Kolejna waluta w wielkiej brytani

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
tym razem w Bristolu

Bristol-Pound_2.jpg

"Bristol, miasto na południowym zachodzie Anglii, od maja wprowadza własną walutę. Jest to oddolna inicjatywa lokalnego biznesu, która znalazła poparcie u władz samorządowych i miejscowego towarzystwa kredytowego - podała w poniedziałek telewizja BBC.
Bristolski funt, o wartości równej wartości funta w ogólnokrajowym obiegu, będzie dostępny w banknotach o nominale 1, 5, 10 i 20 funtów. Lokalnej waluty będzie można używać do płacenia za towary i usługi, w obrocie elektronicznym, np. do opłacania rachunków"
http://www.poloniauk.com/pl/co-na-wyspa ... -w-uk.html

D

Deleted member 427

Guest
Ale czemu to jest w Hyde Parku? Przecież to dobra wiadomość.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
nawet bardzo dobra, ale nie uznałem żeby stanowiła jakościowy skok do przodu typu -bitcoin, lub dolary wolności

D

Deleted member 427

Guest
Nie twierdze, że to zaraz powinno wylądować w "Nierządzie" otagowane jako "wolność walutowa" czy "koniec z koncesjami", ale mamy tu niewątpliwie do czynienia z decentralizacją. Twierdzę natomiast, że przynajmniej do działu "Wiadomości" to info powinno trafić ;)

D

Deleted member 427

Guest
Dobre pytanie. Cofam to, co pisałem wyżej. Wątek jednak znalazł się w dobrym miejscu ;)

A

Anonymous

Guest
Czytałem coś o tym parę dni temu. Głównym celem tej lokalnej waluty jest zastopowanie "uciekających" podatków. Mają zmusić lokalsów,w tym firmy, do posługiwania się tym pieniądzem.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Jak lokalni przedsiębiorcy będą zmuszeni przyjmować tę walutę, to jest to skurwysyństwo.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
Oreł napisał:
Dlaczego powstanie nowej waluty fiducjarnej to dobra wiadomość?
@Oreł
dla mnie odchodzenie od monopolu walutowego to dobra wiadomość. Kiedyś uważałem że prawdziwy pieniądz powinien być wyłącznie kruszcowy [ i tak chyba jest] jednak pod wpływem libertarianizmu doszedłem do wniosku że ludzie majią prawo wymieniać się czym chcą i w sposób jaki uważają za szłuszny także za pomocą papierowej waluty i cyfrowej. Oczywiście nadal za prawdziwy pieniądz uważam kruszcowy, już nawet standart złota to nie to samo

Premislaus napisał:
Mają zmusić lokalsów,w tym firmy, do posługiwania się tym pieniądzem.

trudno mi w to uwierzyć

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Złe jest to, że kurs jest 1:1 (w sumie to funt z innym logiem) i to w jakich intencjach zostało to zrobione. Dobre jest to, że jest to waluta na szczeblu mniejszym nawet niż kraj składowy WB.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
kr2y510 napisał:
Jak lokalni przedsiębiorcy będą zmuszeni przyjmować tę walutę, to jest to skurwysyństwo.

nie wierze, ci którzy będą chcieli wspierać regionalizm będą używali tej waluty, inni bedą preferowali funta.

Madlock napisał:
Dobre jest to, że jest to waluta na szczeblu mniejszym nawet niż kraj składowy WB.
To jest właśnie precedens. Wcześniej wszystkie waluty były związane z depedencjami lub krajami. O Totnes w hrabstwie Devon, Lewes czy Gloucestershire nie wspominam ze względu na marginalizm zjawiska.

Więcej pod adresem http://www.polityka.pl/swiat/tygodnikfo ... z1m9wHnbH5

Bristol-Pound.jpg

Oreł

Well-Known Member
574
465
Cyberius napisał:
dla mnie odchodzenie od monopolu walutowego to dobra wiadomość. Kiedyś uważałem że prawdziwy pieniądz powinien być wyłącznie kruszcowy [ i tak chyba jest] jednak pod wpływem libertarianizmu doszedłem do wniosku że ludzie majią prawo wymieniać się czym chcą i w sposób jaki uważają za szłuszny także za pomocą papierowej waluty i cyfrowej.

Prawo oczywiście mają, tylko że teraz, dopóki ludzie pozostają zindoktrynowani, najważniejsza dla realizacji naszych celów jest propaganda. Taka waluta jest propagandowo kontrproduktywna, bo umacnia przekonanie, że pieniądz można stworzyć z powietrza, nadając mu sztuczną wartość.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
@Cyberius

Jeśli istnieje przymus (czyli nie można nie odmówić), to ta waluta jest zła. Nawet jak ten przymus polega na presji społecznej wywieranej przez ogłupiony motłoch.

Jeśli natomiast jest to dobrowolna inicjatywa, to nie różni się zbyt wiele pod tym względem od BTC. Co więcej, gdyby każde miasto w UK wypuściło taką walutę, to doprowadziło by to inflacji i dewaluacji Funta. Tyle, że byłaby to oddolna inicjatywa dodrukowania pustych pieniędzy a inflacja nie wywołana przez rząd.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
Oreł napisał:
. Taka waluta jest propagandowo kontrproduktywna
z jednej strony tak, jednak w polsce nadal większość ludzi nie wie że na terenie jednego państwa może istnieć więcej niż jedna waluta i z tego powodu ma to znaczenie

kr2y510 napisał:
@Cyberius

Jeśli istnieje przymus (czyli nie można nie odmówić), to ta waluta jest zła. Nawet jak ten przymus polega na presji społecznej wywieranej przez ogłupiony motłoch.

Nie wiem skąd się wziął ten przymus, może przyczyną jest nie dokładne tłumaczenie. Przymus jest taki, jaki ma miejsce w przypadku złotego, funta albo euro -czyli ani większy ani mniejszy. Przymus kupowania wyłącznie za funty bristolskie oznaczałby secesje walutową i wypowiedzenie posłuszeństwa koronie

Jeśli natomiast jest to dobrowolna inicjatywa, to nie różni się zbyt wiele pod tym względem od BTC.

różni się, dlatego że w kraju w którym jest wiele walut, krajowych, miejskich, lub dzielnicowych, łatwiej jest wprowadzić własną walutę albo zerwać się ze smyczy I to tak naprawdę ma największe znaczenie :)

Do góry Bottom