Kaplica wg "europejskich standardów"

D

Deleted member 427

Guest
"Kaplica Wszystkich Religii", zainstalowana na Stadionie Narodowym:

image.php

http://www.stadionnarodowy.org.pl/aktua ... -warszawie

Ponoć Bóg jest wszędzie i modlić się też można wszędzie, ale sorry - jak w takiej sterylnej łaźni doświadczać obecności sacrum? Może jeszcze na ścianach z rzutników będą puszczać animacje 3D, a przed mszą rozdawać trójwymiarowe okulary? Generalnie zwisa mi ta kaplica, jestem agnostykiem, nie praktykuję żadnej religii i w sumie powinienem to olać, ale wrzucam jako ciekawostkę, żebyście zobaczyli, jak wygląda polit-poprawna kaplica XXI wieku przypominająca nowoczesny salon albo kuchnie z jakiegoś katalogu ;)

S

stormtrooper

Guest
Ciężko zrobić kaplicę, która podpasuje buddystom, żydom i katolikom jednocześnie. Przy tym nie mogła być zbyt bogata, bo wiadomo - zbory protestanckie. :D

Nie wiem czy ktoś z was oglądał Gilmore Girls (polski tytuł Kochane kłopoty), ale tam w Stars Hollow był jeden kościół, który użytkowali na przemian żydzi i chrześcijanie (jacyś protestanci, bo był pastor). Taka ciekawostka na marginesie. :)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Jest to kaplica "nowej religii" i tyle. Jak to widzę, to przychodzi mi do głowy jedno, nic tylko tam nasrać.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
Kaplica Wyznania Redystrybucjonizmu. Modlą się tam o subwencje, dotacje i inną mannę z nieba. Faktycznie, tylko nasrać.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Oczami wyobraźni widzę wielkie, cuchnące, parujące, rozwodnione gówno leżące na wyświeconej posadzce tego przybytku - po chwili z jednej z wnęk wynurza się robot R2-D2 i inicjuje dyrektywę czyszczącą ;)

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
Trochę Bespin aka Miasto w Chmurach przypomina, to fakt. Może Lando miał taką kaplicę. R2 gówien nie czyścił. To astromech był. Mechanik + nawigator do myśliwców.

A

Aeger

Guest
Lando Carlissian ♥ Uwielbiam książki z nim - jakoś ta szuja mi podpadła w gust.

Kaplica bardzo ładna, przypomina nieco scenografię z horroru sci-fi - zimno i czysto.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Ja w ogóle nie rozumiem po co na stadionie jakaś kaplica.
Zawsze myślałem, że stadion jest od tego żeby grać w piłkę albo oglądać mecz a nie chodzić tam do kościoła...
W dodatku w religiach monoteistycznych Bogowie są zazdrośni i nie dopuszczają kultu innych, więc nie wiem dla kogo to.

To nie świątynia tylko "miejsce gdzie można się modlić"; jakbym był Bogiem wszechmogącym to bym się chyba obraził.

sierp

to ja :-)
577
305
aluzci20 napisał:
Ja w ogóle nie rozumiem po co na stadionie jakaś kaplica.

Jak to po co? Jak nasza drużyna przegrywa, to w przerwie idziemy do kaplicy pomodlić się o zwycięstwo :)
W "Wojnie futbolowej" Kapuściński pisał: "W drodze do tytułu mistrzowskiego Brazylia pokonała Anglię. Wychodzący w Rio de Janeiro dziennik » Jornal dos Sportes «w artykule pt. » Jezus broni Brazylii «tak wyjaśnia przyczynę wygranej: » Ilekroć piłka leciała w stronę naszej bramki i gol wydawał się nieuchronny, Jezus spuszczał nogę z obłoków i wykopywał piłkę na aut «. Do artykułu dołączono rysunki ilustrujące to nadprzyrodzone zjawisko."

Do góry Bottom