów mogą pojawić się transgatunkowcy :) i cyborgi. Wtedy kwestia wyboru przez kogoś takiej czy innej płci stanie się kwestią niewartą uwagi - podobnie jak dziś nie zwracamy wielkiej uwagi na to, jakie ktoś założył skarpetki...

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 036

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Powiedzmy, że w jakichś dziedzinach będzie trzeba przyjąć kryteria decydowaniu o płci, np. w prywatnych ligach sportowych. Wtedy raczej nie deklaratywnie, jak kto się tam czuje i ubiera, czy nawet co mu tam zwisa, ale na podstawie choćby testów genetycznych. I wtedy niezależnie od tego, jak się kto czuje, czy jak się deklaruje, nie będzie mógł uchodzić za pożądaną płeć. Będzie dyskryminowany.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 811
Wtedy kwestia wyboru przez kogoś takiej czy innej płci stanie się kwestią niewartą uwagi - podobnie jak dziś nie zwracamy wielkiej uwagi na to, jakie ktoś założył skarpetki...
Widać, że pan Jacek nie spotkał się nigdy z lobby estetów, sandałowców-bosostopowców, którzy na prawdziwych patriotów naskakują, którzy po rzymsku noszą jeszcze skarpety...:)

D

Deleted member 427

Guest
Że Larry zmieni płeć ploty chodziły krótko po premierze pierwszego Matrixa. Przy czym oni rzadko się fotografują i udzielają wywiadów, więc nie miałem okazji natknąć się na fote "Wachowskiego po transformacji". Do dzisiaj.

sierp

577
305
Powiedzmy, że w jakichś dziedzinach będzie trzeba przyjąć kryteria decydowaniu o płci, np. w prywatnych ligach sportowych. Wtedy raczej nie deklaratywnie, jak kto się tam czuje i ubiera, czy nawet co mu tam zwisa, ale na podstawie choćby testów genetycznych. I wtedy niezależnie od tego, jak się kto czuje, czy jak się deklaruje, nie będzie mógł uchodzić za pożądaną płeć. Będzie dyskryminowany.

Kryteria decydowania o płci w sporcie nie są wcale takie oczywiste, są różne dla różnych zawodów i organizacji i zmieniają się z czasem. Obecnie do udziału w np. igrzyskach olimpijskich dopuszczeni są nawet transseksualiści. No ale każdy może sobie przyjąć (przynajmniej powinien móc) dowolne kryteria decydowania.

sierp

577
305
Dla mnie pojebane jest tylko jedno: http://www.filmweb.pl/Matrix

W różnych miejscach widziałem, to samo, po kiego to zmieniać. Matrixa i inne filmy nakręcił z bratem jeszcze jako Larry i tak powinno pozostać.

Opisy na nowych wydaniach dvd starych filmów w stylu "film braci Wachowskich" też będą zmieniać na "film rodzeństwa Wachowskich"?

Kiedyś, potem jak w ramach rozprawiania się ze stalinizmem przemianowano Stalingrad na Wołgograd, rada miejska Rudy Śląskiej zmieniła nazwę ulicy Obrońców Stalingradu na Obrońców Wołgogradu - i taka ulica była tam przez lata :)

Do góry Bottom