kult w Kłodzku nie wystąpi? bo parafianie nie pozwolą

whirlinurd

Member
556
19
Kazik powinien podziękować im za darmową reklamę - co do tekstu Babilon

to przy szczerych chęciach nie rozumiem o co chodzi w jego tekstach przypomina mi to jakieś bełkoty np. Armii ( choć lubię ich początki które i tak czy siak były bełkotem/poezją - wiem że trudno czasami wprost zdemaskować wroga ) i jeżeli ktoś opowiada jakieś para-rastafarinaskie poezje o Babilonie każdy wie co to? ( w tym przypadku o jakichs heretyckich(?) interpetacjach pisma tzw. św. przez jakiś tam masonów-mocherów ) to jak to powiązać z jego popieraniem ucisku Unii Europejskiej czy też Rzeczpospolitą Polską z jego Zaiksem - jestem na to za głupi :) dlatego puszczam sobie jego mp3 o PRLu w którym wykorzystał "sampling" czyli kopiowanie... ;)

Barcisz

New Member
111
2
Znalazły się natomiast sformułowania mówiące, że formacja prezentuje muzykę "alternatywną i psychodeliczną", której "do tej pory nie było w Kłodzku".
nie żartujmy sobie, to poważny zarzut.

whirlinurd, jak na moje, Kazik niektóre poglądy ma dość mocno "obok" (deklarował się zresztą jako konserwatywny liberał i snuł jakieś tęsknoty za monarchią), ale ogólnie teksty ma bardzo celne - w wywiadach gorzej wypada, gdy niektóre poglądy wypowiada wprost.
zresztą, celność traktujących o polityce tekstów wykonawców punkowych i post-punkowych, polega na tym, że zazwyczaj są to teksty krytyczne - mocne i odważne - a nie konkretna propozycja zmian. ale spoko, taka ich rola. mi tam, jak miałem 12-16 lat, Kazik dość mocno przearanżował światopogląd.
a jeśli chodzi o sampling, cytowanie riffów (fragmentów tekstów również) itp, to Kazik i jego zespoły sporo się od innych "napożyczali":)

A

Antoni Wiech

Guest
Ja to pamiętam Kazia jak powiedział w TV, że najbliżej mu do UPR :D

Mam respekt do niego, bo też nasiąkłem antysystemowością dzięki niemu. Pąmietam jak się kupowało jeszcze kasety i chłonęło jego teksty, które znacznie różniły się od plastiku wokół.

Co do samej jego twórczości to za Kultem nie przepadam i nie mam obcykanych ich płyt, ale na samych jego solowych płytach, musi być przynajmniej jeden numer o pedałach i jeden antyklerykalny :D No i Kaziu jest antyklerykalny, tego się nie da ukryć. Ci mieszkańcy więc tak obok nie trafiają.

I dochodzimy tutaj do problemu kolektywnej własności. Jedni chcą, drudzy nie chcą i co dalej? Powinni to rozwiązać chyba za pomocą demokracji uczestniczącej :D

ps. co do samplingu to jasne, już nawet nie w samych utworach, ale Oddalenie jest w całości zrobione z sampli, za które nie sądzę, że Kazimierz zapłacił.

A

Anonymous

Guest
Barcisz napisał:
whirlinurd, jak na moje, Kazik niektóre poglądy ma dość mocno "obok" (deklarował się zresztą jako konserwatywny liberał i snuł jakieś tęsknoty za monarchią), ale ogólnie teksty ma bardzo celne - w wywiadach gorzej wypada, gdy niektóre poglądy wypowiada wprost.
zresztą, celność traktujących o polityce tekstów wykonawców punkowych i post-punkowych, polega na tym, że zazwyczaj są to teksty krytyczne - mocne i odważne - a nie konkretna propozycja zmian.
Kaziu ma te jednak dość rzadką wśród artystów cechę, że z jego krytycznych tekstów wynika, że wolny rynek jest dobry, a nie jest winien złu całego świata...
I choć poglądy ma upeerowskie, to jednak ładnych parę lat temu to chyba on był pierwszą osobą, która zaczęła mnie kierować na właściwy tor. Na ile mogę sobie przypomnieć, bo to już dość dawno było.

