komp do grafiki

A

Antoni Wiech

Guest
Znam się plus minus na kompach, ale pewnie są tu tacy, którzy znają się lepiej.

Będe zmieniał swojego, a potrzebuję do grafiki. Konkretnie póki co dłubię we flashu i nie chcę żeby mi się zacinał, tak jak teraz kiedy puszczam 3 ścieżki animacji. Tak samo photoshop przy wielu oknach potrafi się już haczyć. To kwestia ramu z pewnością, ale jeśli ktoś by coś polecił optymalnego i durzucił jakieś rady co do kupna to byłbym wdzięczny.

Również rady marketingowe (gdzie kupić itd) są cenne. Tylko prośba, w miarę możliwości prosze o trzymające się rzeczywistości informacje, bo mam doświadczenia z różnymi "informatykami" z filozofią "zrób to sam" krytykujacych np. kupno kompa w markecie, a okazywało się, że parametry po sprawdzeniu są identyczne i wcale nie trzeba było się jebać ze składaniem samemu (w ogóle ktoś to jeszcze robi???). Oczywiście nie wykluczam jakieś własnej ingerencji, ale lepiej byłoby mi kupić coś gotowego.

Fundusze to jakieś 4 tysie, ale jakby dało się taniej to oczywiście byłoby lepiej.

Z góry dzięki za odpowiedź

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
no do grafiki to karta graficzna wypasiona musi być... idź do sklepu i pytaj o komp do grafiki...

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
4k ale laptop, pudło+monitor, czy samo pudło? I jakiego masz kompa teraz, że Ci tak tnie? Możesz użyć części ze starego? Ja wolę kupić każdą część osobno, wtedy mam do każdej części instrukcję, wiem ile ma gwarancji itd. Teraz jeszcze zaklejają kompy i straszą utratą gwarancji jak kiedyś?

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
http://arstechnica.com/gadgets/guides/2 ... r-2011.ars

Tu masz dobre sugestie na początek. Z procesorów najlepszym wyborem jest Intel Core i5-2500K, bo można podkręcać. Koniecznie dużo RAM, np. 8 GB, szybki dysk (najlepiej SSD na systemowy, choć to droga zabawa). Wbrew pozorom, karta grafiki nie jest aż tak istotna, można coś ze średniej półki zapodać. Ustal sobie budżet, załóż, że bierzesz taki procekm 8 GB RAM, jakąś grafikę za 300-400 zeta, a co zostanie jakoś rozsądnie podziel na pozostałe podzespoły. Jak będziesz szukał sugestii co wybrać, to na Tom's Hardware są świetne sugestie dla poszczególnych komponentów.

OP
OP
A

Antoni Wiech

Guest
@Tosia, dzięki za odpowiedź,

@Madlock, raczej z monitorem. Nie laptop.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Dobre zestawienie - ja bym za bazowy obrał ten za 2650. Można coś tam ująć, dodać RAM, no i koszt choćby Windows doliczyć i obudowy.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Kartą graficzną się zbytnio nie przejmuj, RAM to podstawa. Z rzeczy o których nie wspomniano, bardzo bardzo opłaca się zainwestować w dwa monitory, wtedy na drugim leżą paletki z narzędziami a na głównym masz otwarty plik. Wygoda pracy bez porównania. Ten drugi monitor to może być jakiś badziew, nawet 15 cali od biedy wystarczy.

A

Anonymous

Guest
PurePC to fajny portal, ale zestawy robią średnie.

Zasada jest prosta, jak najwięcej RAMu i jak najszybszy procesor. Potem przestrzeń dyskowa. SSD to minimum 128 GB, polecam Crucial M4, albo któryś z nowych Samsungów. Odradzam dyski na kontrolerach sandforce - kilka modeli zasłużyło sobie na opinię wadliwego gówna.

Kartą graficzną przejmuj się, gdy Twój soft wykorzystuje OpenCL, CUDA, albo QuickSync. W kwietniu wyjdą nowe procesory Intela, od obecnych Sandy Bridge będą średnio wydajniejsze o 10% - w niektórych zastosowaniach więcej.

Możesz założyć taki wątek na forum PCLaba i zalinkować nam, żeby zobaczyć co Ci ludzie napiszą.

Do góry Bottom