komuna z wilczą twarzą?

whirlinurd

Member
556
19
http://biznes.onet.pl/zakaz-handlu-na-u ... news-detal

Zakaz handlu na ulicach
dzisiaj, 06:24 IAR

Od dzisiaj zaczynają obowiązywać nowe przepisy pozwalające nakładać grzywny za handel w miejscach niewyznaczonych do tego przez gminę. Sprzedawcy, którzy będą handlować na ulicach czy parkingach mogą być ukarani grzywną do 5 tys. zł. Sąd może też zdecydować o odebraniu im towaru.

Zdaniem Waldemara Nowakowskiego, przewodniczącego Komitetu Handlu Krajowej Izby Gospodarczej, kary nie powstrzymają ludzi od sprzedawania na ulicach. Będzie to raczej ściganie się pomiędzy strażą miejską a tymi, którzy chcieliby handlować. Często są to ludzie, którzy nie mają innych środków do życia. Dlatego powinno się tworzyć takie miejsca, gdzie ludzie będą mogli w przyzwoity sposób handlować - zaznaczył Waldemar Nowakowski. A zgodnie z przepisami, konfiskata towaru sprzedawanego na przykład na miejskich chodnikach może nastąpić nawet wówczas, gdy towar nie stanowi własności handlarza.

Nowe przepisy mają usprawnić pracę strażników miejskich w zakresie zwalczania nielegalnego handlu.
---------------------------------------------------------------------------------------------

OP
OP
W

whirlinurd

Member
556
19
nie wiem... ale wiem że te wilcze twarze są tak zalane nienawiścią do ludzi :) że myślą i śnią nocami tylko o jednym: o karach i grzywnach! :)
swoją drogą czy mam prosić o "pozwolenie" jakiegoś herszta miejskiego gangu na wożenie taczką (z tabliczką okazja tanio) książek do antykwariatu? :) a po drodze jakiś nazistowski patrol wermachtu na mnie sobie "legalnie" napadnie?

M

Matrix

Guest
Lud sobie da radę, po co ma wystawać na mrozie lub spiekocie i prosić się nieprzyjaznych przechodniów o kilka złotych na chleb, są inne formy pozyskiwania pieniędzy, bardziej cywilizowane.

Nie traktujcie ludu, ze zawsze pokrzywdzony, bo jesteście wtedy podobni do komunistów.

D

Deleted member 427

Guest
Czyli rozumiem, że zakaz ci się podoba, bo uratuje Lud przed mrozem i słońcem?

M

Matrix

Guest
kawador napisał:
Czyli rozumiem, że zakaz ci się podoba, bo uratuje Lud przed mrozem i słońcem?

Podoba, nie podoba. Zmusi jednak lud do większej kreatywności, a nie kupieniu towaru, rozłożenia łóżka polowego tam gdzie najwięcej ludzi przechodzi, wystawanie w spiekocie i mrozie, a potem nazwanie siebie ciężko pracującym.
ciekawe dlaczego tacy podobają się zalogowanym na tym forum.:)

D

Deleted member 427

Guest
Zmusi jednak lud do większej kreatywności

Słuchaj, w takim razie co powiesz na to - nakaz wykonywania prac biurowych na stojąco z prawą ręką przywiązaną do lewej nogi? Wyobrażasz sobie, jaką kreatywność wyzwoli taka regulacja? A ile nowych miejsc pracy przybędzie? Robotę, którą wcześniej mogła wykonać jedna osoba siedząc i używając obu rąk, teraz będą musiały wykonać dwie! Idziesz na to?

OP
OP
W

whirlinurd

Member
556
19
jeżeli w drodze do Biedronki ktoś mnie za 5zł nakarmi świeżymi bułkami i napojami to zaoszczędzę swój czas na... edukacyjne gry komputerowe! ;)

Do góry Bottom