Jose Manuel Barroso na otwarcie

D

Deleted member 427

Guest
Odbudowę gospodarczą musimy prowadzić wspólnie. To nie tylko kwestia solidarności - koncepcji, którą promuje Polska - lecz też gospodarczej konieczności. Kiedy środki finansowe są ograniczone, należy dwukrotnie przeliczyć każde euro i upewnić się, że wydane na szczeblu europejskim przyniesie ono lepszy zwrot z inwestycji niż na szczeblu krajowym. Dlatego też budżet ten został skoncentrowany na naszych wspólnych europejskich priorytetach: na wzroście gospodarczym i na tworzeniu miejsc pracy. Chcemy np., by pozwolił na lepsze zintegrowanie Europy poprzez udoskonaloną infrastrukturę energetyczną, transportową i informatyczną. Pragniemy zainwestować w regiony Europy w imię zasady solidarności z uboższymi w celu zniwelowania różnic, ale także i po to, by przekształcić je w ośrodki wzrostu i zatrudnienia w całej Europie. Zaproponowany przez nas wieloletni budżet ma również wspierać nowoczesną politykę rolną w UE. [...] Europa to silny, innowacyjny region świata, charakteryzujący się wysokim zatrudnieniem w którym takie branże jak technologie niskoemisyjne i opieka zdrowotna należą do światowej czołówki region, którego mieszkańcy z ufnością patrzą w przyszłość. [...] Musimy doprowadzić do ożywienia gospodarki, poprzez zwiększenie koordynacji gospodarek państw członkowskich i nadzoru nad nimi. [...] Komisja ma wizję naszej wspólnej przyszłości.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100897,987 ... boomu.html

M

MichalD

Guest
Takich ludzi, powinno się jak najszybciej odsunąć od komisji europejskiej. Jak dla mnie , to nie do pomyślenia , żeby o kluczowych dla 500 mln. ludzi, postanowieniach i sposobu wydawania setek miliardów euro, decydowali byli działacze komunistyczni i zadeklarowani socjaliści.

Okazuje się, że wizje Lenina i Trockiego, o "eksporcie rewolucji na zachód", zaczynają się właśnie spełniać i nie potrzebują do tego hord ruskiego wojska.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Jak dla mnie , to nie do pomyślenia

Dla mnie też, ale jakby to ująć...? Po dobroci stamtąd nie wyjdą :)

Okazuje się, że wizje Lenina i Trockiego, o "eksporcie rewolucji na zachód", zaczynają się właśnie spełniać i nie potrzebują do tego hord ruskiego wojska.

Wystarczy poczytać "Manifest komunistyczny", żeby zobaczyć, ile postulatów tego epokowego dzieła jest dzisiaj konsekwentnie wdrażanych. Z dziesięciu postulatów "Manifestu" nadal żywe i silnie akcentowane w dyskusji politycznej są nr 2: wysokie i progresywne podatki, nr 5: centralizacja i nacjonalizacja polityki pieniężnej i kredytowej, nr 6: centralizacja i nacjonalizacja sieci transportowych i komunikacyjnych, nr 7: ekspansja bezpośredniego udziału państwa w prawach własności do przedsiębiorstw i innych środków produkcji oraz nr 10: bezpłatna państwowa edukacja w szkołach publicznych i zakaz pracy dzieci w fabrykach.

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
MichalD napisał:

Ja tam nie wiem czy to ma coś wspólnego z Leninem albo Trockim. Chcą przejąć władze, i kontrolować ludzką prace i dochody -i to jest to podobieństwo. Ale czy np. Karol Wielki był trockistą? Wątpię.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Barroso w młodości był MAOISTĄ (był jednym z liderów Rewolucyjnego Ruchu Portugalskiego Proletariatu), proszę nie oczerniać go o trockizm :D

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Ale czy np. Karol Wielki był trockistą? Wątpię.

A czy Karol Wielki pierdolił takie komunistyczne frazesy, od których mózg obumiera, a normalny człowiek rzuca się z krzykiem przez okno, czy po prostu krzyknął "This castle belongs to ME!" i ruszył się klepać po ryjach?

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
kawador napisał:
A czy Karol Wielki pierdolił takie komunistyczne frazesy, od których mózg obumiera

Ja już tego nie słucham, ani nie czytam :) Bardziej jestem skłonny dzielić władzę na totalitarną i autorytarną -bo to w tych kierunkach chyba będzie zmierzać, a reszta to fasady i piórka.

Czy w to wierzą? [trockimzm, maoizm itd] Nie wiem. Niektórzy może tak, inni udają -generalnie mają coraz większą władzę i kasę. I kontrolują ludzi coraz bardziej. I oto podejrzewam im chodzi.Socjalizm i komunizm jest dobry jak rosną przywileje rządzących.

Lukasevic

Member
145
4
OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
dowód, nagranie video!

Ciekawe, czy złożył już samokrytykę. Każdy komunista prędzej czy później składa samokrytykę. Gomułka złożył samokrytykę w latach 40. Lenin tak ją zdefiniował: "Otwarte przyznanie się do błędu, wykrycie jego przyczyn, zanalizowanie warunków, które go zrodziły, gruntowne omówienie środków naprawienia błędu - oto oznaka powagi partii, oto wykonanie przez nią swych obowiązków, oto - wychowanie i szkolenie klasy, a następnie również mas" [Lenin, "Dzieła wybrane", tom 2]

Do góry Bottom