Kazik Staszewski a libertarianizm/anarchizm

D

Deleted member 427

Guest
Jak wygląda sprawa z Kazikiem od strony "libertariańskiej"? Na jego oficjalnej stronie internetowej znalazłem ostatnio takie oświadczenie:

W wywiadzie, którego udzieliłem w maju tego roku powiedziałem, że moim zdaniem Lech Kaczyński był najlepszym prezydentem ostatniego dwudziestolecia. Kilka dni temu dowiedziałem się, że jego brat powołując się na ten wywiad mówi, iż popieram rządy PiS i za to poparcie mi dziękuje. Myślę, że to spora nadinterpretacja pana prezesa. Nie popieram rządu jakiegokolwiek. Na wybory się nie wybieram. Mój głos zmarnuję z pełną świadomością. I to jest z mojej strony ostatnie słowo wokół tej żenującej ruchawki.

http://www.kazik.pl/pl/informacje/aktualnosci.html#181

A

Anonymous

Guest
Ma sporo dobrej muzyki, ale nie wszystkie kawałki mi się podobają. Bardzo lubię "Kult". Można powiedzieć, że się wychowałem na Kulcie. Znaczy się lubiłem, bo dla mnie Kazik się skompromitował do cna!!! Sprawa jest znana, wykazał się daleko idącą ignorancją jeśli chodzi o internet i robił gafę za gafą. Choćby groźby jego prawnika za to, że koleś zacytował go na blogu, umieścił cytat pod logiem bloga i miał reklamy u siebie i prawnik wysłał pismo, że ma się podzielić kasą z reklam bo coś tam. Koleś zarobił na reklamach jakieś 30 zł( nie pamiętam dokładnie, ale śmieszna suma).

Teraz go nie słucham i mi zwisa i powiewa.

Były tematy na forum...

crack

Active Member
784
110
Kult to mój ulubiony polski zespół. Fakt, dał dupy odnośnie sprawy wspomnianej przez Premislausa, ale i tak go lubię, ogólnie strasznie ciężki człowiek odnośnie internetu, ja rozumiem, że mozna być zwolennikiem własnosci intelektualnej ale to co on odwalał to jakaś paranoja. Z drugiej strony uważam, że gościowi czasami po prostu brakuje jaj i konsekwencji, spolegliwy bywa bardzo, ale ogólnie na plus. Bardziej przemawia do mnie Nergal w wywiadach (chociaż jego muzyki nie trawie), facet się nie pierdoli tylko mówi odważnie, konsekwentnie i inteligentnie.. i nie ma nic przeciwko ściąganiu jego muzy z neta :)
Co do Kazika to czytałem z nim wywiad w jakiejś gazecie i określił się mianem konserwatywnego liberała, zaś anarchizm uważa za ideologię całkowicie szkodliwą.

Harry Angel

New Member
62
1
Kazik Staszewski (nie znamy się osobiście) to jest taki Palikot sceny scenicznej w Polsce.

może na koszulce napisać sobie nawet A w kółeczku, ale udzieli poparcia dla PiS, jak Kukiz.

trzeba odróżnić osobowość sceniczną, i działalność marketingowo-publicystyczną, od poglądów prywatnych czy nawet tych które chce się promować jako podkład ideologiczny pod swoją twórczość / muzykę.

myśląc o dystrybucji jaką miałem założyć w naszym kraju, spędziłem kilka godzin przemyśleń na temat tego ilu znalazłbym artystów którzy próbują łączyć FILOZOFIĘ anarchistyczną z przesłaniem w swojej twórczości, bądź po prostu produktem tej twórczości. doszedłem do wniosku że byłoby to raptem może kilkaset znanych mi nazwisk na świecie, i nie mówimy tu o zespołach grających hc punk, ma się rozumieć oczywiście.

Kazik wszystko co robi robi po to żeby sprzedać. tak jak Palikot. jeśli tekst, muzyka czy wywiad się sprzeda, to powie że popiera PiS, anarchię, liberalizm, konserwatyzm i wszystko co się sprzeda. traktuje takie sprawy czysto instrumentalnie. jak politycy :).

łączenie postaw politycznych a już nawet nie filozoficznych, co powinno się zdarzać dużo częściej, z artystami jest straszną męką.

jako zwolennik Awangardy w sztuce, próbowałem pewnych zbieżności doszukiwać się wśród twórców nazwijmy to radykalnie alternatywnych i awangardowych. rzeczywiście być może znajdzie się pewną zbieżność intelektualną jako wspólną postawę wobec świata polityki, a przede wszystkim prawa, biurokracji i urzędników, kapitalizmu, ekonomistów, bankierów i innych systemowców. niestety na dalej idące postawy się to nie zawsze przekłada.

jednak przynajmniej łączy nas wspólna niechęć do świata polityki.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Kazik deklaruje, że jest monarchistą (od 1:15)

[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PhHsZqtDapk[/video]

A

Antoni Wiech

Guest
Kiedyś u Najsztuba powiedział, że najbliżej mu do UPR, na co Najsztub o mało się nie udławił i chyba stracił ochotę na jakiś pogłębiony dyskurs :D

crack

Active Member
784
110
fafkulec napisał:
A przecież śpiewał
Po pierwsze, najlepszy król to żaden król
Po drugie, najlepszy rząd to żaden rząd
Po trzecie, najlepszy pan to żaden pan

To było na płycie z 1989r. Może wtedy był jeszcze anarchistą, nie miał ukształtowanych poglądów. Gdzieś przed nagraniem pierwszej płyty (1986) nagrał również piosenkę Anarchia (nie w WC).
A tak poza tym to nie można tego człowieka do końca na serio traktować, Harry Angel ma dużo racji tutaj.

Smok

Zradykalizowany
150
64
Co do ostatnich lat. A może to po prostu domena ludzi starszych? Przedtem tak nie wariował. A może? Albo zwyczajnego strachu, bo teraz bardziej niż przedtem myśli nad zapewnieniem bytu rodzinie. Widzi jak to wygląda, doświadcza tego, z pewnością ostatnimi laty strumyk pieniędzy nie płynie tak wartko, są nowe koszta a bliscy psychicznie naciskają.

Do góry Bottom