Jan Dworak chce TWOJEJ forsy

D

Deleted member 427

Guest
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji przygotowała nowe rozwiązania dotyczące abonamentu radiowo-telewizyjnego. Poinformował o tym w Programie Trzecim Polskiego Radia przewodniczący Rady Jan Dworak.

Powiedział on, że istnieją dwa projekty nowelizacji ustawy medialnej. Pierwszy obejmuje zmiany, które powinny zostać wprowadzone jak najszybciej, a drugi zasadnicze zmiany, wymagające konsultacji społecznych. Pierwszy projekt ma być gotowy w ciągu kilku tygodni.

Uwzględnia on między innymi wyroki Trybunału Konstytucyjnego, dotyczące opłat koncesyjnych i cyfryzacji, ma też uszczelnić obecny system zbierania abonamentu. Dworak przypomniał, że w 2010 roku Trybunał Konstytucyjny orzekł, iż abonament powinien być ściągany. Rada zaproponowała między innymi, aby budżet państwa płacił abonament za osoby, które są zwolnione z jego płacenia.

Jan Dworak powiedział, że nowe zasady płacenia abonamentu będą się opierać na założeniu, że każdy, kto ma w mieszkaniu energię elektryczną, ma radio, telewizor lub komputer. Jeśli ktoś nie ma żadnego z tych urządzeń, to może wystąpić o zwolnienie z abonamentu. Dworak powiedział, że gdyby wzrosła ściągalność abonamentu, to można by go obniżyć. Dodał, że osoby, które nie płacą abonamentu, mogą otrzymywać ostrzeżenia, iż zostaną wpisane do Krajowego Rejestru Długów. Podkreślił, że byłoby to zgodne z prawem.

http://stojeipatrze.blogspot.com/2011/1 ... t-rtv.html

M

Matrix

Guest
he he he Będę płacić abonament bo niepłacenie byłoby przyznaniem się, ze jestem menelką.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Jedyna rada to masowe niepłacenie, bo już nie będzie tak łatwo jak z radiem i telewizorem, jeśli chcesz mieć internet po kablu.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Nowość nie nowość, ale warto wiedzieć, jak ordynarne formy przybiera rabunek, a nazwiska tych, którzy rabują W MAJESTACIE PRAWA, powinny być znane i PAMIĘTANE.

S

stormtrooper

Guest
Taki obowiązek wprowadzony w drodze domniemania to TK upierdoli, nie ma szans żeby to przeszło. :p

M

Matrix

Guest
Bez przesady dworak mówi, że jak będzie większa ściągalność to cena abonamentu spadnie, te kila złotych mogę płacić, za teatr telewizji np. Podoba mi się jego ekonomiczne podejście :) Dworaka.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
jak oni chcą cobym płacił za coś ino dlatego że mam do tego możliwość to niech mi zapłacą za towary które sprzedaje, w końcu też mają możliwość...

sierp

to ja :-)
577
305
Byłem dzisiaj na spotkaniu nowego ministra administracji i cyfryzacji z przedstawicielami "środowisk internetowych" (grupa "Dialog") i zaczepiłem go o to. Odpowiedział, że "już wyraźnie wypowiedział się na ten temat pan premier".
A premier stwierdził, że "nie jest to jego stanowisko" - http://wyborcza.pl/1,91446,10770983,Tus ... wanej.html - więc może jest jakaś szansa, że jednak to nie wejdzie w życie.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Stanowisko premiera to opłacanie tvp z budżetu i likwidacja osobnego abonamentu dla posiadaczy odbiorników.
Czyli w sumie to samo jakby musieli płacić wszyscy.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Stanowisko premiera opiera się na aktualnej mądrości etapu. Za 10 dni będzie inne, co świadczy o elastyczności socjaldemokratycznego dyskursu, który w odróżnieniu od liberalnego doktrynerstwa, potrafi się dostosowywać do aktualnego społecznego konsensusu w danej sprawie. Ja wielokrotnie podkreślałem, że to jest wielki triumf rozumu i demokracji.

Do góry Bottom