whirlinurd

Member
556
19
według mnie teksty świadczą o tym że Kazik jest religijnym człowiekiem :) tylko ja tej religijności nie kumam co mi z ośmieszania mochera? kiedy dookoła zaciska się pętla prawnych absurdów?
nie wiem czy to prawda ale ponoć w jakimś okresie obracał się w środowisku Świadków Jehowy - problem w tym że człowiek poszukujący prawdy nie może zatrzymać się na "fazie" polityki realnej ;) czasami gdy "dyskutuje" z mormonami czy też świadkami wyczuwam ich ślepą wiarę w kult rządu - nawet w ich reklamówkach jest wzmianka o budowie jakiegoś rządu :s jeżeli w fazie upr są takie mity jak 'własność' intelektualna patenty na krzesło koło stół co tam kto chce cały ten urzędowy syf który ogranicza wolność będzie trwać co mi z banialukowej zmiany nazw na "pogłówny" "podymny" polany jakimś niestrawnym korwinowym sosem "elit" "plebsów" - chociaż pamiętam jak w swym zapętleniu porównał wartość sztuki do wartości worka z ziemniakami :) miał racje! ale kiedy określał wartość swojego artykułu miał inne zdanie :) to samo się tyczy Kazika jestem obojętny na protesty protestujących kiedy wiem że oprotestowany gotowy jest zaglądać komuś do domu w poszukiwaniu własności intelektualnych...

Barcisz

New Member
111
2
Antoni Wiech napisał:
Ja to pamiętam Kazia jak powiedział w TV, że najbliżej mu do UPR
wiele razy to mówił:)

Antoni Wiech napisał:
ps. co do samplingu to jasne, już nawet nie w samych utworach, ale Oddalenie jest w całości zrobione z sampli, za które nie sądzę, że Kazimierz zapłacił.
na pewno nie zapłacił, przyznawał, że samplując nie płaci ani nie pyta oryginalnych wykonawców o zgodę. tłumaczył to umiłowaniem hip-hopowej kultury i wynikającej z niej idei wolnego samplowania.
ogólnie, podejście do praw autorskich ma bardzo wybiórcze - nie oszukujmy się, egoistyczne:)

whirlinurd napisał:
według mnie teksty świadczą o tym że Kazik jest religijnym człowiekiem
był. można powiedzieć, że był antyklerykalnym, biblijnym chrześcijaninem, inspirującym się w jakimś stopniu świadkami jehowy i rastafarianizmem.
potem zadeklarował się jako agnostyk i późniejsze teksty już to potwierdzają.
tu taki fragment, z nieeleganckim czasownikowym rymem, ale dobrze obrazuje, o co mi chodzi;):
Ja jestem dla siebie jedynym morałem
I dawno się z tego już nie spowiadałem
Że boga szukają ci co potrzebują
Lub tacy co ojców wolę wykonują

sunrrrise

New Member
74
3
Hehe, i wyjdzie na to, że to nie JKM i UPR, a Kazik himself jest nie tylko sprawcą zgonu taty, ale też głównym antysystemowym naganiaczem:]

Dla Kazika mam przeogromny szacunek choć z jego poglądami na IP zgodzić się nie potrafię. Dla mnie w polskim muzycznym światku na szczycie jest Kazik w większości postaci, potem długo, długo nic.

Mnie również mocno "przearanżował światopogląd". Antysystemówka serwowana przez inne, nawet punkowe, bandy jest jednak mocno gówniarska, a Kazik wali między oczy logicznymi argumentami często używając prostych a trafnych porównań.

Zresztą, to nie jest muzyk, to wieszcz. Chuj tam z Mickiewiczem, może on Kaziowi co najwyżej sznurówy wiązać.

crack

Active Member
784
110
Odbył się ten koncert w końcu ?
Co do UPR to Kazikowi najbliżej do nich, ale jednak ma poglądy mniej konserwatywne, czytałem w wywiadzie że w UPR nie podobają mu się ciągotki antysemickie i rola kobiet w życiu społecznym, poza tym jest antyklerykałem, to co go łączy z UPR obyczajowo to niechęc do gejów i aborcji (chociaż nie wiem czy Kazik jest jej przeciwny w kazdym aspekcie). Kazik to taki umiarkowanie konserwatywny liberał.
Sam zespół uwielbiam.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
crack napisał:
Co do UPR to Kazikowi najbliżej do nich, ale jednak ma poglądy mniej konserwatywne, czytałem w wywiadzie że w UPR nie podobają mu się ciągotki antysemickie i rola kobiet w życiu społecznym, poza tym jest antyklerykałem, to co go łączy z UPR obyczajowo to niechęc do gejów i aborcji (chociaż nie wiem czy Kazik jest jej przeciwny w kazdym aspekcie). Kazik to taki umiarkowanie konserwatywny liberał.
Sam zespół uwielbiam.

-podejrzewam że nie
chyba że na jakiejś górze, w gumiakach i pod duża folią
[ po angielsku]

crack

Active Member
784
110
Cyberius napisał:
crack napisał:
Sam zespół uwielbiam.

-podejrzewam że nie
chyba że na jakiejś górze, w gumiakach i pod duża folią
[ po angielsku]

http://wiadomosci.onet.pl/1998201,19,1,1,,item.html
Jednak się odbył ;)

Do góry Bottom