Krytyka Polityczna groziła śmiercią Rybińskiemu

D

Deleted member 427

Guest
News sprzed trzech miechów, dopiero teraz na to trafiłem:

Niniejszym składam publiczny donos do prokuratury, że niejaki Cezary Michalski w piśmie zwanym Krytyka polityczna (proponuję zmianę nazwy na Kloaka polityczna) groził mi śmiercią, a pod jego artykułem wywołała się dyskusja, w której podobne groźby formułowali komentujący artykuł.

Gdyby pismo usunęło artykuł, poniżej wklejam tekst jako dowód (dostęp 6 marca, 14:30)

"Jeśli Rybiński rzeczywiście jest dla współczesnego kapitalizmu reprezentatywny (a patrząc wam w oczy nie potrafię skłamać, że na pewno nie jest), wówczas będę musiał powrócić do dziecięcych fascynacji grupą Baader-Meinhof, tyle że pierwszym i na razie jedynym bankierem, którego zamknę w samochodowym bagażniku będzie właśnie Rybiński. Przynosi on bowiem wstyd nie tylko kapitalizmowi (z natury nieco bezwstydnemu), nie tylko kaście ekonomistów i bankierów (jak wyżej), ale właściwie całemu ludzkiemu gatunkowi, do którego ja także należę, więc za Rybińskiego, chcąc nie chcąc, też muszę się wstydzić. ”

“Dobry wywód. Ale w starożytnym polis Rybiński w najlepszym wypadku został by wygnany, a w najgorszym zabity. Nikt by się z takim dziadem nie bawił w degradację do niewolnika.”

Najpierw środowiska Krytyki politycznej zapraszają lewicowe bojówki niemieckie do Polski żeby wszczynały awantury, a teraz na łamach pisma formułuje się groźby zamknięcia w bagażniku i aluzje pozbawienia życia.

I to wszystko za publiczne pieniądze, bo rząd finansuje Krytykę polityczną. Czy to są właśnie nowe standardy demokracji, o których marzą środowiska Krytyki politycznej, jak ktoś ma inne poglądy to do bagażnika, albo czapa. Szkoda że redaktor Michalski nie fascynował się w młodości Pszczółką Mają, byłby lepszym człowiekiem.

http://rybinski.salon24.pl/397152,donos ... morderstwa

Był powód, żeby angażować prokuraturę?

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
lewak z Kloaki napisał:
Przynosi on bowiem wstyd nie tylko kapitalizmowi (z natury nieco bezwstydnemu), nie tylko kaście ekonomistów i bankierów (jak wyżej), ale właściwie całemu ludzkiemu gatunkowi, do którego ja także należę, więc za Rybińskiego, chcąc nie chcąc, też muszę się wstydzić. ”

Żeby w żywe oczy aż tak kłamać?

A

Anonymous

Guest
Pomijając to czym jest Krytyka Polityczna... To w tych cytatach nie widzę nic zdrożnego. Zwłaszcza w tym drugim. To tak jakby powiedzieć, że gdyby Korniłow ujął Lenina, to by go rozwalił.

Avx

Active Member
831
186
No te cytaty są zgodne z aksjomatami.
Ale cała reszta życia kolesia, który je napisał - nie jest.

Więc każdy pretekst dobry...

Oreł

Well-Known Member
574
465
A tam aksjomaty, nieagresje, pierdoły. Komuchów trzeba tępić, nawet prokuraturą, ba, urzędem skarbowym nawet, jeśli się nadarzy okazja!

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Tak sobie myślę, że jakikolwiek wynik tej sprawy będzie dla nas dobry. Przynajmniej będzie wiadomo co można pisać o czerwonej zarazie i służbach a co nie.

margines

wujek dobra rada
626
84
kr2y510 napisał:
Tak sobie myślę, że jakikolwiek wynik tej sprawy będzie dla nas dobry. Przynajmniej będzie wiadomo co można pisać o czerwonej zarazie i służbach a co nie.
Można to traktować jako ciekawostkę, ale donosicielstwo do służb państwowych, bo ktoś poczuł się urażony to przegięcie. :exclamation:

A

Anonymous

Guest
Nie ma to jak uderzyć we wroga jego własną bronią :). W tym przypadku socjalizmem w socjalistów.

Ale mam pytanie. Przypuśćmy, że dwóch wolnościowców weszło ze sobą na wojenną ścieżkę. Z jakiegokolwiek powodu. No i chyba takie działanie w tym przypadku jest niemoralne, niezasadne. Obydwoje mogą oczekiwać, że druga strona tak nie postąpi, bo wolnościowcy preferują bardziej honorowe rozwiązania, etyczne działania?

margines

wujek dobra rada
626
84
Premislaus napisał:
Nie ma to jak uderzyć we wroga jego własną bronią :). W tym przypadku socjalizmem w socjalistów.

Ale mam pytanie. Przypuśćmy, że dwóch wolnościowców weszło ze sobą na wojenną ścieżkę. Z jakiegokolwiek powodu. No i chyba takie działanie w tym przypadku jest niemoralne, niezasadne. Obydwoje mogą oczekiwać, że druga strona tak nie postąpi, bo wolnościowcy preferują bardziej honorowe rozwiązania, etyczne działania?
Dadzą se po liściu i pozamiatane :cool: Zamiast biegać z donosami do urzędasów..

A

Antoni Wiech

Guest
margines napisał:
Można to traktować jako ciekawostkę, ale donosicielstwo do służb państwowych, bo ktoś poczuł się urażony to przegięcie. :exclamation:
Też tak sądzę. Lepiej już publicznie nawinąć głośno np. "Krytyka Polityczna to organizacja, która po cichu wspiera terroryzm i najprawdopodobniej przekazuje środki finansowe, żeby go wspierać" i jakoś to pseudointelektualnie (żeby przeciętny Mietek to załapał) uzasadnić lub coś w tym stylu. Chuj, że na glinianych nóżkach, ale wtedy ma się ich w szachu. Skoro oni mogą nawijać bzdury, to czemu ja nie mogę?

Do góry Bottom